Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kocica pisze: Witam miłą Chatte:-) byłam w Twoim ogródku już kilka razy i za każdym razem z przyjemnością go oglądam, tak samo jak uważnie śledzę Twoje wypowiedzi w innych ogrodach, jutro wyruszę z aparatem do mojego zarośniętego ogrodu i zrobię kilka strasznych zdjęć moim zaroślom....
Bardzo sie cieszę, ze odwiedzasz mój ogródek i jeszcze Ci się podoba ;:49 , Jak ktoś mówi, ze mu sie podoba, to zawsze mnie tak przyjemnie łaskocze koło serca ...:D
Zaintrygowała mnie druga część tego zdania, ale to chyba też komplement ;)
Dziękuję Kocico-samotnico i czekam niecierpliwie na Twoje "straszne" zdjęcia :D
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Halinko, Bogusiu, Ledo dziękuję za odwiedziny. Może dziś uda mi się wkleić trochę małoudanych zdjęć. Pogoda marna, deszczowa, ale spacerując ze swoją sforą psiaków zrobiłam kilka fotek mojego terenu do zagospodarowania. Na początek wielkie i bardzo stare drzewa rosnące przy mojej działeczce - porośnięte jemiołą
Obrazek

a tu wejście na mój teren, wszystko w budowie.......ogrodzenie takiej działki dużo kosztuje, za dużo...........

Obrazek Obrazek
a tu buda mojego zakupionego z domem psiaka, ukryta pod orzechem aby miał cień i osłonięta bukszpanem, piesio był skazany na smierć przez byłych właścicieli, był zagłodzony, nie miał już nawet mięśni i leżał na gołej ziemi przywiązany sznurem do palika, dziś jest pięknym puchaczem, nawet widać jego grzbiet na poprzednim zdjęciu:-)
Obrazek Obrazek
tu widoczek na jeden ze świerków w dzień od strony bramy, z tyłu dwa wielkie modrzewie, i w nocy ten sam świerk z okna domu:-)

a tu kwitnie ciągle dabecja kantabryjska.....
Obrazek

a niedaleko niej pod starą wiśnią piękne liście języczki crested leopard, kupiłam ją na początku roku - miała trzy listki i długo marniała, aż tu nagle zaaklimatyzowała się i proszę........

Obrazekwokól

niej rosną też hosty, ale już się pochowały, a z tyłu są jeszcze dwa gatunki miodunki

pochwalę się jeszcze moją brunnerą
Obrazek Obrazek

a tak wyglądają moje stare jabłonie, latem to istny raj w czasie upałów, sadzę pod nimi paprocie oraz winobluszcze aby jesienią oplatały stare pnie........
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

chatte pisze:
kocica pisze: Witam miłą Chatte:-) byłam w Twoim ogródku już kilka razy i za każdym razem z przyjemnością go oglądam, tak samo jak uważnie śledzę Twoje wypowiedzi w innych ogrodach, jutro wyruszę z aparatem do mojego zarośniętego ogrodu i zrobię kilka strasznych zdjęć moim zaroślom....
Bardzo się cieszę, ze odwiedzasz mój ogródek i jeszcze Ci się podoba ;:49 , Jak ktoś mówi, ze mu się podoba, to zawsze mnie tak przyjemnie łaskocze koło serca ...:D
Zaintrygowała mnie druga część tego zdania, ale to chyba też komplement ;)
Dziękuję Kocico-samotnico i czekam niecierpliwie na Twoje "straszne" zdjęcia :D
Oczywiście Izo, że to komplement.
Wrzucę jeszcze dziś moją piękną sunię LADY, znalazłam ją dwa lata temu w tą srogą zimę na ulicy. Była taka maleńka, a dziś....prawdziwy postrach - nikt do nas nie odważy się wejść bo pięknie pilnuje domku, ale nas się słucha i jest naprawdę mądra, uwielbiam to zwierzątko
Obrazek
nie rozumiem ludzi, którzy krzywdzą zwierzęta
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kocico ,masz mnóstwo ziemi,mnóstwo wspaniałych drzew,pełno ciekawych roślin ,wspaniałe psiaki ,super domek dla siebie i dla psów,dobre serce i mnóstwo zapału.Widać rozpoczęte prace więc wraz z nadejściem wiosny ruszysz znowu do dzieła.Z każdym rokiem ogród będzie nabierał kształtów a nasadzenia które juz masz nadają mu uroku,nie musisz czekać latami jak niektórzy z nas by drzewa sie rozrosły np.ja czekam na cieniste miejsce.
Póżna jesień i zima nie są najlepszym okresem do prezentacji ogrodu ale my maniacy potrafimy sobie wyobrazić Twój ogród w pełni lata,potrafimy również wyobrazić sobie jak może on wyglądać za rok czy dwa.
Strasznie jestem niecierpliwa juz chciałabym oglądać zdjęcia z wiosny i lata.
A może dysponujesz takimi z ubiegłego roku,ależ byłoby fajnie Kocico poszukaj proszę. :D :D
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzisz KaRo, ogród jest rzeczywiście duży, nie sposób się w nim znaleźć wzajemnie latem jak to wszystko ma liście. My zwyczajnie do siebie dzwonimy jak coś chcemy powiedzieć - nie ruszamy się bez telefonów:-). W zeszłym roku ogród wydawał mi się tak przepastny, że aż dziwnie się w nim czułam, ale dziś jest już normalny - to kwestia przyzwyczajenia. Nie mam zdjęć zrobionych zaraz po wprowadzeniu się, ale zmieniło się tylko to, że ubyło trochę drzew owocowych i kilka szpalerów porzeczek, no i trochę go wypieliłam..... Obrazektu widok od strony wjazdu na lewą stronę, dogorywają właśnie popryskane jakimś chemikaliem paskudne trawska, w oddali widać mały domek, który remontujemy, a którego część będzie przeznaczona dla psiaków - pierwszy pokoik wejściowy:-), teraz mieszkają na werandzie co jest nieco kłopotliwe bo trochę brudzą, a ja jestem maniaczką czystości - ale damy radę

