Sezon 2016 - rozpoczęty
-
- 50p
- Od: 25 lis 2015, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - sezon 2016
Clematis tangutica. a te dwa pozostałe muszę sprawdzić na kartkach bo nie pamiętam.
Pozdrawiam Ilona
- waga65
- 200p
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje puszczają już młode ,czuja wiosne i teraz nie wiem czy je przyciąć na wysokości co mają nowe zawiązki ,czy całkiem nisko żeby się rozgałeziły i było więcej nowych gałązek
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Ilonko Tangucki powojnik to możesz ciachnąć nisko, rozkrzewi się, będzie troszkę później kwitł ale obficie .
A ja też nie wiem co zrobić z moimi. Szczególnie dwa są bardzo wyrywne . Szkoda mi ich ciąć bo może zmrozić, jeszcze za szybko jest .
A ja też nie wiem co zrobić z moimi. Szczególnie dwa są bardzo wyrywne . Szkoda mi ich ciąć bo może zmrozić, jeszcze za szybko jest .
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Ilonko prawdę mówiąc patrząc na pogodę to nie wiem . A tak na poważnie to wtedy kiedy pogoda się unormuje w marcu. Jak nie będą zapowiadali mrozów w nocy i temperatura będzie utrzymywała się na plusie wtedy przycina się powojniki i całą resztę. To tak na wyczucie bo ciężko zgadnąć jaka będzie pogoda. Obserwujemy póki co długoterminowe i czekamy .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ilonko o cięciu powojników mamy taki wątek tutaj
Zapraszam tam,jest tam również link do specjalistycznej strony gdzie wszystko jest wyjaśnione dokładnie ... zapraszam tam
Zapraszam tam,jest tam również link do specjalistycznej strony gdzie wszystko jest wyjaśnione dokładnie ... zapraszam tam
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
Re: Sezon 2016 - rozpoczęty
Ja mam powojnika o kolorze kwiatów fioletowym, kwiaty są dość duże pojedyncze. Wiosną był wysoki na ok. 1.5 metra. Teraz nie wiem jak zabrać się do przycinania. Roślina ma ok. 3 lat ale jest mała. Może pomoże mi ktoś doświadczony?
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Kasiu poczekaj jeszcze trochę z tym cięciem do początku marca. Potem Przytnij to co martwe i pozwól mu zakwitnąć. Następnie pokaż nam zdjęcie, zidentyfikujemy i wszystko będzie wiadomo.
A masz może zdjęcie jak kwitł?
A masz może zdjęcie jak kwitł?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
Dziękuję bardzo. Czekam do wiosny, bo ja mieszkam na wschodzie więc wiosna nie tak szybko przyjdzie.
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też jestem powojnikową nowicjuszką. W ubiegłym sezonie posadziłam 6 powojników, z czego 5 włoskich i jeden botaniczny. Mam nadzieję, że przeżyły, bo niczym ich nie okrywałam, a wy tu zdaje się piszecie, że wasze były okryte na zimę? Nawet ich nie okopcowałam
Mam też jednego powojnika, posadzonego 3-4 lata temu, zapomniałam o nim i myślałam, że padł dawno temu. A tu niespodzianka, kwitł pięknie, ale tylko na górze. Tylko że ponieważ nie dbałam o niego, nie przycinałam, to się zrobił łysy od dołu Czy go zamorduję, jak mu silne cięcie tak na wysokości kolan zafunduję? Nie wiem co to, jakiś biedronkowy nabytek ciemnofioletowy, prawdopodobnie Jackmanii.
Mam też jednego powojnika, posadzonego 3-4 lata temu, zapomniałam o nim i myślałam, że padł dawno temu. A tu niespodzianka, kwitł pięknie, ale tylko na górze. Tylko że ponieważ nie dbałam o niego, nie przycinałam, to się zrobił łysy od dołu Czy go zamorduję, jak mu silne cięcie tak na wysokości kolan zafunduję? Nie wiem co to, jakiś biedronkowy nabytek ciemnofioletowy, prawdopodobnie Jackmanii.
- asta6265
magdalencajeśli to fioletowy Biedronkowy to rzeczywiście może być Jackmanii lub Polish Spirit. Przytnij go na wysokości około 30cm i będzie ok. Na pewno mu nie zaszkodzi, a dużo pomoże.
O to że się coś z nimi stało to się nie bój - zima była łagodna i spokojnie sobie poradziły.
Moje donicowe pomału zaczynają się budzić, a gruntowe jeszcze śpią
Natomiast wczoraj wieczorem całkiem niewinnie żeby sobie pooglądać weszłam na stronę sklepu z klematisami, gdzie zawsze kupowałam. I co
Szlag mnie trafi - uaktywniła się ta okropna choroba zwana klemocholizmem . Już jakiś czas było dobrze, rokowania świetne, a tu taki niespodziewany wiosenny nawrót choroby.
I poszłooooo - Clematis montana var. rubens - 2 szt, Clematis Grunwald PBR 1 szt
Pozdrawiam wszystkich podobnie chorujących - kochani trzymajmy się razem, a damy radę
O to że się coś z nimi stało to się nie bój - zima była łagodna i spokojnie sobie poradziły.
Moje donicowe pomału zaczynają się budzić, a gruntowe jeszcze śpią
Natomiast wczoraj wieczorem całkiem niewinnie żeby sobie pooglądać weszłam na stronę sklepu z klematisami, gdzie zawsze kupowałam. I co
Szlag mnie trafi - uaktywniła się ta okropna choroba zwana klemocholizmem . Już jakiś czas było dobrze, rokowania świetne, a tu taki niespodziewany wiosenny nawrót choroby.
I poszłooooo - Clematis montana var. rubens - 2 szt, Clematis Grunwald PBR 1 szt
Pozdrawiam wszystkich podobnie chorujących - kochani trzymajmy się razem, a damy radę
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
O to całkiem skromnie... Ja w zeszłym tygodniu weszłam, zeby kupić malinę arktyczną i przy okazji wziełam też clematisy: Kardynał Wyszyński, Akaishi, Lech Wałęsa, Tentel, Chalcedony, Omoshiro A w przechowalni zostało jeszcze ze 30....
- asta6265
Kasiu w październiku zeszłego roku był agresywny napad choroby 17 sztuk powojników
Teraz rzeczywiście skromnie, ale to dlatego że już nie mam gdzie sadzić
Teraz rzeczywiście skromnie, ale to dlatego że już nie mam gdzie sadzić
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka