Ficus elastica 'Tricolor' - pielęgnacja, problemy w uprawie
Ma za ciepło, taki zrolowany listek można oderwać od łodygi zrolować go całkowicie lekko związać nitką umoczyć w wodzie i ukorzeniaczu do roślin półzdrewniałych i do ziemi(podlać tak by woda wypłynęła na podstawek) pod torebkę śniadaniową owiniętą gumką by nie niszczyć mikroklimatu(cała doniczka z liściem, musi być zafoliowana tak by nie dostawało się powietrze przez dziurki od spodu w doniczce( nie podlewamy go więcej dopóki nie zobaczymy młodej roślinki wyrastającej z ziemi obok wsadzonego liścia) w miejscu po oderwanym liściu wyrośnie gałązka a jak chcesz go jeszcze bardziej rozkrzewić na łączenie liścia i pinka musisz położyć mokry kawałek waty (musi być cały czas mokry).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2008, o 21:10
Fikus elastica "Tricolor" - choroba
Poproszę o diagnozę.
Ficusa mam pół roku. Jest młody. Teraz ma 14 liści. Niedługo po kupieniu usunęłam 1 listek, na którym pojawiła się brązowa plama. Potem był spokój. Teraz brązowienie zaatakowało kolejne 2 dolne liście. 2 zdjęcie to widok od spodu.
I od razu przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Skoro i tak ogołocę go z dolnych liści, to czy mogę wywołać u niego puszczenie od dołu bocznej gałązki? Moje beniaminy tak reagują na zraszanie, ale u sprężystego nic się nie rusza.
Za mało tych liści, aby sobie pozwolić na eksperymentowanie, dlatego zależy mi na odpowiedzi.
A może wystarczy go mniej podlewać. Drenaż w doniczce ma, ale może to nie wystarczy. Korzenie też wyglądają na zdrowe. Niestety podczas oględzin z bryły wyciągnęłam dżdżownicę (ziemia ogrodnicza).
Ficusa mam pół roku. Jest młody. Teraz ma 14 liści. Niedługo po kupieniu usunęłam 1 listek, na którym pojawiła się brązowa plama. Potem był spokój. Teraz brązowienie zaatakowało kolejne 2 dolne liście. 2 zdjęcie to widok od spodu.
I od razu przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Skoro i tak ogołocę go z dolnych liści, to czy mogę wywołać u niego puszczenie od dołu bocznej gałązki? Moje beniaminy tak reagują na zraszanie, ale u sprężystego nic się nie rusza.
Za mało tych liści, aby sobie pozwolić na eksperymentowanie, dlatego zależy mi na odpowiedzi.
A może wystarczy go mniej podlewać. Drenaż w doniczce ma, ale może to nie wystarczy. Korzenie też wyglądają na zdrowe. Niestety podczas oględzin z bryły wyciągnęłam dżdżownicę (ziemia ogrodnicza).
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu mój, kiedy go kupiłam tak samo miał na liściach takie rdzawe plamki. Niestety nie wiem co to i czym jest spowodowane. Obcięłam chore liście, sztuk 2. Od tego czasu upłynęły 2 miesiące i z fikusem nic się nie dzieje.
Nie potrafię powiedzieć, jaka jest przyczyna.
Może warto byłoby zmienić mu podłoże albo dożywić. Ja swojemu od razu po zakupie zmieniłam
Nie potrafię powiedzieć, jaka jest przyczyna.
Może warto byłoby zmienić mu podłoże albo dożywić. Ja swojemu od razu po zakupie zmieniłam
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Jak często podlewasz fikusa? i jaka dawką wody? jeśli częściej niż raz na 8 dni w okresie powegetacyjnego spoczynku to efekt masz na liściach, nie usuwaj ich tylko poczytaj w naszej Encyklopedii doniczkowych o warunkach jakie należy zapewnić fikusom podczas zimy, przesusz ziemie w doniczce, chyba że jest bardzo zalany to wymagał będzie przesadzenia i dokładniejszego wysuszenia ziemi, zrób zdjęcia całej rośliny, widoku na ziemię i opisz jakie zapewniasz mu warunki inaczej trudno postawić właściwą diagnozę.