MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
pliszek przygotowanie trzciny kończę bo tarfiła sie ładna na podmokłych opuszczonych działkach niedaleko mojej ale na rdest też się wybieram bo lubię zróżnicowany materiał. Rurki różnej grubości dają nadzieję na zasiedlenie innych owadów do towarzystwa murarek . Oby to były tylko przyjazne osobniki
Papierowe rurki owszem fajnie się robi ale ja wykorzystuję je do tworzenia różnych przedmiotów ( to taka ala wiklina), które stoją w mieszkaniu utrwalone warstwą lakieru a czasami też farby. Pod chmurką bałabym się ...
Papierowe rurki owszem fajnie się robi ale ja wykorzystuję je do tworzenia różnych przedmiotów ( to taka ala wiklina), które stoją w mieszkaniu utrwalone warstwą lakieru a czasami też farby. Pod chmurką bałabym się ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2014, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szary papier opakowaniowy się nada, jest wytrzymały. Papieru ksero nie polecam, jest nasiąkliwy.
http://www.sunnygarden.ru/obitateli-sad ... nyh-pchel/
Na tej stronie pokazano inny lepszy sposób zwijania rurek.
http://www.sunnygarden.ru/obitateli-sad ... nyh-pchel/
Na tej stronie pokazano inny lepszy sposób zwijania rurek.
- iser
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2015, o 21:22
Witam jestem nowy,
jestem mieszkańcem Łodzi, oto moje zakupy
Kokony w lodówce, a w sobotę i niedzielę czas na budowę domku.
jestem mieszkańcem Łodzi, oto moje zakupy
Kokony w lodówce, a w sobotę i niedzielę czas na budowę domku.
Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iser szału nie kupiłeś kokony nie oczyszczone wręcz brudne, rurki nie obrane z lisci , kocówki trzcin cięte sekatorem połamane .
No właśnie, czym najlepiej ciąć trzcinę ? Sekatorem próbowałem ale końcówki się zagniatały
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Ja używam do cięcia trzciny noża tapicerskiego. Cięcie pod kątem tak około 45 stopni i powinno być dobrze.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Mam pytanie odnośnie sposobu cięcia, czy cięte sekatorem i lekko postrzępione, czy nożem pod kątem? Chodzi mi o zasiedlanie tych trzcin, jaki jest stopień w zależności od sposobu cięcia? Z własnych obserwacji - cięte sekatorem są zalepiane w połowie i z wierzchu nie widać tej ziemnej zatyczki.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam serdecznie !
Od dłuższego czasu śledzę wątek o murarkach i chce podzielić się swoimi doświadczeniami.
Murarkę hoduje już 5 lat . Do tej pory robiłem trzcinę i rdest ale w zeszłym roku miałem dość wyciągania kokonów i zbierania trzciny .
Kupiłem więc płytki gniazdowe (wydatek nie mały ale.... mniej pracy !!)
po sezonie wnioski :
-plastikowe płytki dobrze zasiedlane jeśli w pobliżu nie ma trzciny
- Praca w zimie i na wiosnę prawie żadna !!! Wyjąć kokony, wyczyścić w suchym piasku , umyć i zdezynfekować płytki !!! GOTOWE
Nie próbowałem jeszcze formatek ze styroduru - może w następnym roku
To na zdjęciach to przygotowane już do sezonu ,czeka na pogodę .
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i życzę udanego sezonu.
P.S.Zdjęcie gniazda na tle moich bambusów
Od dłuższego czasu śledzę wątek o murarkach i chce podzielić się swoimi doświadczeniami.
Murarkę hoduje już 5 lat . Do tej pory robiłem trzcinę i rdest ale w zeszłym roku miałem dość wyciągania kokonów i zbierania trzciny .
Kupiłem więc płytki gniazdowe (wydatek nie mały ale.... mniej pracy !!)
po sezonie wnioski :
-plastikowe płytki dobrze zasiedlane jeśli w pobliżu nie ma trzciny
- Praca w zimie i na wiosnę prawie żadna !!! Wyjąć kokony, wyczyścić w suchym piasku , umyć i zdezynfekować płytki !!! GOTOWE
Nie próbowałem jeszcze formatek ze styroduru - może w następnym roku
To na zdjęciach to przygotowane już do sezonu ,czeka na pogodę .
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i życzę udanego sezonu.
P.S.Zdjęcie gniazda na tle moich bambusów
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja od pięciu lat tnę trzcinę i rdestowiec sekatorem i murarki nie narzekają, rurki są zasiedlane niemal w 100% i do końca. Do tego musi być odpowiedni sekator - bardzo ostry i z cienkim ostrzem, jeżeli rurka się przygniecie należy wygładzić jej wlot np. końcem ostrza sekatora i jest ok.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 100p
Moje przygotowania do nowego sezonu
- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
Moje niektóre rurki wyglądają podobnie jak te co wkleił iser, czy to w czymś przeszkadza jak są nie obrane z liści? Myślałam że specjalnie zostawię, żeby była dodatkowa izolacja...
Niestety moja trzcina gruba nie jest, bo ma średnicę od 4-7mm, ciełam ją w grudniu gdzie rosła w małej rzeczce, a że pogoda była wilgotna to mokra trzcina dała się o wiele ładniej i równo ciąć niż taka wysuszona
Niestety moja trzcina gruba nie jest, bo ma średnicę od 4-7mm, ciełam ją w grudniu gdzie rosła w małej rzeczce, a że pogoda była wilgotna to mokra trzcina dała się o wiele ładniej i równo ciąć niż taka wysuszona
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
Witam
Po obejrzeniu filmiku zrobiłem ok. 50 szt. rurek z papieru z całej strony (gazeta kolorowa 20x26cm papier sztywniejszy niż do drukarki.)
Trochę roboty z tym skręcaniem na ołówku średnica wychodzi mi tak 8-10mm. Z całej skręconej rurki odcinam końcówki bo na końcach robi się miękka tak więc wycinam jej środek 18cm.
Na próbę zrobię ponad 100szt włożę je pomiędzy rurki trzcinowe.
Po obejrzeniu filmiku zrobiłem ok. 50 szt. rurek z papieru z całej strony (gazeta kolorowa 20x26cm papier sztywniejszy niż do drukarki.)
Trochę roboty z tym skręcaniem na ołówku średnica wychodzi mi tak 8-10mm. Z całej skręconej rurki odcinam końcówki bo na końcach robi się miękka tak więc wycinam jej środek 18cm.
Na próbę zrobię ponad 100szt włożę je pomiędzy rurki trzcinowe.
-
- 100p
MarcinP87
Pamiętaj aby z jednej strony były zaślepione.
Pamiętaj aby z jednej strony były zaślepione.