Ficus elastica 'Tricolor' - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ma za ciepło, taki zrolowany listek można oderwać od łodygi zrolować go całkowicie lekko związać nitką umoczyć w wodzie i ukorzeniaczu do roślin półzdrewniałych i do ziemi(podlać tak by woda wypłynęła na podstawek) pod torebkę śniadaniową owiniętą gumką by nie niszczyć mikroklimatu(cała doniczka z liściem, musi być zafoliowana tak by nie dostawało się powietrze przez dziurki od spodu w doniczce( nie podlewamy go więcej dopóki nie zobaczymy młodej roślinki wyrastającej z ziemi obok wsadzonego liścia) w miejscu po oderwanym liściu wyrośnie gałązka a jak chcesz go jeszcze bardziej rozkrzewić na łączenie liścia i pinka musisz położyć mokry kawałek waty (musi być cały czas mokry).
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Spróbuję ukorzenić taki listek bo jestem ciekawa czy mi się uda :roll: :D
Jeszcze raz dziękuję za wyczerpująca odpowiedź :D :D :D
x-C-j
---

Post »

Tylko cały liść zrolowany ma być nad ziemią do ziemi tylko wkładamy łodyżkę. :D :D :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Musisz pytać o nawóz do zielonych ale do stosowania przez cały rok
x-C-j
---

Post »

Jeśli chodzi o nawóz mineralny(do zielonych) to takiego nie ma na okres jesienno-zimowy, przez cały rok można stosować jedynie biohumus, który jest nawozem organicznym. :D
malutkitom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 21:10

Kwiatek mi choruje :(

Post »

Czy może ktoś mi pomoże co mam z tym zrobić???
To wszystko zaczęło się od jednego listka i atakuje coraz bardziej, a ja nie chce tej mojej roślinki stracić bo szkoda by było. czy ktoś wie co z tym zrobić???
czekam na pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Jeśli na roslinie nie widzisz szkodników to najprawdopodobniej za dużo podlewasz, proponuję obejrzeć najpierw dokładnie roslinę a następnie jeśli nie będzie szkodników na niej powycinać nożyczkami te schnące miejsca a następnie całą roslinę opryskać Topsinem. Zmniejszyć ilość wody do podlewania. :D
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś miałam podobny problem i też obcięłam te wyschnięte miejsca, ale to jeszcze pogorszyło sprawę i jeszcze bardziej liście zaczęły schnąć.
Awatar użytkownika
ma24ja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2008, o 14:43

Post »

Ile czasu mniej więcej musi być ten namoczony wacik na fikusie zanim wypuści młode listki ?
x-C-j
---

Post »

Przeciętnie w trzy tygodnie oczko się wybudza a po kolejnym tygodniu wybija z niego gałązka wszystko zależy od tego czy watka będzie cały czas mokra. :D
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Fikus elastica "Tricolor" - choroba

Post »

Poproszę o diagnozę.
Ficusa mam pół roku. Jest młody. Teraz ma 14 liści. Niedługo po kupieniu usunęłam 1 listek, na którym pojawiła się brązowa plama. Potem był spokój. Teraz brązowienie zaatakowało kolejne 2 dolne liście. 2 zdjęcie to widok od spodu.

I od razu przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Skoro i tak ogołocę go z dolnych liści, to czy mogę wywołać u niego puszczenie od dołu bocznej gałązki? Moje beniaminy tak reagują na zraszanie, ale u sprężystego nic się nie rusza.

Za mało tych liści, aby sobie pozwolić na eksperymentowanie, dlatego zależy mi na odpowiedzi.
A może wystarczy go mniej podlewać. Drenaż w doniczce ma, ale może to nie wystarczy. Korzenie też wyglądają na zdrowe. Niestety podczas oględzin z bryły wyciągnęłam dżdżownicę (ziemia ogrodnicza).
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Aniu mój, kiedy go kupiłam tak samo miał na liściach takie rdzawe plamki. Niestety nie wiem co to i czym jest spowodowane. Obcięłam chore liście, sztuk 2. Od tego czasu upłynęły 2 miesiące i z fikusem nic się nie dzieje.
Nie potrafię powiedzieć, jaka jest przyczyna.
Może warto byłoby zmienić mu podłoże albo dożywić. Ja swojemu od razu po zakupie zmieniłam
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
x-C-j
---

Post »

Jak często podlewasz fikusa? i jaka dawką wody? jeśli częściej niż raz na 8 dni w okresie powegetacyjnego spoczynku to efekt masz na liściach, nie usuwaj ich tylko poczytaj w naszej Encyklopedii doniczkowych o warunkach jakie należy zapewnić fikusom podczas zimy, przesusz ziemie w doniczce, chyba że jest bardzo zalany to wymagał będzie przesadzenia i dokładniejszego wysuszenia ziemi, zrób zdjęcia całej rośliny, widoku na ziemię i opisz jakie zapewniasz mu warunki inaczej trudno postawić właściwą diagnozę. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”