Tuje, żywotniki wymagania glebowe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2009, o 18:40
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Smolkus ja miałem do usunięcia okolo 20 m2 gęstej i zbitej darni , wystarczyły mi do tego ogrodnicze widły , mocne bo i przeciwnik tego wart . Najpierw ponacinałem szpadlem na szerokość wideł , a potem już tylko praca .... wyciągałem całą darń nawet nie otrząsałem ziemi bo i tak na to wszystko idzie kora , dodatkowo przy wkopywaniu roslin zawsze zostaje jej nadmiar , dopiero jak wszystko przeschło wytrząsnąłem ziemię a trawa z korzeniami na razie leży na kupie , dalej schnie i czeka aż coś z nią zrobię , a póki co odpoczywam.... Marek
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Emeryt : napisałeś że pryzmowałeś darń , ja równiez mam jej nadmiar bo cały czas coś przekopuję i zmieniam , mam w takim razie pytanie czy pryzmowanie darni spowoduje jej przekompostowanie? Jaki ewentualnie czas wczodzi w grę , bo ja dotychczas suszyłem wszystko , potem wytrząsałem ziemię , a resztę do dołka , mój kompostownik dopiero powstaje. Pozdrawiam Marek
Darń na pryzmie
markonix
jak już pisałem darń leży na pryzmie okryta czarną polią.
A co jakiś czas polewamjakimś płynem do kompostowania
ito tyle,a używać go będę w przyszłym sezonie
pozdrawiam.
jak już pisałem darń leży na pryzmie okryta czarną polią.
A co jakiś czas polewamjakimś płynem do kompostowania
ito tyle,a używać go będę w przyszłym sezonie
pozdrawiam.
Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza
Witam!
Chciałem zapytać na jakim podłożu powinny rosnąć tuje Brabant. Czytałem różne fora ale jedni piszą, że na zasadowych inni, że na kwaśnych. I nie wiem w końcu na jakich? A pytam, bo moje tuje niestety żółkną i obawiam się, że może to być przyczyna kwaśnego podłoża. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Chciałem zapytać na jakim podłożu powinny rosnąć tuje Brabant. Czytałem różne fora ale jedni piszą, że na zasadowych inni, że na kwaśnych. I nie wiem w końcu na jakich? A pytam, bo moje tuje niestety żółkną i obawiam się, że może to być przyczyna kwaśnego podłoża. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lut 2009, o 18:40
Tuje 30cm 2miesieczne zołknienie końcowek
Witam posadziłem ok 30tuj 30cm ok 2 miesiące temu przyjeły sie bo widac ze rosną ale jest maly problem bo koncowki tuj zołte sie zrobiły podlewanie było dobre wiec suszy nie miały lecz wokoł mojej działki Panuje jakas choroba na wszystkich tujach zołkna boje się ze by moich tuj nie zatakowało jak mozna je uchronic czym spryskac? działke mam we włodawie dokladnie nad jeziorem białym lubelszczyzna, zdjęc niemam lecz moze ktos cos poradzi, dodam ze nie są posadzone w całkowitym słoncu tylko poł cieniu wiec na pewno to nie od słońca.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj cały ten wątek od pierwszej strony
I jeszcze tutaj:
- Tuje żywotniki bledną i żółkną
Możesz też w naszej wyszukiwarce wpisać hasło "tuj*" z gwiazdką, ale bez cudzysłowu, znajdziesz kolejne wątki o pielęgnacji, chorobach, rozstawie, a nawet o problemie "psim", czyli co zrobić, żeby pies nie lał na nasze tuje.
Bez konkretów, kiedy, gdzie, w jakim stanie kupiłeś sadzonki, w jakich warunkach (dokładnie) posadziłeś, jak przygotowałeś stanowisko, jaka jest ziemia, w jakim sąsiedztwie, potrzeb naprawdę wielu szczegółów, żeby cokolwiek radzić. No i bez zdjęć zupełnie niewiele da się powiedzieć. Poczytaj podane wątki, może coś sam wywnioskujesz
I jeszcze tutaj:
- Tuje żywotniki bledną i żółkną
Możesz też w naszej wyszukiwarce wpisać hasło "tuj*" z gwiazdką, ale bez cudzysłowu, znajdziesz kolejne wątki o pielęgnacji, chorobach, rozstawie, a nawet o problemie "psim", czyli co zrobić, żeby pies nie lał na nasze tuje.
Bez konkretów, kiedy, gdzie, w jakim stanie kupiłeś sadzonki, w jakich warunkach (dokładnie) posadziłeś, jak przygotowałeś stanowisko, jaka jest ziemia, w jakim sąsiedztwie, potrzeb naprawdę wielu szczegółów, żeby cokolwiek radzić. No i bez zdjęć zupełnie niewiele da się powiedzieć. Poczytaj podane wątki, może coś sam wywnioskujesz
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."