Polędwica długodojrzewająca
Produkt ciekawy, aczkolwiek długo czekający na konsumpcję.
Tutaj ze schabu środkowego przemienia się w pyszną polędwicę.
Robiłem ją dawno, przepis mam zachowany, liczę, że Krystyna okrasi Nam swoją fotorelacją.
Składniki:
Schab środkowy bez kości, warkocza, mizdry, jednym słowem goły, czysty mięsień.
Ważne przy zakupie jest dokładne obejrzenie mięśnia, ma być jasny, pozbawiony wycieków.
Nie powinien być cienki (szybciej Nam wyschnie)
sól/peklosól 50/50
pieprz
kolendra (niewielka ilość, bo to przyprawa dominująca)
czosnek
pończocha/rajstopa
Całość należy podzielić na 3 etapy: 5+7+10 dni
1 Etap: Peklowanie
Mięso obtaczamy w mieszance soli/peklosoli, pieprzu, zmielonej kolendry i czosnku.
Moje dawki :
sól/peklosól - 3% początkowej wagi gołego mięśnia, czyli 30g/kg, pieprz świeżo zmielony 3g/kg, czosnek susz.3g/kg, kolendra zmielona 1 g/kg.
Obtoczone mięso , przekładamy do szczelnego naczynia i przechowujemy przez 5 dni w temp 4-8 C
Codziennie przewracamy i usuwamy część wody, nie całą, bo za bardzo odsolimy nasz produkt.
Etap 2: Osuszanie
Polędwicę pakujemy do rajstopy, mają być 4-5 warstw, wiążemy i wieszamy w przewiewnym chłodnym miejscu, idealne warunki to : temp < 20 C, wilgotność 70-90%
Ten etap trwa 7 dni.
sprawdzamy, czy na mięsie nie ma żadnych niepożądanych śladów (np.białych nalotów, które zmywamy spirytusem), gorsze są zielone , niebieskie plamy, bo wówczas mamy do czynienia z chorobotwórczymi pleśniami, które obowiązkowo należy wyciąć.
Nie zaglądamy pod rajstopy
Etap 3: Dojrzewanie
Przekładamy polędwicę do temp 4-8 C, codziennie obracamy, najlepiej gdyby wisiała. 10 dni to minimum.
Dopiero wówczas zdejmujemy rajstopy, cienko kroimy polędwicę i delektujemy się smakiem.wojej
Powinna schudnąć o połowę swojej wagi.
Krysiu, teraz piłka jest po Twojej stronie, działaj i pokazuj efekty każdego z etapów produkcji.