Wszystko zależy jakiej wielkości chciałabyś mieć drzewko. Przyciąć można w każdym miejscurupert pisze:A w jakim miejscu najlepiej go przyciąć?
Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dwa tygodnie temu moje hibiskusy oraz kloniki miały mszyce, zrobiłam oprysk. Dziś znowu zobaczyłam na jedym kloniku i jednym hibiskusie mszyce
Poradźcie, mogę znowu użyć chemii, nie zaszkodzę roślinkom?
Niestety środki na mszyce z kwiaciarni nie dają pożądanego skutku. Myślę że lepiej użyć nawet silniejszego środka, ale mszyca opada na ziemię już drugiego dnia (u mnie tak było z ogrodowym hibiskusem). Niestety nie pamiętam nazwy ale jak coś to zapytam.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Mam problem z moim el capitolio , ciągle odpadają z niego pąki, inne hibiskusy ładnie rosną a ten ciągle je gubi prawie mają się rozwinąć i nagle odpadają.
- Paulinaaa
- 1000p
Pomoże środek na mszyce, po tygodniu oprysk powtórzyć. Musi pomóc to nie jest ciężki szkodnik do zwalczenia. Z uwagi, że lubi on siedzieć w pąkach, dokładnie je spsikaj albo oberwij.Ania76 pisze:Dwa tygodnie temu moje hibiskusy oraz kloniki miały mszyce, zrobiłam oprysk. Dziś znowu zobaczyłam na jedym kloniku i jednym hibiskusie mszyce
Nie przekręcaj i nie przestawiaj rośliny. Nie należy również przesuszać kwiata, co nie znaczy że ma mieć bagno w doniczce.KASIENKA82 pisze:Mam problem z moim el capitolio , ciągle odpadają z niego pąki, inne hibiskusy ładnie rosną a ten ciągle je gubi prawie mają się rozwinąć i nagle odpadają.
U młodych roślin jest to normalne, pamiętaj o systematycznym nawożeniu.
- Ania76
- 200p
Na mszyce zrobiłam oprysk Karate Zeon-Agrecol oraz Polysect 005sl-Substral.
Podobno bardzo dobre środki a mimo tego dziadostwo wraca
Podobno bardzo dobre środki a mimo tego dziadostwo wraca
Rośliny które rosną na dworze typu róże czy hibiskus ogrodowy psikam środkiem Decis mega 50EW 250ml. Ale uwaga jest to mocny środek i trzeba rozrobić naprawdę mało i mniej niż zgodnie z instrukcją.
I raczej nie polecam rozpylać go w domu(ewentualnie spryskać na powietrzu i zostawić na noc w pomieszczeniu gdzie się nie śpi. (najlepiej w masce, bo drapie w gardło) Mszyca spada prawie natychmiast.
I raczej nie polecam rozpylać go w domu(ewentualnie spryskać na powietrzu i zostawić na noc w pomieszczeniu gdzie się nie śpi. (najlepiej w masce, bo drapie w gardło) Mszyca spada prawie natychmiast.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paulinaaa
- 1000p
Ja stosowałam Subsrtal polycect 005L było to dość dawno, pomogło po pierwszym oprysku, drugi to był taki dla pewności.
Nie mam pojęcie dlaczego u Ciebie nie działa ale jedyne co mi do głowy przychodzi to, że nieprawidłowo rozrabiasz proporcje (?) i preparat przez to nie działa jak powinien.
Nie mam pojęcie dlaczego u Ciebie nie działa ale jedyne co mi do głowy przychodzi to, że nieprawidłowo rozrabiasz proporcje (?) i preparat przez to nie działa jak powinien.
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Mszyce wracają, bo po prostu przylatują nowe. Nie da ich się pozbyć w żaden sposób raz na zawsze. Po prostu trzeba oglądać rośliny i pryskać w razie potrzeby.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- Paulinaaa
- 1000p
Ja miałam na nowo kupionej roślinie, a że mam zwyczaj dokładnego oglądania co do mnie dociera to od razu je wypatrzyłam.
Tak jak napisałam jeden oprysk i widać było, że zostały zabite (zrobiły się ciemne o ile dobrze pamiętam brązowe). Do dnia dzisiejszego mszyc nie mam.
Mam sporo roślin, dlatego zawsze w szafce mam jakiś preparat.
Jak udaje mi się wygospodarować trochę czasu robię zapobiegawczy oprysk wszystkich roślin.
Nowo zakupionych rośliny nigdy od razu nie stawiam na parapet, jest to na prawdę idealne rozwiązanie na zapobieganie rozprzestrzeniania się ewentualnych robali, który również Wam polecam.
Tak jak napisałam jeden oprysk i widać było, że zostały zabite (zrobiły się ciemne o ile dobrze pamiętam brązowe). Do dnia dzisiejszego mszyc nie mam.
Mam sporo roślin, dlatego zawsze w szafce mam jakiś preparat.
Jak udaje mi się wygospodarować trochę czasu robię zapobiegawczy oprysk wszystkich roślin.
Nowo zakupionych rośliny nigdy od razu nie stawiam na parapet, jest to na prawdę idealne rozwiązanie na zapobieganie rozprzestrzeniania się ewentualnych robali, który również Wam polecam.
- Ania76
- 200p
Raczej dobrze rozrabiam proporcje. Chyba tak jest jak pisze Nolinka.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
Jeśli liście zaczynają być matowe nie błyszczą po przyniesieniu ze sklepu, to co mu dolega???
- Paulinaaa
- 1000p
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja
KASIENKA82 zrób zdjęcie bo tak to ciężko powiedzieć. Może być przelany.