Konwalie- jak pozbyć się ich z ogrodu ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie da się ukryć - konwaliowa rabatka wygląda bardzo, bardzo ładnie ;:228 Może warto zostawić? Albo tak, jak radzą inni forumowicze - urozmaicić dodatkowymi roślinkami, nawet jakimiś tylko "dostawianymi" w ozdobnych donicach?
Ja też miałam kiedyś konwalie na ogródku, ale wyrosły w trawniku, więc Tata ciągle przejeżdżał po nich kosiarką i kiedyś je po prostu wcięło na amen. A teraz ja walczę o to, by mi w kąciku ogródka przyjęła się choć kępka
Ja też miałam kiedyś konwalie na ogródku, ale wyrosły w trawniku, więc Tata ciągle przejeżdżał po nich kosiarką i kiedyś je po prostu wcięło na amen. A teraz ja walczę o to, by mi w kąciku ogródka przyjęła się choć kępka
Uwielbiam konwalie!!! Ale niestety jak wszystkich tak ekspansywnych roślin pozbyłam się i tych! Była to ciężka fizyczna praca! Konwalie zajmowały ok.3m/2 walczyłam z nimi kilka dni, a dół po wykopaniu kłączy miał ponad 60 cm głębokości. Pracę zaczęłam jeszcze przed kwitnieniem, ale "niedobitki' usuwałam jeszcze przez całe lato!Życzę wytrwałości! A kwiaty radzę posadzić w jakimś mocnym pojemniku Baśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki wszystkim za dobre słowo Jednak chciałabym coś zmienić w tym miejscu. Mam konwalie również w innych miejscach ogrodu. Świetnie wyglądają posadzone pod drzewmi owocowymi wokół pnia. Kocham hortensje i już widzę tam barwne kule kwitnące do jesieni Spróbuję zawalczyć. Wszystkich chętnych na konwalie proszę o przypomnienie się wiosną
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
chyba inne krzewy nie będą chciały rosnąć w takim towarzystwie..u mnie to samo jest..i z kazdym rokiem zagrabiaja większy obszar ogródka...wyeliminowały już z konkurencji jagodę,bukszpany...a tu gdzie rosną skorupa kłączowa.mike1 pisze:Czy ci nie szkoda niszczyć tak ładnej rabaty??? - konwalie ładnie rosną, żywa zieleń, kwiaty, owoce!!!
Jedyny minus to troszkę za monotonny kawałek ogrodu - ja wstawiłbym hortensję, i jeszcze 1-2 inne krzewy a konwalie zostawił zamiast trawnika!
Witajcie ! Jestem nowa w tym temacie. Ja mam wielki problem z konwaliami. Chciałabym bardzo mieć na działce konwalie, ale niestety nie chcą rosnąć. Od pięciu lat próbuję, sadzę wiosną i jesienią duże ilości i wszystko ginie. Inne płożące , tak jak dąbrówka, głowienka, kocimiętka czy gajowiec pięknie się rozrastają a konwalie nie. Czy mogę się dowiedzieć jakich warunków potrzebują, bo znów na wiosnę będę sadzić i znów będę robić ten sam błąd , tylko nie wiem jaki .
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cioteczko... ja znimi nic kompletnie nic nie robię ..poza jednym...wyrywam nagminnie..a one rosną i rosną..owszem pięknie kwitną i zapach niesamowity.A gdzie rosną???Pólnocno-zachodnia strona domu,słońce przez godzinę w ciagu dnia,Sąsiedztwo-potężna stara jabłonka zdaje się Antonówka.tej jeszcze nie wykonkurowały..z nią im tak łatwo nie pójdzie..hehe.Podłoże-ostatnio piasek..po podbijaniu fundamentów.Zostały jeszcze irysy,które powoli ulegaja konwaliom....tę część ogrodu mam w planach kompletnie przekształcić..dlatego tam pachnie takim nicnieróbstwem i dzikością.