Fikus beniamina

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wsadz go w przytulny w miare jasny kąt i dawaj papu a będzie dobrze
:lol:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja swojego zraszam raz dziennie przegotowaną wodą..ale mam go niezbyt długo,na szczęście listków nie gubi/odpukać/ :P
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chyba zaczne mu prysznic delikatny fundować co pare dni
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Nigdy się nad zraszaniem nie zastanawiałam, ale jak ma kurz na liściach to mu robie prysznic co parę miesięcy . :P
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga ja swoim co miesiac robie wlasnie takie prysznice tylko uwazaj zeby woda byla ciepla bo moga szoku dostac no i liscie na 99,9% opadna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ficus benjamina

Post »

noemi pisze:moze pomoze mi ktos, i z autopsji wie jak sobie z tym poadzic, bo przeczytałam ze on tak reaguje na zmiane miejsca , albo na przelanie , albo przesuszenie , albo......
kupiłam go jakis miesiac temu , jest to duza roslina ma ponad metr szescdziesiat, gupi liscie strasznie , wiem ze to jesien ale szkoda mi kwiata, i te suche gałazki nie wiem jak mu pomóc?
stoii w wejsciu do pokoju , ma swiatło , podlewam go jak przeschnie ziemia, co mam jeszcez zrobic?
Przestać całkowicie nawozić, zmniejszyć temp. otoczenia do 18-20 stopni, zwiększyć trochę wilgotność(keramzyt na podstawek) i poprzycinać końcówki gałązek ok 2do 8 cm. I nie martw się tym że lecą liście to normalne jak masz go od miesiąca roślina się aklimatyzuje, zobacz jaki ma system korzeniowy czy nie jest przerośnięty jeśli tak należy go przesadzić(ograniczyć troszkę podlewanie) i poczekać aż zacznie wybijać młode gałązki i listki. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Przemo ma rację ( jak zwykle zresztą) :D
Mówisz ,że dużą roślinę masz od miesiąca- teraz zrzuca liście bo reaguje na zmianę miejsca,a ponadto "aklimatyzuje się "- w mieszkaniach jest już ciepłe i suche powietrze. Na pocieszenie- mój beniamin- wielki- gubił liście w ub. sezonie. Na szczęście końcówki wypuszczały nowe listki. Prawie przestałam go podlewać do doniczki, zafundowałam sobie jednak nawilżacz powietrza( co jednocześnie u mnie zmniejszyło problemy z górnymi drogami oddechowymi) , wilgotność wzrosła z 45 do 65 %. W okresie jesień - zima ( gdy działa ogrzewanie) codziennie , w miarę czasu, staram się też większość roślin spryskiwać . Beniamin jest dziś piękny!
Tak więc sadzę ,ze musisz jakiś czas jeszcze odczekać , mniej podlewać ziemię , spryskiwać liście, absolutnie teraz nie nawozić i zwiększyć wilgotność powietrza. Zobaczysz - będzie dobrze :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tak raz w miesiącu to moje też mają kąpiel - niestety nie da sie mu wytrzeć każdego listka oddzielnie - a kurzy sie jak.... ;o((
x-C-j
---

Post »

agaxkub pisze:no tak raz w miesiącu to moje też mają kąpiel - niestety nie da się mu wytrzeć każdego listka oddzielnie - a kurzy się jak.... ;o((
Proponuję sprawić sobie taką maszynkę moje rośliny właśnie z takiej mają codziennie kąpiel(są spryskiwane mgiełką wodną po odpowiedniej regulacji dyszy dozującej wodę)

Master 1500 lub 2000 - rewelacyjne i niedrogie urządzenie.
Obrazek

Obrazek
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 23:49

Beniaminek

Post »

Czy po obcięciu gałązek beniaminka można je ukorzenić aby wyrósł z niego drugi? i czy trzeba użyć do tego ukorzeniacza czy można odrazu wsadzić w ziemie? i do jakiej ziemi? czy może być taka do juk i palm? pozdrawiam.
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Poczytałem i już wiem wiecej. Dzięki. Ale mam jeszcze pytanko, czy dobrze mi sie wydaje że przykrycie sadzonek np.słoikiem zwieksza wilgotność wokół sadzonki?
x-C-j
---

Post »

Oczywiście to inaczej stworzenie mikroklimatu choć lepsze jest założenie na doniczkę foliówki śniadaniowej i szczelne zabezpieczenie jej na doniczce gumką recepturką. :D
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc będę musiał tak zrobić ale najpierw kupię ukorzeniacz. Mam nadzieje że mi coś z tego wyjdzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”