Bylinowo-różany ogród u Minnie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bylinowo-różany ogród u Minnie

Post »

Moje różyczki też już zapączkowane. ;:173 Szczególnie pod południową stroną domu.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku wszystko jakby szybciej startuje, ja mam już całą masę pączusiów
Czekam na zdjęcia warzywnika
W tym roku ja też mam nadzieje, że będe miała jego namiastkę
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witam wiosennie, a raczej letnio - upalnie i burzowo!

Znowu długo mnie nie było, ryłam w ogródku wzdłuż i wszerz, ale już prawie wszystkie prace ukończone :uszy

Pogoda nas rozpieszcza, takiej wiosny to ja długo nie widziałam. Rośliny chyba też nie, bo rosną na wyścigi, jakby jutro miał się skończyć świat ;:oj Ciekawe, jakie czeka nas lato? Odkąd mam ogród, chyba nigdy jeszcze róże nie miały tak wcześnie pączków. Ba, jedna wyrywna pani zdążyła już zakwitnąć, a w kolejce ustawią się wkrótce kolejne panny. Cieszy to wszystko ogromnie, wszystko tak bucha kolorem i kwieciem, że nie wiadomo na co patrzeć i co fotografować ;:173
Drżę na samą myśl, że kiedy róże rozkwitną, pogoda w końcu się popsuje i będzie po kwiatach... ale na razie - chwilo trwaj!

Myśli póki co zaprzątają irysy, drepczę wokół każdego pączka, może to już jutro... szczególne bicie serca wywołują te, które zakwitną po raz pierwszy, zupełnie jak z różami :;230
Zdążyłam się już nacieszyć irysami SDB, czyli dla niewtajemniczonych - tymi malutkimi i wczesnymi. Kwitnie już tylko ostatni. Każdego dnia rozkwitają już jednak te wysokie, dostojne, najpiękniejsze ;:167
Będzie dużo zdjęć, niestety nie mogę się powstrzymać :oops: Część zdjęć już wspominkowa, część aktualna.

Wiolu - Tulipanka zapwene znalazłaś niejednego pączka na swoich różyczkach, a teraz pewnie lada dzień będą rozkwitać :D

Aniu - Troja nie wszystko od razu, spokojnie ;:196 Czasem pomysły muszą dojrzeć w głowie, czasem dopiero na rabatce. Zawsze można rośliny przesadzić, gdy koncepcja się zmieni. Chyba mało kto jest zadowolony ze swoich nasadzeń. Choćby na naszym forum - każdy ciągle coś zmienia :D

Małgosiu - clem tak jak słusznie podejrzewałaś, po przymusowym odpoczynku i przerwie ruszyłam na ogródeczek ze zdwojoną siłą, ale mam nadzieję, że będzie w końcu i trochę czasu na dłuższe zatrzymanie się i podziwianie urody kwiatów. Dziękuję za miłe słowa ;:196

Beatko - Bazyla - bardzo dziękuję, również pozdrawiam i mam nadzieję, że i Ty miło spędziłaś majówkę ;:333

Wandziu - mimoza z tymi tulipanami tak to już jest, że są kapryśne i krótkowieczne. Te moje przy alejce były sadzone jesienią, stąd tak ładnie się prezentowały. Jak będzie w przyszłym roku? Z pewnością część zaniknie... Wcześniej sadziłam tulipany w koszyczkach i potem były wykopywane, ale wiele to nie dawało. Jeśli odmiana była słaba, to cebulki były marniutkie i nawet nie było sensu ich sadzić ponownie. Teraz nie sadzę w koszyczkach i nie wykopuję, mam nadzieję, że nornice nie zwęszą smakołyków... Z bardziej trwałych odmian polecam na pewno mieszańce Darwina (do których należą m.in. Van Eijk w różnych kolorach) i niskie Greiga.

