Winorośle i winogrona cz. 6
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
Obawiam się ze po przycięciu straci dużo soku, dlatego zastanawiam się czy nie będzie lepiej poczekać do wiosny.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie straci soku, bo go nie ma. Korzeń jest słaby więc trzeba zdjąć mu obciążenie i uciąć nadmiar, jw rada. Wtedy mniej latorośli będzie, ale konkretne.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Tak profilaktycznie piszę. Uważajcie w tym okresie z opryskami bo są sygnały o licznych poparzeniach liści. Najlepiej wcale nie pryskać, a jak ktos musi to prawie w nocy
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Powinno się pryskać po zachodzie słonca, ze względu na pszczoły choćby
per aspera ad astra
- kapitan
- Kontakt:
Pomiędzy Liwią, a Lidią jest przepaść. Lidia to jedna z najgorszych odmian
Piotr
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 cze 2014, o 12:22
tu na forum czytałem że to bliźniacze odmiany (a właściwie te same pod inną nazwą ), ale skoro jest tak jak piszesz to dziękuję za tą cenną wiedzę i poszukam Liwii
-
Może myślałeś o Lilli?
Moja Liwia padła - wiosną ruszyła i nagle cała zwiędła i uschła, na razie nie wykopuję bo na korzeniach własnych i mam nadzieje że odbije od korzenia
Moja Liwia padła - wiosną ruszyła i nagle cała zwiędła i uschła, na razie nie wykopuję bo na korzeniach własnych i mam nadzieje że odbije od korzenia
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witam,jest ciężko zdecydować co posadzić, ja u siebie posadziłem Marszałek,Leon Millot,Gołubok,Hibernal,Solaris,Aurorę.Deserowe to Różowe Cudo,Liwia,Arocznyj,Łora,Konsuł Prodorożny,Nero Sfinks,Isabelle,Agat Doński,Konkordat Rosyjski i V 68021 oraz Swenson Red.Pozdrawiam piotr
-
Zastanów się nad Konkordem i Agatem
Pomyśl o Arkadii i Jubilej Nowoczerkaski
Pomyśl o Arkadii i Jubilej Nowoczerkaski
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Jak to jest z tym ucinaniem pasierbów, ogławianiem i wyłamywaniem nie płodnych latorośli? Czy któreś z tych czynności juz można robić czy nie? Czytam tak na różnych stronach i jedni piszą że teraz jedni że lipiec, sierpień. Jak to jest?
Mam tę moc - Sylwek
-
Cały czas te czynności się robi tzn skraca pasierby za pierwszym lub drugim liściem zależnie od wielkości tych liści
Natomiast ogławia sie w końcu sierpnia,(choć niektóre odmiany nie potrzeba), oraz ogławia się niektóre odmiany w czasie kwitnienia np Swenson Red aby lepiej się zapylały, potem najwyższy pasierb przejmuje rolę latorośli. Natomiast z latoroślami niepłodnymi i nadmiarowymi można wyłamać jak są młode do kilku liści- kwiatostanu, potem lepiej wycinać po kwitnieniu bo wiadomo co zostawić.
Należy przeznaczyć latorośle nie płodne na zastępstwo - łozę na następny sezon, zazwyczaj jest to pierwszy silny pęd od nasady, lub należy zerwać grona na tej latorośli, grona obrywamy- ucinamy gdy jest nadmiar na latorośli zaraz po kwitnieniu, na deserowych zostawiamy najładniejsze jedno grono
Natomiast ogławia sie w końcu sierpnia,(choć niektóre odmiany nie potrzeba), oraz ogławia się niektóre odmiany w czasie kwitnienia np Swenson Red aby lepiej się zapylały, potem najwyższy pasierb przejmuje rolę latorośli. Natomiast z latoroślami niepłodnymi i nadmiarowymi można wyłamać jak są młode do kilku liści- kwiatostanu, potem lepiej wycinać po kwitnieniu bo wiadomo co zostawić.
Należy przeznaczyć latorośle nie płodne na zastępstwo - łozę na następny sezon, zazwyczaj jest to pierwszy silny pęd od nasady, lub należy zerwać grona na tej latorośli, grona obrywamy- ucinamy gdy jest nadmiar na latorośli zaraz po kwitnieniu, na deserowych zostawiamy najładniejsze jedno grono
per aspera ad astra
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jutro będę miał jedyną w ciągu najbliższych tygodni okazję, by profilaktycznie opryskać winorośl przeciwko MP.
Mam do dyspozycji Topas albo Amistar Opti. Który będzie lepszy i w jakiej dawce?
To będzie drugi oprysk, pod koniec maja winorośl potraktowałem innym fungicydem (Syllit) przy okazji oprysku wiśni na drobną plamistość.
Mam do dyspozycji Topas albo Amistar Opti. Który będzie lepszy i w jakiej dawce?
To będzie drugi oprysk, pod koniec maja winorośl potraktowałem innym fungicydem (Syllit) przy okazji oprysku wiśni na drobną plamistość.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- kapitan
- Kontakt:
Nie wiem, który lepiej zadziała. Topas jest zarejestrowany na winorośl przeciw MP i czarnej zgniliznie. Amistar nie jest zarejestrowany na winorośl. Wg niektórych źródeł powinien działać na obydwa mączniaki. Amistar stosowałem i byłem zadowolony, Topasu nigdy. Ja bym zastosował Amistar 20ml/10l z myślą o zabezpieczeniu na dwa mączniaki. Topas zostaw sobie w odwodzie na MP. Ma 28 dni karencji, więc nawet zastosowany pod koniec lipca powinien do zbioru byc już "nieobecny".
Piotr