Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Melduję się w Twoim nowym wątku i ja i gratuluję ciekawej działeczki ;:138 ale o pracy jaką musisz w nią włożyć wolę nie pisać ;:185
Rzecz jednak w tym by się absolutnie nie zrażać bo od razu Krakowa nie zbudowano-życzę wytrwałości i sukcesów ;:108
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Nymph
50p
50p
Od: 5 lut 2016, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję pięknej działki. :) Orzech to bardzo przydatne drzewo. O wiele lepsze są jego owoce niż te kupowane. :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 ;:138 nie ma jak swój kawałek działki. Teraz sobie popracujesz i będziesz mieć swoje własne :heja
Zobaczysz jak działka wciąga , a ile radosci :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

I ja gratuluję nowej działeczki. ;:303
Trzymam kciuki i życzę wiele radości z ogrodowania :wit
Fajnie się tak odkrywa skarby w ogrodzie, wiem wiem ;:3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Krysiu z orzecha bardzo się cieszę, ale nawet gdyby to było jakieś liściaste drzewo też bym się cieszyła, bo piękny jest ;:167 Bardzo lubię stare drzewa, chyba dlatego to miejsce od razu mnie zauroczyło ;:108 A róża to chyba jest dzika, najpierw muszę wypielić dookoła, bo to jedno wielkie kłębowisko kolczastych badyli, trawy i chwastów ;:223
Moniko dziękuję ;:196 z działką szybko poszło, bo nie chciałam "gotowca", a większe wolne były tylko tam. Nad altaną nadal się zastanawiam, ale najprawdopodobniej będzie drewniana.
Jolu dziękuję ;:196 tak to prawdopodobnie żółta śliwka, dziękuję za identyfikację ;:196 Jak na razie wycięłam tylko jakiś krzak, który na pewno owocowym nie był, a przeszkadzał. Nie wiem tylko co będzie z jednym drzewem, grzyb na nim rośnie...
Kasiu doniczkowców nie zaniedbuję, niedługo też coś tam wrzucę ;:108
Arku dziękuję ;:196 o to chodziło żeby w działkę sporo pracy włożyć ;:183 dla mnie to forma terapii, już widzę efekty. Poza tym przyjemność tworzenia i obserwowania kawałka ziemi, ze wszystkim co na nim rośnie i żyje jest bezcenna ;:173
Nymph dziękuję ;:196 a z niedojrzałych orzechów jaka dobra orzechówka jest ;:306
Jadziu dziękuję ;:196 już się wciągnęłam, w dni kiedy tam jeżdżę od razu lepiej się czuję :wink:
Bea dziękuję ;:196 tych skarbów odkrywam coraz więcej np. malutką piwonię schowaną głęboko w trawie ;:167

Z powodu choroby wielu rzeczy nie mogę jeść, więc zakupy w supermarkecie nie zawsze są przyjemne - ale dzisiaj kiedy rodzinka kupowała lody, znalazłam mniej tuczący sposób na poprawę humoru ;:224

Obrazek

Mam nadzieję że będą chciały rosnąć, już późno jest... Zawartość: Liatra kłosowa, Jeżówka różowa, Łubin Russel Mix, Funkia Białobrzega, Trytoma groniasta, Orlik, Inkarvilla Delavaya. Zaopatrzyłam się też w nawozy, coby rachityczne znaleziska podkarmić.

Na działce znajduję kolejne rośliny ukryte dobrze w gęstej trawie - najwięcej jest irysów, zaczęłam już je przenosić, bo trawnik woła o koszenie

Obrazek

Obrazek

Coraz więcej truskawek kwitnie:

Obrazek

Obrazek

Dziki szczaw z pięknym dziurkowaniem...

Obrazek

...oraz winowajca ;:306

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Jestem i ja :)
Trzymam kciuki i życzę cierpliwości oraz przede wszystkim wiele radości z tworzenia własnego ogrodu ;:3
Co do listków, które pokazałaś, to również wydaje mi się, że to może być mirabelka ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, to pielęgnuj, Natalko tę piwonię, bo to prawdziwy skarb. Ciekawe jaki ma kolorek.
Takie pudełko z bylinami dostałam od koleżanki w ubiegłym roku.
Na pewno mam z tego orlika, ale zakwitł mi dopiero w tym roku i też dopiero w tym roku wyszła mi funkia.
To chyba kwestia na jaką sadzonkę się trafi. Życzę powodzenia.
I wiem, że bardzo cieszy każda nowo odkryta roślinka w ogrodzie ;:303
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu dziękuję ;:196 tak, to prawdopodobnie mirabelka ;:108
Bea dziękuję ;:196 piwonia jest maleńka, więc pewnie jeszcze długo poczekamy na kwiaty ;:108 z bylin mam nadzieję jak najwięcej przeżyje, na kwiaty w tym roku nie liczę.

Dzisiaj coś dla oka :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Piękna jabłoń, na pewno pyszne owocki będą ;:138
Ja też robiłam swoim drzewkom owocowym sesję w tym tygodniu :)
Miłego wieczorku :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu dziękuję ;:196

Dla zainteresowanych - odkurzyłam Mój świat w fotografii, można będzie pooglądać inne moje zdjęcia: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p5564372
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Jeśli będziesz przenosić piwonię,to pamiętaj posadzić płytko.Bo jak za głęboko posadzisz,to na kwiaty poczekasz nawet kilka lat.
Ze szczawiu możesz zupkę ugotować :wink: .Oczywiście bez robaczka :wink:
Myślę,że możesz skrócić liście irysów o połowę.Zmniejszy to parowanie wody.A i tak odchorują przesadzanie
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolu piwonii na razie nie ruszałam, chyba faktycznie przesadzę ją dopiero w sierpniu. Irysom faktycznie muszę poprzycinać liście, skleroza dzisiaj zapomniała ;:223 Jutro się poprawię ;:170

Ostatnio latam jak kot z pęcherzem - wczoraj zrobiłam trochę zdjęć, dzisiaj czasu nie miałam, a szkoda. Zdumiewa mnie ilość żyjątek na całym ogrodzie działkowym. Jest mnóstwo ptaków, podczas każdej wizyty słyszę kukułkę ;:oj wyczaiłam też gniazdo na gruszy, ale nie wiem czyje :wink: Podczas przekopywania ziemi wykopałam... zaskrońca :shock: najpierw myślałam że to jakiś owad, ale potem zobaczyłam główkę ;:306 A po skoszeniu trawy (nareszcie!) ujawniło się całe mnóstwo jaszczurek :D O zatrzęsieniu różnych owadów, w tym motyli nie wspomnę...

Wracając w przeszłość - podczas pierwszej wizyty w rogu działki znalazłam kolejny niechciany prezent, starą szafkę kuchenną. Poirytowana uchyliłam drzwiczki, a tymczasem...

Obrazek

Obrazek

...okazało się że mebel ma lokatora. Tak więc szafka na razie zostaje, staramy się całą rodziną nie podchodzić do tego miejsca, a później muszę pomyśleć o nieco ładniejszej budce lęgowej:)
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

Ale Ty masz tu cudnie.
Żyjątka i ptaki(wszak to też żyjątka), a ja to wszystko z beztroskiego dzieciństwa pamiętam.
Matulko, ja głosu kukułki nie słyszałam od 27 lat, od kiedy wyprowadziłam się z domu rodzinnego...niestety do miasta.
Chyba już bardzo stara jestem, skoro tak mnie Twój opis miejsca wzruszył i te fotki :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”