Obrazek tu jeden z moich zimozielonych berberysów, jestem na tropie jego nazwy - często bowiem kupuję dogorywające w szkółkach rośliny bo mi ich szkoda, a potem one mi się pięknie odwdzięczają, mam jeszcze trzy inne, które obecnie mają liście i czwarty, który czasami zrzuca liście jeśli jest bardzo mroźnie - red jewel, ale teraz ciągle jest piękny
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Piękny teren i dobrze, że stracił złych ludzi, nie mających serca dla psa. Widać, jak pod Waszymi rękami ten zaniedbany ogród odżywa, pięknieje, budzi się do życia. Ja mam o 400m większy ogród i grodziłam go tylko z jednej strony siatką. Dzięki temu mam widok na piekny, zielony plener otoczenia posesji. Jeżeli użyjecie tego materiału + siły męża z kolegą, ogrodzenie będzie znacznie tańsze. Domek też milutki i pewnie przestronny wewnątrz. Te stare domy wbrew pozorom bywają całkiem sensownie zaprojektowane, często o wiele lepiej niż obecne..
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No Kocico!!! Zaimponowałaś mi!!!!! I nie mówię tu o domku i ogrodzie które pięknieją w oczach ale o Twoim stosunku do zwierzaków!!! ;:114 ;:114
Moje dwie kocie dziewczynki z " odzysku" pomrukują z zadowoleniem i przesyłają serdeczne pozdrowienia :lol: :lol: :lol: :lol:
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Witam Kocico :P .
Masz bardzo piękny teren do zagospodarowania :shock: i przepiękne roslinki :lol: .
Widać też że dbasz o swoje czworonogi a to jest najważniejsze :D .
Już sobie wyobrażam jak będzie u ciebie pięknie wiosną i latem bo masz cudne roślinki i takie piękne drzewa. Zazdroszczę ci tej przestrzeni [ ale pozytywnie :P ].

Pozdrawiam ciepło.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

piku pisze:Witam kolejnego ogrodnika i przyłączam się do pozostałych, pokazuj jak najwięcej. Bardzo miło ogląda się kolejne etapy ogrodowej twórczości, a pole do popisu masz duże- tylko zazdrościć ( oczywiście w pozytywnym słowa tego znaczeniu) ;:33
Witam Cię piku i zapraszam jak najczęściej. Ja tez oglądam Wasze ogródki każdego dnia korzystając z chłodnej pogody i tego, że mam teraz mniej pracy.
Bogusiu i Bożenko w Waszych ogrodach już byłam, ale jeszcze nie dokońca je obejrzałam i nie zostawiłam po sobie śladu, zrobię to jak sumiennie obejrzę całość:-).
Ledo Twój ogród jest taki ładny, może i mi uda się za jakieś kilka lat doprowadzić swój do porządku, a jeśli chodzi o ogrodzenie to wylaliśmy w tym roku fundamenty pod nie. Tylko przód będzie zrobiony ładnie, a boki i tył to siatka. I tak są to ogromne koszty, a teren musi być ogrodzony ze względu na psiaki bo lubią sobie uciec jak ich nie dopilnujesz - szukają wrażeń goniąc kury i szczekając na koniki, krowy, barany pasące się na łąkach. a i do nas zaglądają pieski ze wsi i robią bałagan ze śmieciami gromadzonymi w workach bo miejsce na śmietnik to dopiero ma wylaną podłogę:-) i czeka na ścianki.
Kozo w sumie mam trzy pieski, ten trzeci to mała suczka też znaleziona na poboczu ruchliwej ulicy, ktoś ją tam zostawił na początku roku - była taka maleńka i w sumie nadal jest mała i taka delikatna. Zauważyłam, że ludzie zwyczajnie pozbywają się w brutalny sposób suczek z miotów i tyle. No i mam jeszcze dwie kotki też z odzysku. A to właśnie Fizia, kolejne znalezisko uliczne.
Obrazek Obrazek
A drugie zdjęcie to widok z okna na najwiekszą część ogrodu. Po prawej stronie rośnie szpaler berberysów th. atropurpurea, są dość stare i mają ponad 2 metry wysokości, jednak na końcu szpaleru ktoś posadził inny berberys Golden Ring o zupełnie odmiennym pokroju i on wcale tam, nie pasuje, a ja zastanawiam się jak ten krzaczor przesadzić. W ogóle ktos tu miał ciekawe pomysły, np. w rzędzie bardzo blisko siebie rosną kolejno: świerk, na niego rozrasta się czereśnia, w czereśnię wrastają te berberysy, a w nich jeszcze jest posadzone kolejne drzewo owocowe. Wczesną wiosną ten zakątek idzie pod topór i wszelkie owocówki będą stąd wykarczowane.
Obrazek Obrazek
Zdjęcie po lewej to widok ogólny na teren do zagospodarowania, z tyłu pod orzechami widać foliowe namioty z młodymi sadzonkami. Na zdjęciu po prawej moje wiązki dereni złotokorych i syberyjskich. Czekają na wiosnę i decyzję gdzie będzie ich stałe miejsce. Mam kilka odmian dereni. Te akurat są ozdobne cały rok, podobają mi się te ich kolorowe łodygi, które szczególnie są efektowne kiedy spadnie śnieg.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Fantastycznie!!! Taki ogród, w którym mozna się zgubić, to moje marzenie, nierealne niestety (żeby przejść mój ogródek wzdłuż wystarczy jakieś dwadzieścia parę kroków, a wszerz 10 :lol: ). Z tego co piszesz wynika, ze masz juz wizję przyszłego kształtu ogrodu. Oj, bedzie co oglądać!
Juz teraz wygląda ciekawie, a jak się drzewa zazielenią...Domek też bardzo ładny. Piękne miejsce.
Twoja Lady jest rzeczywiście urodziwa i wygląda na prawdziwą damę :D Pokaż nam, proszę, pozostałe zwierzaki.
Ludzie potrafią być wyjątkowo okrutni w stosunku do zwierząt, wiem coś o tym :(, ale na szczęście duzo jest też ludzi takich jak Ty ;:196 Na tym forum chyba wszyscy są miłosnikami zwierząt :D

