Rozmnażanie/ukorzenianie fikusów

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ficus Alii

Post »

Czy ktoś z Was rozmnażał kiedyś Ficusa Alii?
Próbowałam już dwa razy. Robiłam identycznie jak przy Ficusie benjaminie ale niestety mi się nie udało :( Ma ktoś moze jakieś doświadczenia z tą rosliną?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ficus Alii

Post »

effa pisze:Czy ktoś z Was rozmnażał kiedyś Ficusa Alii?
Próbowałam już dwa razy. Robiłam identycznie jak przy Ficusie benjaminie ale niestety mi się nie udało :( Ma ktoś moze jakieś doświadczenia z tą rosliną?
Można go rozmnażać przez ukorzenienie sadzonek wierzchołkowych ale w bardzo ciepłej wodzie ok 30 stopni zapewnionej przez cały czas 24h - raczej trudne w domu jak nie ma się podgrzewanej mnożarki. :D :D :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Re: Ficus Alii

Post »

A widzisz, czyli dlatego mi nie puszczał korzonków :( Ale spróbuję w takim razie jeszcze raz i położe słoik na kaloryferze w kuchni. Do trzech razy próba :)

dzięki za odpowiedź
pozdrawiam :)
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Ukorzenianie fikusa beniamina

Post »

poczytałam sobie mądre książki i to co w nich piszą, w kwestii ukorzeniania beniamina, wydaje mi się ciut skomplikowane :? :wink:
Postanowiłam Was, drodzy forumowicze, zapytać czy macie jakieś doświadczenia w ukorzenianiu?
Przystrzygłam swojego fikusa i szkoda mi wywalić to co ucięłam. Pięknie proszę o rady :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam takiego mizeraka, którego też niedługo będę strzygł. Sadzonki z beniamina już robiłem. Bez jakiegoś specjalnego polotu. Mój jest z tych drobniutkich, listki mają ok. 3-4 cm, więc sadzonki z końcowych pędów robiłem raczej niewielkie - ok. 5 cm. Zostawiałem 2 (max. 3) listki, bez ukorzeniacza wsadzałem do ziemi uniwersalnej, torfu i piasku 1:1:1 do ok. 1/3 długości. Trzeba poczekać aż skapie mleczko. Koniecznie muszą być przykryte. Ja przykrywałem pudełkiem z foli po kiwi lub brzoskwiniach. Przyjmowało się ok. 50 % takich sadzonek. Osobiście za fikusami nie przepadam - kapryśne rośliny.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O! I to jest jakiś normalny pomysł. Pewnie tak zrobię, tyle, że dodam ukorzeniacz.
Dzięki Karpek :)
Ciekawi mnie jeszcze czy ukorzeni się w wodzie?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Ja próbowałam ukorzeniać w wodzie i nie wychodzi. Jak mam gałązki, obojętnie czy większy czy mniejsze końcówkę wkładam w ukorzeniacz i do ziemi, ja przykrywam zawsze szklanym słoikiem i wietrzę raz dziennie, przyjmuje się 99% sadzonek :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Możesz spróbować, ale tylko zielony (nie drewniejący) pęd. Ale to mleczko - musiałby parę godzin przeschnąć, a to spowoduje że listki mu od razu klapną, opadną. Chyba lepiej od razu do ziemi, możesz zanurzyć w ukorzeniaczu.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06

Post »

W wodzie też się ukorzenią. Ja tak zrobiłam ze swoimi maluchami. Trochę to trwało, zanim pokazały się korzonki, ale jak już wyszły, to rosły niemalże w oczach :D

Ale mam też gałązkę fikusa "Kinky", który w wodzie siedzi już chyba ze dwa miesiące i korzonków ani widu ani słychu. Chyba się wkurzę i wsadzę go w końcu do ziemi. :?
Pozdrawiam :-)
Kasia
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja po 'podstrzyżynach' fikusa to co zostało -gałązki z min.2-3 liśćmi najlepiej - po prostu włożyłam do kieliszka z wodą.
Postały troszkę i powypuszczały korzonki. Nie wszystkie powypuszczały, ale ich duża część. :)
aha te mleczko osuszałam papierem, chwilkę czekałam by zaschło i wtedy do wody

Zauważyłam też, że łatwiej ukorzenia się ten zielony fikus (i szybciej on rośnie) niż ten łaciaty biało-zielony

takie są moje doświadczenia z tym kwiatkiem :)
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

U mnie też się ukorzeniały w wodzie bez problemu.
Używałem słoików, bo kieliszek jest za mały.
Od czasu do czasu należy wymienić wodę i to wystarcza.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Może eksperymentalnie część wsadzę do ziemi a część do wody. Będę relacjonować co się dzieje :)
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Żeby pozbyc się mleczka beinamina sie nie podsusza, tylko wkłada do letniej wody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”