Aniu - Lady-r to jedyny plus sadzenia przy południowej ścianie - szybsza wegetacja :D Będziemy podziwiać różyczki już wkrótce ;:65

Gosiu - Margo - zdjęcia naszych upraw na pewno zrobię, miałam obfocone rozsady, ale nie było czasu wstawić :D Teraz już wszystko posadzone, rośnie :tan Teściowa śmieje się, że tyle tego posadziliśmy, że mąż wyśle mnie z warzywami na targ :;230 Pomidorki już mają pączki, tylko chyba sama pójdę je zapylać, bo na ogródku nie ma ani jednej pszczółki! Zostały tylko same trzmiele. Wszystkie "moje" pszczoły urzędują teraz w rzepaku :D
Masz swój warzywnik? To wspaniale! Niech Ci wszystko pięknie obrodzi. Koniecznie muszę znaleźć więcej czasu i zajrzeć do Waszych wątków!

9.05 rozkwitła pierwsza róża w tym sezonie. To absolutny rekord w moim ogrodzie ;:oj

Obrazek

Irysy SDB to już niestety wspomnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wzbogaciłam się o kilka rhododendronów, ale i część starych już zakwitła:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I rozpoczynające sezon irysowy pierwsze wysokie:

Change of Pace
Obrazek

Stairway to Heaven
Obrazek

Trilion
Obrazek

Flights of Fancy
Obrazek

Fabulous Frills
Obrazek

Miłego weekendu :wit
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, :wit pospacerowałam po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona! Bajecznie u Ciebie! ;:167
Taki ogród marzeń... i wszystko, to co lubię! ;:167
Ile Ty masz róż???!!!! ;:oj ;:oj ;:oj ;:167

Na pewno często będę zaglądać ;:136
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu gratuluję pierwszego różanego kwiatu ;:63 i pięknego popisu kwitnienia irysów ;:215
Faktycznie, jak na tę porę roku to wszystko jest bardzo zaawansowane. W zeszłym roku w długi majowy weekend dopiero zaczynała kwitnąć u mnie jabłoń, a w tym ma już pozawiązywane owoce o śr. ok. 1 cm. To samo z wiśnią. Wczoraj już jadłam pierwsze jagody kamczackie.

Powtórzę się, ale bardzo mi się u Ciebie podoba - pochwały dla Gospodyni ;:138

Majówka i u mnie spędzona bardzo przyjemnie.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :wit
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Iryski piękne, kompletnie mnie na nie wzięło ;:173
Róża już ci zakwitła? ;:oj A to panna pospieszalska...
Rh masz przepiękne ;:215 Ja się jakoś obawiam ich wymagań...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudne iryski ja mam tylko te stare odmiany bo i na więcej miejsca nie starcza.Muszę wybierać między irysami które nie bardzo rosną u mnie a różami ,więc wybrałam te drugie i się nimi cieszę a iryski będę podziwiać u Ciebie Aniu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Róża sprinterka. ;:oj
Piękne Iryski. Szkoda, że kończą kwitnienie. Mogłyby choć z tydzień dłużej. :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, gratuluję pierwszej różyczki. Faktycznie wyrywna. Pewnie teraz już dużo więcej ich kwitnie.
Kolekcja irysów imponująca. Co jeden to ładniejszy. Ja już nie mam na nie miejsca, więc zostaje mi podziwianie u innych.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu podziwiam bogatą kolekcje irysów ;:63 Róża chyba się pospieszyła, ale taki mamy obecnie klimat :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, dawno nie zaglądałam, a tutaj istny irysowy szał ;:215 Cudne masz odmiany a ich barwy i różnorodność przyprawiają o szybsze bicie serca. Niestety ja nie mam już miejsca, więc będę podziwiać Twoje.
Róża faktycznie wyrywna. Z niecierpliwością czekam na kolejne królewny ;:65
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Piękne irysowe szaleństwo ;:63
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Śliczne irysy i iryski.U mnie syberyjskie mają pąki, a niski dopiero się rozwija,inne niskie już przekwitły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”