Kaloryfery działają i nawilżacze powietrza.g.kiecko pisze:Witaj Przemo.
Rośliny masz naprawdę ciekawe i bardzo różnorodne. MARZENIE
A jak Ty sobie radzisz z temperaturą dla palm w zimie?
Palmy - dyskusje ogólne
Nie wszystkie, te które tego wymagają są wynoszone na zimę do innego zamkniętego pokoju w którym poprzez mikrowentylację uzyskuję temp. 10-12 stopni (tam kaloryfer nie jest włączany) potrzebną również do przezimowania kaktusów które już są wystawione do tego pokoju na zimowanie(zobacz wcześniej zdjęcie z kaktusami to pokój zimowania wszystkich roślin które tego wymagają)g.kiecko pisze:To palmy nie potrzebują obniżonej temperatury w okresie spoczynku?
Przemo - jeszcze jedno pytanie laika:
Mąż sprezentował mi dziś kolejną roślinkę:
Na etykiecie jest napisane, co następuje:
Ale ja nic na ten temat (dokładnie pierwszy człon przed &) w internecie nie mogę znaleźć.
Washingtonia chyba wygląda inaczej. Prawda?
Mąż sprezentował mi dziś kolejną roślinkę:
Na etykiecie jest napisane, co następuje:
Ale ja nic na ten temat (dokładnie pierwszy człon przed &) w internecie nie mogę znaleźć.
Washingtonia chyba wygląda inaczej. Prawda?
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
Pomylili etykiety? - chyba...
Mąż w dobrej wierze (sądząc po nazwie) chciał mi kupić kolejną palemkę (ostatnio zachwycałam sie właśnie Washingtonią :P ) i dostałam coś ... co zresztą też mi się bardzo podoba
Mąż w dobrej wierze (sądząc po nazwie) chciał mi kupić kolejną palemkę (ostatnio zachwycałam sie właśnie Washingtonią :P ) i dostałam coś ... co zresztą też mi się bardzo podoba
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
Czy to może być guzmania?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4450
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4450
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, byc może ktoś nam pomoże. Mamy małą kolekcję yuk i palm, nawiasem mowiąc z żoną jesteśmy z nimi związani emocjonalnie. Palmy bowiem wyhodowane z nasionek przywiezionych z Izraela i Włoch (ot, po prostu zebranych z ulicy). Yukki natomiast rozmnożone z innej strasznie krzywo rosnącej , jej obięte małe końcówki wsadzono w ziemię i patrzcie jakie dorodne. Draceny są jeszcze malutkie. Palmy i Yukki rosną sobie już jakieś 10 latek. Mam jeszcze beniaminka przywiezionego z Niemiec i też ma jakies dwa metry wysokości.
PYTANIE: roślinki rosną całkiem ładnie, nie schną. liści powoli ale przybywa, tylko od kilku lat mimo przesadzania i zmiany ziemi, na wierzchu ziemi w doniczkach pojawia się ... sam nie wiem co - ale na zdjęciach widac to wyraźnie. Co to jest, czy to jest szkodliwe, czy trzeba z tym walczyć? W ogrodnictwie powiedzieli nam, że to problem wody do podlewani i kazali wymienić wierzchnią warstwę. Robimy toco wiosnę i nic sie nie zmienia.
No i na koniec, mimo paru lat nie wim jak moje roślinki sie nazywają , może Przemo pomoże ??
A oto moje roślinki i ziemia w zbliżeniu w odpowiedniej kolejności
Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę,
Andrzej
PYTANIE: roślinki rosną całkiem ładnie, nie schną. liści powoli ale przybywa, tylko od kilku lat mimo przesadzania i zmiany ziemi, na wierzchu ziemi w doniczkach pojawia się ... sam nie wiem co - ale na zdjęciach widac to wyraźnie. Co to jest, czy to jest szkodliwe, czy trzeba z tym walczyć? W ogrodnictwie powiedzieli nam, że to problem wody do podlewani i kazali wymienić wierzchnią warstwę. Robimy toco wiosnę i nic sie nie zmienia.
No i na koniec, mimo paru lat nie wim jak moje roślinki sie nazywają , może Przemo pomoże ??
A oto moje roślinki i ziemia w zbliżeniu w odpowiedniej kolejności
Pozdrawiam i z góry dziękuję za radę,
Andrzej
U Ciebie występuje typowe przenawożenie gleby i jej zasolenie poczytaj ten link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3986 a co do nazw to ta pierwsza palma to phoenix cananriensis a ta o wachlarzowych liściach chamaerops humilis.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,Przemo pisze:U Ciebie występuje typowe przenawożenie gleby i jej zasolenie poczytaj ten link http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3986 a co do nazw to ta pierwsza palma to phoenix cananriensis a ta o wachlarzowych liściach chamaerops humilis.
serdecznie dziękuje za radę i nazwy palm (to fajnie wiedzieć, że ma sie w domu phoenix cananriensis i chamaerops humilis ), przeczytałem uważnie zawartość tekstu w załączonym linku, jednak zastanawiam sie tylko skąd wziąć takie duże pojemniki do wypłukania moich donic z palmami. Myślę, że na razie po prostu zdejmę wierzchnią warstwę i rozpocznę podlewanie wodą odstaną, a na wiosnę po prostu przesadzę w ogródku do innej ziemi.
Jest inny problem. Zawsze staram sie kupić ziemię do palm (w marketach sprzedają taką), jednak zawsze mam wątpliwości czy to na pewno właściwa. Może jest jakiś sposób na sprawdzenie czy ziemia / podłoże jest właściwe?
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej
Witam, kupiłem ostatnio phoenix canariensis w markecie. Na razie na moje oko wygląda całkiem nieźle, ale czytałem sporo na forum i doszedłem do wniosku że dość łatwo ją "popsuć". Stąd moje pytania:
1) Czy doniczka która jest na zdjęciu (sprzedawali "doniczka w doniczce" nie wiem czemu) jest odpowiednia, czy powinna być większa. Dodam że od spodu widać jak korzenie powoli próbują "uciekać"
2) Czy doniczka koniecznie musi mieć kształt ściętego stożka, czy może być, jakby to powiedzieć, kulista?
3) Jak o nią dbać na codzień żeby nie było problemów takich jak czytam na forum? (zraszać?, obficie podlewać czy raczej mniej a często?...)
4) w instrukcji obsługi :P napisali żeby nie trzymać w "bezpośrednim otoczeniu traw i innych roślin". Dlaczego tak i co znaczy bezpośredni kontakt? żeby się nie stykały liśćmi czy np 1m odstępu?
Z góry dziękuję za pomoc
1) Czy doniczka która jest na zdjęciu (sprzedawali "doniczka w doniczce" nie wiem czemu) jest odpowiednia, czy powinna być większa. Dodam że od spodu widać jak korzenie powoli próbują "uciekać"
2) Czy doniczka koniecznie musi mieć kształt ściętego stożka, czy może być, jakby to powiedzieć, kulista?
3) Jak o nią dbać na codzień żeby nie było problemów takich jak czytam na forum? (zraszać?, obficie podlewać czy raczej mniej a często?...)
4) w instrukcji obsługi :P napisali żeby nie trzymać w "bezpośrednim otoczeniu traw i innych roślin". Dlaczego tak i co znaczy bezpośredni kontakt? żeby się nie stykały liśćmi czy np 1m odstępu?
Z góry dziękuję za pomoc