Lobelia Cz. 1
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia
Powinieneś przewietrzyć siewki, a najlepiej zrezygnować już z nakrycia - nalot powinien zniknąć. A gęstym siewem się nie przejmuj, są szkoły pikowania lobelii w kępkach (po kilka sztuk) . Ja specjalnie gęsto wysiałam.
Jak się domyślam na razie nasionka Ci wykiełkowały i każda roślinka ma po dwa liścienie. Za jakieś 2-3 tygodnie większość roślin powinna rozwinąć po dwa listki - i to właśnie moment na pikowanie.
Jak się domyślam na razie nasionka Ci wykiełkowały i każda roślinka ma po dwa liścienie. Za jakieś 2-3 tygodnie większość roślin powinna rozwinąć po dwa listki - i to właśnie moment na pikowanie.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
ładnie powschodziły tylko ciekawe czy masz gdzie pikować bo trochę kępek ci wyjdzie dlatego ja wszystko sieję po 10 marca ,,
No własnie poszalałam z ilością- mam wysiane dwa opakowania- mix kolorów i niebieską
Po ile sztuk przy pierszym pikowaniu (tak mniej więcej oczywiście) macie w kępce? O miejsce się nie martwię mam szeroki na 50cm i długi na 360cm parapet ;)
Po ile sztuk przy pierszym pikowaniu (tak mniej więcej oczywiście) macie w kępce? O miejsce się nie martwię mam szeroki na 50cm i długi na 360cm parapet ;)
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
O to Kochana , jeśli bedziesz Chciała prawie wszystko wykorzystać , bo wiadomo , zawsze cos sie złamie itp. to będziesz Miała pole lobeliowe . Pikuje sie po 3 - 5 siewek , kępkami .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
No way! po pięć? sądziłam że po 10-15
No to czeka mnie trochę pracy Zaczekam jeszcze z tydzień bo widzę że rośnie im po drugim listku i do roboty.....
No to czeka mnie trochę pracy Zaczekam jeszcze z tydzień bo widzę że rośnie im po drugim listku i do roboty.....
- maniusika
możesz robić i większe kępki .. wczoraj dokupiłam czerwone lobelie i sieję dopiero w marcu jak zrobi się ciepło
- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Nie bbyło mnie w domu przez 4 dni i pomimo że obficie przed wyjazdem lobelie podlałam to zastałam tragedię narodowa na parapecie, siewki szlag trafił, uschły, próbowałam je ratowac ale podniosło się tylko kilka roślinek-no to niech rosną
Pocieszył mnie fat że może zdąże jeszcze wysiac przed wiosną-dzisiaj. Będą mniejsze ale chyba zakwitną w lecie????
Ij ja durna trąba-już więcej torfowych doniczek nie kupię-wysych w nich ziemia w oka mgnieni ale skąd mogłam wiedziec
Nie bbyło mnie w domu przez 4 dni i pomimo że obficie przed wyjazdem lobelie podlałam to zastałam tragedię narodowa na parapecie, siewki szlag trafił, uschły, próbowałam je ratowac ale podniosło się tylko kilka roślinek-no to niech rosną
Pocieszył mnie fat że może zdąże jeszcze wysiac przed wiosną-dzisiaj. Będą mniejsze ale chyba zakwitną w lecie????
Ij ja durna trąba-już więcej torfowych doniczek nie kupię-wysych w nich ziemia w oka mgnieni ale skąd mogłam wiedziec
- maniusika
siać możesz nawet w kwietniu , będą później kwitły , te wczesne ładnie kwitną ale żeby kwitły ładnie i na jesieni trzeba ich przyciąć jak maja już mało kwiatów ,wtedy drugi raz zakwitną na jesieni ..
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje były wysiane w tym samym czasie, ale są mniejsze. I niestety część już pada, także od podlewania, choć staram się bardzo delikatnie to robić.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja dzisiaj pikowałem i też więcej , to takie malutkie , że sciągnąłem jak trawnik wszystko i porozdzierałem.. , jak się wszystskie przyjmą to będzie ze 40 roślin ponad .kffiatek pisze:No way! po pięć? sądziłam że po 10-15
Dzisiaj kupiłam mini szklarnię z takimi jakby tabletaki torfu. podlalam, posiałam i czekam. prosze o info czy to sie moze udac, gdzie to trzymac itp. kupiłam tez takie jakies eko doniczki do wysiewu, ktore wygladaja jak wytlaczanki, mam zamiar potem posadzic w nich male sadzonki lobelii. prosze o podpowiedz czy dobrze sobie to wszystko planje.
- Tulipan998
- Kontakt:
No najlepiej taka szklarenkę trzymać na poludniowym parapecie do słoneczka , lekko uchylić i na godzinę dziennie całkiem wywietrzyć .