Sadzenie bulw,kiedy,jak
Pięknie dziękuję za rady. No to teraz mam dylemat
W ubiegłym roku posadziłam właśnie taką dużą cebulę do donicy i urósł mi olbrzym, który ciągle się przewracał. Trzeba było ją uszczykiwać aby się rozkrzewiła, tak jak radzi Nela.
Anetko, piękne te Twoje begonie
Kiełków jeszcze nie ma, mam więc czas na przemyślenie ...którą radę przyjąć
Tak to wyglądało
W ubiegłym roku posadziłam właśnie taką dużą cebulę do donicy i urósł mi olbrzym, który ciągle się przewracał. Trzeba było ją uszczykiwać aby się rozkrzewiła, tak jak radzi Nela.
Anetko, piękne te Twoje begonie
Kiełków jeszcze nie ma, mam więc czas na przemyślenie ...którą radę przyjąć
Tak to wyglądało
Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Ubiegły rok nie był najlepszy dla moich begonii , musiałam dość często stosować oprysk przeciw mączniakowi ,ale jakoś się udało . Natomiast co do uszczykiwania pędów ja nigdy tego zabiegu nie przeprowadzałam , jak są za duże i się przewracają to daję im podpórki z patyków ( miskant olbrzymi dobrze się w tej roli sprawdza, albo przemarznięte pędy żylistka )
Ja właśnie wsadziłam 4... tylko nie wiem czy aby dobrze... tym wklęsłym do góry prawda???? czy znowu coś pomyliłam, no i przykryłam je cienką warstwą ziemi... nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z begonia "od podstaw" zawsze były kupne... w tym roku wszyscy mnie czymś tutaj zachwycili, no i begonie tez
Bardzo proszę o korektę... i przepraszam ze pytam o tak łatwe rzeczy :P staram sie jakoś dojść do ładu i składu ale robie masę błędów we wszystkich roślinkach
Bardzo proszę o korektę... i przepraszam ze pytam o tak łatwe rzeczy :P staram sie jakoś dojść do ładu i składu ale robie masę błędów we wszystkich roślinkach
Nelu dziękuje ślicznie
Tak miały coś tam ale nie wiedziałam czy to jakie korzonki i mają iść w dół czy w górę ale w końcu obstawiłam ze w górę i chyba dobrze zrobiłam ;) najlepsze jest to ze brałam w pośpiechu i nawet nie sprawdziłam na opakowaniu czy są stojące czy leżące będę musiała przejść sie do sklepu w poniedziałek i podpatrzeć
Tak miały coś tam ale nie wiedziałam czy to jakie korzonki i mają iść w dół czy w górę ale w końcu obstawiłam ze w górę i chyba dobrze zrobiłam ;) najlepsze jest to ze brałam w pośpiechu i nawet nie sprawdziłam na opakowaniu czy są stojące czy leżące będę musiała przejść sie do sklepu w poniedziałek i podpatrzeć
Witam.
Ja posadziłam moje begonie w zeszły piątek, przykryłam je niezbyt grubą warstwą ziemi i wczoraj zauważyłam, że dwie z nich wychylają już pączki z ziemi.
Martwią mnie pozostałe dwie, którym się jakoś nie śpieszy, ale powstrzymam się jeszcze trochę przed grzebaniem w doniczce .
Pozdrawiam
kayah
Ja posadziłam moje begonie w zeszły piątek, przykryłam je niezbyt grubą warstwą ziemi i wczoraj zauważyłam, że dwie z nich wychylają już pączki z ziemi.
Martwią mnie pozostałe dwie, którym się jakoś nie śpieszy, ale powstrzymam się jeszcze trochę przed grzebaniem w doniczce .
Pozdrawiam
kayah
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam żadnego doświadczenia z begoniami.
Mam takie pytanie,moja mama dostała w prezencie latem dwie donice z begoniami.
Jesienią zostały przeniesione do piwnicy razem z donicami,w których rosły.
Teraz ziemia jest zaschnięta i twarda.
Czy z nich jeszcze coś będzie?Co mam teraz z nimi zrobić?
Czy wystarczy porządnie kilka dni podlewać,potem wyjąć bulwy i posadzić do świeżej ziemi?
Mam takie pytanie,moja mama dostała w prezencie latem dwie donice z begoniami.
Jesienią zostały przeniesione do piwnicy razem z donicami,w których rosły.
Teraz ziemia jest zaschnięta i twarda.
Czy z nich jeszcze coś będzie?Co mam teraz z nimi zrobić?
Czy wystarczy porządnie kilka dni podlewać,potem wyjąć bulwy i posadzić do świeżej ziemi?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7