Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak tylko problem w tym ,że takich bulw mam dużo :) a duże bulwy wymagają dużych donic :)
a ja z kolei nie mam miejsca na parapecie na takie duże donice ;:145
Dlatego też , co roku je dzielę i sadzę do mniejszych doniczek , a następnie po zimnej Zośce dopiero do dużych .
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Pięknie dziękuję za rady. :D No to teraz mam dylemat :lol:
W ubiegłym roku posadziłam właśnie taką dużą cebulę do donicy i urósł mi olbrzym, który ciągle się przewracał. Trzeba było ją uszczykiwać aby się rozkrzewiła, tak jak radzi Nela.
Anetko, piękne te Twoje begonie :D

Kiełków jeszcze nie ma, mam więc czas na przemyślenie ...którą radę przyjąć :lol:

Tak to wyglądało :lol:

Obrazek

Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Ubiegły rok nie był najlepszy dla moich begonii , musiałam dość często stosować oprysk przeciw mączniakowi :evil: ,ale jakoś się udało :D . Natomiast co do uszczykiwania pędów ja nigdy tego zabiegu nie przeprowadzałam , jak są za duże i się przewracają to daję im podpórki z patyków ( miskant olbrzymi dobrze się w tej roli sprawdza, albo przemarznięte pędy żylistka ) :wink:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak się uszczykuje to roślina robi się rozłożysta i nie wyrasta wysoko... Ale każdy robi jak chce- rady są ot tak" -sobie a muzom" :wink: :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Ja właśnie wsadziłam 4... tylko nie wiem czy aby dobrze... tym wklęsłym do góry prawda???? :oops: czy znowu coś pomyliłam, no i przykryłam je cienką warstwą ziemi... nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z begonia "od podstaw" zawsze były kupne... w tym roku wszyscy mnie czymś tutaj zachwycili, no i begonie tez :D :D
Bardzo proszę o korektę... i przepraszam ze pytam o tak łatwe rzeczy :P staram sie jakoś dojść do ładu i składu ale robie masę błędów we wszystkich roślinkach :oops:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Tak, begonie sadzi się tym wgłębieniem do góry. Ale jeżeli nie wypuszczają jeszcze kiełków to nie sadź jeszcze- teraz za wcześnie. No chyba, że już wypuściły kiełki...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Nelu dziękuje ślicznie :D

Tak miały coś tam ale nie wiedziałam czy to jakie korzonki i mają iść w dół czy w górę :) ale w końcu obstawiłam ze w górę i chyba dobrze zrobiłam ;) najlepsze jest to ze brałam w pośpiechu i nawet nie sprawdziłam na opakowaniu czy są stojące czy leżące :oops: :oops: będę musiała przejść sie do sklepu w poniedziałek i podpatrzeć :oops:
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Kiedy uszczykujecie begonie (termin, wysokość roślin)?
Awatar użytkownika
Evva
50p
50p
Od: 1 cze 2007, o 21:59

Post »

Ja też nie uszczykiwałam nigdy begoni i może właśnie dlatego przewracały się. Kiedy zacząć uszczykiwać? Robiłam to tylko z fuksjami ale wtedy później mi kwitły. Czy z begoniami robicie tak samo? Proszę o radę dla początkującej. ;:67
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Aneto,dlaczego ja tu nie weszłam wcześniej.Moja też miała takie małe coś wyrośnięte,ja myślałam,że jak to poodrywam i posadzę osobno to będę miała dużo,ale ze mnie gapa,uczę się i uczę i dalej jestem gapą.
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Ja posadziłam moje begonie w zeszły piątek, przykryłam je niezbyt grubą warstwą ziemi i wczoraj zauważyłam, że dwie z nich wychylają już pączki z ziemi.
Martwią mnie pozostałe dwie, którym się jakoś nie śpieszy, ale powstrzymam się jeszcze trochę przed grzebaniem w doniczce :) .

Pozdrawiam

kayah
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Nie mam żadnego doświadczenia z begoniami.
Mam takie pytanie,moja mama dostała w prezencie latem dwie donice z begoniami.
Jesienią zostały przeniesione do piwnicy razem z donicami,w których rosły.
Teraz ziemia jest zaschnięta i twarda.
Czy z nich jeszcze coś będzie?Co mam teraz z nimi zrobić?
Czy wystarczy porządnie kilka dni podlewać,potem wyjąć bulwy i posadzić do świeżej ziemi?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Aniu, wyjęłabym bulwy teraz, choćby po to, aby sprawdzić w jakim są stanie, a potem wsadziła do świeżej ziemi.
Możesz też profilaktycznie zaprawić je środkiem przeciwgrzybowym.
Pozdrawiam, Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”