to ilość gramów czystego składnika w 100gramach albo jak wolisz procentyChciałabym zapytać o parę rzeczy:
- 16:16:18 czy 5-20-30 to jak rozumiem, nawóz mający w składzie azot-fosfor-potas w takich proporcjach??
kwiaty skończą się około 15 czerwca i podam nawóz - powtórka początek lipca i koniec Tobie radzę nie naśladować - czyt. poniżej- nawóz letni też dostarczasz co 2 tygodnie? czyli jakbym teraz zaczęła, to powiedzmy tak ze 4 opryski?
Jak mocno ? nie ma reguły, nieraz przycina się prawie do ziemi wszystko zależy jak wygląda a jaki się chce mieć i w jakim czasieNa zdjęciach pokazujesz cięcia usuwające młode przyrosty. Mam 2 rododendrony wysokości ok. 60 cm, posadzone w grudniu 2014, przesadzane wiosną ponownie, łącznie z silnym rozrywaniem sfilcowanej bryły korzeniowej (posadzone w prawidłowym podłożu). Rośliny są dosyć rzadkie, gubią dolne liście, zwłaszcza jeden. Pytanie, jak mocno powinnam je przyciąć? Mają młode przyrosty, stosowałam siarczan amonu przed kwitnieniem.
google "5-20-30 plus mikro" pierwsza pozycja i masz informacje o produkcie.I czy mógłbyś podać mi nazwę nawozu letniego na pw? Łącznie z tymi składnikami mikro. Tylko, że potrzebuję minimalnej ilości, mam jedynie 2 rośliny..
Nawożenie to indywidualna sprawa u mnie nawet jak szaleję to nie wypada więcej niż 50 gram nawozu na krzak. Opryskiwacz 10 litrowy da radę dobrze zmoczyć 3 krzaki czyli 25 gram na 3 krzaki. Nawet 6 dawek nawozu po 8 gram jest mniejsze niż zalecane "garście".
Ile zaabsorbuje krzak przez liście to już teoria w wyliczeniach. Ważne jest to że takie stężenie ma ogromną granicę bezpieczeństwa i efekty są dużo większe niż sypanie pod korzeń. Dlatego uważam że w tym roku je wzmacniaj podając te 4 dawki nawozu po 15 gram dawka na dwa krzaki co dwa tygodnie ( czyli potrzebujesz 60 gram). Ciachanie zostaw na następny rok bo wtedy będzie widać lepiej co obciąć i będzie większa pewność że go zagęścisz. Pewnie korzenie krzaków się nie zregenerowały. Ucina się od góry czyli utniesz te liście które nie zgubił ? Poczekaj z tym formowaniem. Przejdź na dolistne nawożenie a zobaczysz różnicę.