Paulownia ( Paulownia )
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za krzew/ drzewo?
Paulownia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paulownia ( Paulownia )
Proszę o identyfikację drzewa przedstawionego na zdjęciu, rosnie ono we Włoszech. Na drugiej fotce owocostan tej rosliny
Re: Co to za drzewo?
Drzewko na zdjęciu to paulownia, co do odmiany ciężko stwierdzić (nie ma kwiatów). Gdybyś miał ochotę paulownia tomentosa z dość dużym powodzeniem może rosnąć u nas w Polsce.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Re: Co to za drzewo?
Dziękuję, kto by pomyslał, że to będzie paulownia, myslałem, że jest tylko ta jedna, dosć popularna i u nas odmiana - toomentosa.
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Re: Co to za roślina?
To paulownia puszysta inaczej cesarskie drzewko.
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
Re: Paulownia ( Paulownia )
Witam. Mam następujący problem z Paulownią. Otóż sadząc drzewko przywiązałem je materiałowymi paskami do słupka. I w miarę wzrostu rośliny pasy wrosły się w nią uszkadzając pęd przewodni i jeden pęd boczny. Dodam że obecnie drzewo ma dwa metry wzrostu i ok dwóch średnicy. Na pozostałych pędach bocznych liście normalnie wypuściły a tam gdzie wrósł się pas tylko kilka sztuk na całej długości. Czy można coś z tym zrobić i doprowadzić do stanu poprzedniego gdy drzewo było w poprzednim sezonie całe w liściach ?. Czy pomocna okaże się maść ogrodnicza na miejsca uszkodzeń czy nic nie da jej użycie ?
Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi
Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi