Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą
Witaj Moniko!
Za dwa lata dokonaliście cudu na działce, bo nie dość że została uporządkowana to jeszcze nasadziliście mnóstwo pięknych roślin, a one wdzięczne za opiekę rozrosły się wspaniale. Stworzyliście wspaniałe miejsce wypoczynku
Czytam że chcesz posadzić żubrówkę ? to posadź koniecznie w pojemniku, bo rozrasta się nie gorzej niż konwalie
Uprawę parapetową też podziwiam, bo niektóre doniczki wiszę w powietrzu aż się bałam że oglądając strącę
Życzę powodzenia i pozdrawiam
Za dwa lata dokonaliście cudu na działce, bo nie dość że została uporządkowana to jeszcze nasadziliście mnóstwo pięknych roślin, a one wdzięczne za opiekę rozrosły się wspaniale. Stworzyliście wspaniałe miejsce wypoczynku
Czytam że chcesz posadzić żubrówkę ? to posadź koniecznie w pojemniku, bo rozrasta się nie gorzej niż konwalie
Uprawę parapetową też podziwiam, bo niektóre doniczki wiszę w powietrzu aż się bałam że oglądając strącę
Życzę powodzenia i pozdrawiam
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mario (nie wiem czy po imieniu czy po nicku się zwracać) dziękuję za wizytę i bardzo miłe słowa Bardzo ciężko pracujemy na działce, a w zeszłym sezonie to była dosłownie orka, ale, sama to widzę, efekty są, choć przyznaję, to wszystko strasznie dużo kosztuje. Ale nie żałuję wydatków, bo to na lata przecież.
Dzięki za radę z żubrówką- już wsadziłam, ale włożę do jakiegoś wiadra z otworem w dnie. co prawda rośnie w samym rogu działki, ale po co ma zagłuszać mięty.
Dzięki za radę z żubrówką- już wsadziłam, ale włożę do jakiegoś wiadra z otworem w dnie. co prawda rośnie w samym rogu działki, ale po co ma zagłuszać mięty.
- Maska
- Kontakt:
Moniko oczywiście imię to imię Ja mam sporo ziemi i zlekceważyłam radę o ograniczeniu żubrówki i teraz z nią walczę! Staraj się też ścinać nasiona nim dojrzeją. Mięty też często dominują jedne drugie. Uwielbiam zioła i mam ich sporo, te naturalne z czasem zostają a te odmianowe ustępują miejsca Oj coś wiem o wydatkach na ogród, ustępują jedynie koniecznym wydatkom na dom. Z czasem buty, sukienki czy smakołyki przelicza się na rośliny Ale warto
- Shire
Będę pamiętała pilnować, żeby żubrówka się nie wysiała. I bardzo mi miło Cię internetowo poznać.
Ja prawie codziennie wracam do domu z pracy przez sklepy ogrodnicze...
Działka mała, ale jak to po zakupie zapuszczonej, sporo trzeba wsadzić nowych roślin, żeby to jakoś wyglądało. Ale teraz dopiero czekają nas wydatki, będziemy sami robili taras przed altanką. Gotowe dechy tarasowe za drogie, trzeba kupić sosnowe w tartaku i impregnować. Potem będę robiła rabatę przed i z boku tarasu. Już mam pomysł na rośliny, a na narożnikach wymarzyłam sobie róże Rosarium Uetersen.
Ja prawie codziennie wracam do domu z pracy przez sklepy ogrodnicze...
Działka mała, ale jak to po zakupie zapuszczonej, sporo trzeba wsadzić nowych roślin, żeby to jakoś wyglądało. Ale teraz dopiero czekają nas wydatki, będziemy sami robili taras przed altanką. Gotowe dechy tarasowe za drogie, trzeba kupić sosnowe w tartaku i impregnować. Potem będę robiła rabatę przed i z boku tarasu. Już mam pomysł na rośliny, a na narożnikach wymarzyłam sobie róże Rosarium Uetersen.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 kwie 2016, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Monika , świetne miejsce stworzyliście, że pracy z tym masa wiem też to przerabiałam
Twój ogród już taki dorosły, masa roślin już całkiem dojrzałych i rozrośniętych
Fajne te małe płotki plecione, a i lawenda przy ścieżce--moje marzenie
Będę zaglądać częściej widze, że jesteśmy chyba na podobnym poziomie zaawansowania robót działkowych
Twój ogród już taki dorosły, masa roślin już całkiem dojrzałych i rozrośniętych
Fajne te małe płotki plecione, a i lawenda przy ścieżce--moje marzenie
Będę zaglądać częściej widze, że jesteśmy chyba na podobnym poziomie zaawansowania robót działkowych
- Shire
Kasiu, piszesz, że mój ogród dojrzały... Jak pisałam, działkę mamy od lutego 2014, ale z racji bałaganu (leżała nieuprawiana z rok, a na dodatek właściciele poprzedni choć niby często tam bywali i lubili rośliny to jakoś nie mieli na nią pomysłu... zagonki z warzywami to tu to tam, truskawki, drzewka jedno na drugim...zdziczałe oczko z pijawkami w środku, altana wymagająca w środku remontu, brak prądu, brak trawnika). Trzeba było pierwszy sezon najpierw kopać ręcznie 50 metrów pod kabel od prądu, założyć prąd, pomalować w altanie, kupić tam meble, zrobić porządek z odpływami... Musiałam, choć bardzo było mi żal, wyciąć 2 drzewa- czereśnię, która rosła wprost na altanie, tam gdzie teraz zrobię taras i malutka krzywą jabłonkę, która była bezsensu wsadzona prawie na drugiej jabłoni i na środku działki. Wykarczowaliśmy też olbrzymie, zdziczałe krzaczysko aronii, dzikie maliny, zlikwidowaliśmy oczko całkowicie.
