Jaja na gałązce,liściu , w ziemi,czyje?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: to są chyba jakieś jaja ...
Nie zauważyłeś, ponieważ nawóz podany był punktowo bliżej rośliny lub rozsypany i zasypany później ziemią więc nie musiałeś go widzieć.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: to są chyba jakieś jaja ...
Świerkowiec większy - Physokermes piceae
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 sie 2009, o 18:48
Witam serdecznie.
Mam problem z sosnami. W ubiegłym roku założyłam przydomowy ogródek, kilka iglaków. Teraz na 2 sosnach (green tower i oregon green) na ich igłach zauważyłam żółte jaja w 2-3 szeregach dość liczne, owalne, wysokości jak grubość igły, na zdrewniałej części łodyg owady przypominające mszycę, brązowe lub czarne. Obok rosną świerk i jodły, na których nie widać ani jaj ani owadów. Czy powinnam spryskać sosny chemicznym środkiem ochrony roślin? Jeśli tak, to jakim? Spryskać wszystkie drzewka czy tylko te zakażone? Na razie nie zauważyłam obumierania igieł, może odrobinę żółkną im wierzchołki. Sosny są kilkuletnie, nie chciałabym by obumarły.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam problem z sosnami. W ubiegłym roku założyłam przydomowy ogródek, kilka iglaków. Teraz na 2 sosnach (green tower i oregon green) na ich igłach zauważyłam żółte jaja w 2-3 szeregach dość liczne, owalne, wysokości jak grubość igły, na zdrewniałej części łodyg owady przypominające mszycę, brązowe lub czarne. Obok rosną świerk i jodły, na których nie widać ani jaj ani owadów. Czy powinnam spryskać sosny chemicznym środkiem ochrony roślin? Jeśli tak, to jakim? Spryskać wszystkie drzewka czy tylko te zakażone? Na razie nie zauważyłam obumierania igieł, może odrobinę żółkną im wierzchołki. Sosny są kilkuletnie, nie chciałabym by obumarły.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Re: sosna żółte jaja
Nie chodzi przypadkiem o coś takiego: http://podgiewontem.com/2010_lesnica+kr ... _sosna.jpg ?
Nie, jaja są na spodniej stronie pojedynczej igły, ułożone w 2 czasem 3 szeregi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2012, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to jaja biedronki. Znalazłam ostatnio takie właśnie, żółte jaja wyglądem przypominają jaja motyli bielinków. Wylęgły sie z nich małe czarne, osobniki z trzema parami odnóży. Żeby było ciekawiej zabrały się za zjadanie drugiego pakieciku jaj, nie za igły sosny. Kiedy zabrakło im pokarmu zaczęły zjadać sie nawzajem.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Pewnie to te harmonie importowane były. Jak jajka podobne do tych z lewej to pewnie biedronka, u mnie siedmiokropki, te czarne raczki to świeżo po wykluciu biedronki.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
"Moje" jaja są bardziej owalne i intensywnie żółte a robaki przypominają mszyce. Usunęłam mechanicznie jaja i czekam czy pojawią się nowe. Kupiłam confidor i pewnie będę pryskać.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Po confidorze będziesz truć wszystko przez 21 dni, każdego owada Zaczynając od szkodników, przez pszczoły, trzmiele, motylki na biedronkach kończąc...
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
To racja. Na razie niszczę jaja mechanicznie i czekam. Może się uda.