Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

W tym roku zakupiłem na all... kilkadziesiąt odmian dyni od jednego sprzedawcy. Nasionka ładne, dobrze zapakowane i podpisane. Ale to co z nich wyrosło to już co innego.

Każdą odmianę sadziłem w ilości 2 sztuk i np. Black futsu z jednego krzaka jest normalny, a z drugiego skrzyżowany z butternutem bo jakiś podłużny trochę. Sweet meat to wyszedł pomarańczowy.
Wszystkie acorny są pomylone. Acorn biały okazał się podłużny jak cukinia, jeden krzak ma gładkie owoce, drugi żebrowane. To samo z żółtymi acornami, jedne w cętki, a drugie wyglądają jak Atena Polka.

Jedynie pewniakami okazały się zagraniczne nasiona z holenderskiego sklepu, są 100% zgodne odmianowo. Dobrze, że zrobiłem wszystkim odmianom KZ.

Biała to oryginalna Valenciano i szara podróbka Triamble z all.(podróbka bo słabo powyginana).
Obrazek

Honeynut zaczyna owocować.
Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na all nie ma dobrego sprzedawcy, tam kupuję od dystrybutorów włoskich nasion, oryginalnych w torebkach. Reszta to ruletka, szkoda pieniędzy. Lepiej kupić za granicą, przesyłają do Polski.
barteknysa
50p
50p
Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na dyniach po tych ulewach i teraz jak przyszły upały ostro zaczyna szaleć mączniak. Im starszy liść tym bardziej porażony;/
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

Nigdy wcześniej nie miałam jeszcze dyń. Przesadzone w tym roku siewki od sąsiadki tak ładnie mi wyrosły, że chyba na drugi rok zacznę uprawiać więcej. Miło to wygląda i przyjemnie wyjśc na ogród i popatrzeć jak te gąszcze się rozpłaszczają . Zaczynam już przygotowywać dołki na drugi rok. Jakie odmiany nasion kupić sobie w celach robienia dżemu ? z tego co spostrzegłam , dynie olbrzymie produkują duże owoce, ale mało sztuk na krzaku, no i w środku mają chyba sporo pustej przestrzeni. Jakie odmiany mają najwięcej mięsa takiego najsłodszego, najaromatyczniejszego i najpyszniejszego na dżemy ?
Czy to prawda że dynie hokkaido mają tak miekką skórkę że nie trzeba ich obierać? dobre na dżemy? jakie są najplenniejsze ?
windyE
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lut 2016, o 11:59

Post »

Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, bo najpierw kupowałam a teraz uprawiam sama dynie Hokkaido, że mają bardzo twardą skórkę i ciężko ją obrać ale ja do pieczenia nie obieram.
windyE
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lut 2016, o 11:59

Post »

Dodam, że wszędzie zapewniają, że skórka tej dyni jest jadalna więc my ją jemy po upieczeniu lub ugotowaniu w zupie. Ale co do dżemu to nie wiem bo nie robiłam.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akacjowa, dużo miąższu ma dynia Muscat de Provence i nadaje się na dżem, soki, zupy. Jest też bardzo plenna i dobrze się przechowuje.
Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, bo jej skórka mięknie po obróbce cieplnej, jednak moim zdaniem ona jest najlepsza do pieczenia, zup, i piure.
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Od: 3 lis 2015, o 14:22

Post »

Dynie są warzywem ciepłego klimatu, uwielbiają słońce.
Pozdrawiam!
Jagoda
marunia
100p
100p
Od: 4 cze 2015, o 13:07

Post »

Moje dwie dynie Muscat przestały rosnąć, czy to oznacza, że już są dojrzałe? Dodatkowo jedna z nich jest zielona bardzo ciemna a druga robi się coraz bardziej żółta. Zdjęcia poniżej.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Znalazłam dzisiaj pierwsze śpiące panienki dumplinga ;:138 (w sumie mam nadzieję że to dumpling, a nie piżmowa :D) , jak na tą chwilę mam jedną dużą Rougue, dwie Hokkaido i dwie Junony :)
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
najemnik
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 kwie 2016, o 21:59

Post »

U mnie są 3 dynie rouge d` etampes, co najmniej 7 muscatów de provance i ileś kundelków. U muscata zaobserwowałem, że kilka owoców opadło, czy ktoś wie co może być przyczyną?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też jest zawsze dużo zawiązków nadjedzonych przez ślimaki, zakażonych zgnilizną. Wcale się tym nie przejmuję, bo więcej jest zawiązków rozwijających się i rosnących. Dobrze rozwinięte i nawiezione krzaki i tak dają wielkie plony.

Muscat jest dynią piżmową, tych wcześniej nie zbieram, dopiero we wrześniu, bo późno dojrzewają i nie będą się dobrze przechowywać. Teraz można zbierać dynie olbrzymie, małe odmiany i profesjonalne, one są wczesne a zebranie wyrośniętych owoców pobudza wzrastanie następnych i zwiększa plon.
Ania15
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lip 2016, o 13:10

Post »

Kupiłam sadzonkę podpisaną "dynia bananowa", ale owoce bananowych nie przypominają.
Czy ktoś jest w stanie rozpoznać odmianę? :)

Obrazek
Pozdrawiam,
Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”