Zostały 2 piękne drzewa, pyszna papierówka i śliwa renkloda Ulena, miodzio w smaku. Ile roślin się dało to ocaliłam - orliki, trzy przecudne, wielkie hosty, dużą hortensję ogrodową, tulipany, dzwonki brzoskwiniowolistne, floksy, marcinki, truskawki, rojniki, rozchodniki i inne pomniejsze byliny.
Kolejny sezon to już było najpierw wsadzenie żywopłotu z brabantów, równanie poziomów i zakładanie trawnika, no i mozolne zakładanie rabat, z kopaniem gablami na pół metra głęboko i wykopywaniu kłączy konwalii i podagrycznika. Kupowanie i kupowanie, sadzenie i sadzenie roślin... Teraz jak pisałam będziemy robić taras, mam nadzieje że wyrobimy się w miesiąc
O co mnie jeszcze zachwyciło w tej działce od początku- kamienna ścieżka w łuku, która aż się prosiła o oprawę z lawendowego szpaleru i widoki za siatką- pola z sarnami, żurawiami i las na horyzoncie.
Ja również będę zaglądać do Ciebie
Zostały 2 piękne drzewa, pyszna papierówka i śliwa renkloda Ulena, miodzio w smaku. Ile roślin się dało to ocaliłam - orliki, trzy przecudne, wielkie hosty, dużą hortensję ogrodową, tulipany, dzwonki brzoskwiniowolistne, floksy, marcinki, truskawki, rojniki, rozchodniki i inne pomniejsze byliny.
Kolejny sezon to już było najpierw wsadzenie żywopłotu z brabantów, równanie poziomów i zakładanie trawnika, no i mozolne zakładanie rabat, z kopaniem gablami na pół metra głęboko i wykopywaniu kłączy konwalii i podagrycznika. Kupowanie i kupowanie, sadzenie i sadzenie roślin... Teraz jak pisałam będziemy robić taras, mam nadzieje że wyrobimy się w miesiąc
O co mnie jeszcze zachwyciło w tej działce od początku- kamienna ścieżka w łuku, która aż się prosiła o oprawę z lawendowego szpaleru i widoki za siatką- pola z sarnami, żurawiami i las na horyzoncie.
Ja również będę zaglądać do Ciebie
- Maska
- Kontakt:
Moniko na pewno jak będzie taras to i będzie odpowiednia oprawa, przecież podchodzisz do wszystkiego z sercem. Czy na działce bywacie tylko w dzień czy jest możliwość przenocowania?
- Shire
Mario będę się starała przyozdobić taras roślinami najpiękniej jak umiem, może w tym roku nie za wiele w donicach, ale na rabatkach przed i z boku
Mam sporo glinianych, rustykalnych garów, wszystko jakoś wkomponuję.
Tak, na działce jest możliwość przenocowania, oprócz prysznica mamy tam wszystko zorganizowane, więc jak już się robią ciepłe noce, to w weekendy śpimy. Uwielbiam wstać rano o 5, chodzić w pidżamie, pić kawę, patrzeć na kwiaty.
Mam sporo glinianych, rustykalnych garów, wszystko jakoś wkomponuję.
Tak, na działce jest możliwość przenocowania, oprócz prysznica mamy tam wszystko zorganizowane, więc jak już się robią ciepłe noce, to w weekendy śpimy. Uwielbiam wstać rano o 5, chodzić w pidżamie, pić kawę, patrzeć na kwiaty.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Moniczko Widać ,że kochasz pracę w ogrodzie . Mały ogródek a tyle w nim ciekawych roślin , cudowne żurawki , lawenda .. , trawka jaka piękna ... jak na korcie .. równiutko .
Fajnie ,że jesteś
Fajnie ,że jesteś
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Moniko, cudnie przedstawiasz swoją działkę Robisz piękne zdjęcia. Widać, że kochasz swój ogródek. Rabatki masz czyściutkie, bez jednego chwaścika a to przecież dopiero początek sezonu. Pisałas u mnie o ciemierniku, widziałam, że ma siewkę z ubiegłego roku. Jeżeli jej nie wypieliłam (sprawdzę jak będę na działce) i jeżeli chcesz takiego to Ci wyślę.
Takiego koła to tylko pozazdrościć
Fajnie, że rodzinka podziela Twoje zamiłowanie do ogrodu. U mnie niestety, nie ma tak dobrze. Ale są zawsze wtedy, kiedy ich potrzebuję.
Bardzo mi się u Ciebie podoba, będę zaglądać.
Takiego koła to tylko pozazdrościć
Fajnie, że rodzinka podziela Twoje zamiłowanie do ogrodu. U mnie niestety, nie ma tak dobrze. Ale są zawsze wtedy, kiedy ich potrzebuję.
Bardzo mi się u Ciebie podoba, będę zaglądać.