Mnie się też podobają kolorowe łodygi dereni! Ukorzeniam właśnie takiego o czerwonych łodygach i mam nadzieję, że się przyjmie, a teraz nabieram ochoty na tego złotokorego...
Już nie mogę się doczekać Twoich wiosennych zdjęć, czuję, ze poznam nowe roslinki ;:33
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ewo :shock: ale masz ogród i Ty chciałaś takie cuda ukrywać, tyle bylinek muszę sobie nazwy pospisywać :lol:
Ja tez muszę przestawić ogrodzenie , mam nadzieje że na wiosnę uda nam się to zrealizować , u Ciebie jest już fundament to brudniejszą robotę masz za sobą :lol: Ja ze względu na ogrodzenie nic nie sadziłam tylko kawałek działeczki do kultury doprowadziłam oczywiście z pomocą moich panów. :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo derenia złotokorego mogę Ci podesłać wiosną, żaden problem. Mam całą wiązkę pewnie jest tam z 10 sztuk, a zresztą zawsze można zrobić zrzezy, mój mąż się w to bawi jak ma chwilkę wolnego.
Beato w Twoim ogródku już byłam, nawet chyba w całym bo coś tam wyskrobałam, ale i tak wrócę tam jeszcze bo mi się podoba. Co do roślin to mam ich naprawdę dużo, w maju opłacany pomocnik ze wsi zbudował mi prowizoryczny skalniak bo mi szkoda było tych roślin w doniczuszkach. Niestety musimy kupować ziemię i dostarczają ją nam ciężarówkami, w tym roku poszły 2 duże ciężarówy ziemi. Niektóre rośliny nie znoszą przecież ciężkiej gliny i musimy ją wybierać, a potem teren uzupełniamy torfem i piaskiem. Obrazek
A tu moje wiciokrzewy posadzone pod małym domkiem, ciągle mają liście i barwinek odmiana major - ma duże, zielone liście z białymi obwódkami, tam rośnie też żylistek Nikko taka miniaturowa odmiana, prawie przy ziemi, ale dopiero jak zakwitnie będzie piękny. To jest początek rabatki, która się rozrośnie, teraz to taka trochę prowizorka oddzielona od chwastów zielonym plastikiem, którego bardzo nie lubię
Obrazek
Tu kawałek mojego nowego wrzosowiska, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie już piękne. Rośnie tu kopytnik, irga major, irga szwedzka, brunnera, enkiant dzwonkowaty, dabecja, kalmia, jakaś azalia - teraz nie pamiętam ale jest oznaczona:-), hebe, pieris i tuje Teddy, oczywiście jest też sporo wrzosów. Kiepsko to widać bo padał deszcz jak robiłam zdjęcia. Są tam też trzmieliny i srebrna andromeda. Teraz widzę jak to okropnie wyszło. Rośnie tam też miniaturowa wierzba BOYDA.
A tu z drugiej strony wrzosowisko z kawałkiem ogrodzenia
Obrazek
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale nasadzeń :shock: i mówisz mało to ja nie mam nic u siebie :cry:
A ta obwódka drewniana to sami robiliście, czym zabezpieczaliście drzewo :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”