Bylinowo-różany ogród u Minnie
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bylinowo-różany ogród u Minnie
Moje różyczki też już zapączkowane. Szczególnie pod południową stroną domu.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tym roku wszystko jakby szybciej startuje, ja mam już całą masę pączusiów
Czekam na zdjęcia warzywnika
W tym roku ja też mam nadzieje, że będe miała jego namiastkę
Czekam na zdjęcia warzywnika
W tym roku ja też mam nadzieje, że będe miała jego namiastkę
- Minnie
- 200p
- Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Witam wiosennie, a raczej letnio - upalnie i burzowo!
Znowu długo mnie nie było, ryłam w ogródku wzdłuż i wszerz, ale już prawie wszystkie prace ukończone
Pogoda nas rozpieszcza, takiej wiosny to ja długo nie widziałam. Rośliny chyba też nie, bo rosną na wyścigi, jakby jutro miał się skończyć świat Ciekawe, jakie czeka nas lato? Odkąd mam ogród, chyba nigdy jeszcze róże nie miały tak wcześnie pączków. Ba, jedna wyrywna pani zdążyła już zakwitnąć, a w kolejce ustawią się wkrótce kolejne panny. Cieszy to wszystko ogromnie, wszystko tak bucha kolorem i kwieciem, że nie wiadomo na co patrzeć i co fotografować
Drżę na samą myśl, że kiedy róże rozkwitną, pogoda w końcu się popsuje i będzie po kwiatach... ale na razie - chwilo trwaj!
Myśli póki co zaprzątają irysy, drepczę wokół każdego pączka, może to już jutro... szczególne bicie serca wywołują te, które zakwitną po raz pierwszy, zupełnie jak z różami
Zdążyłam się już nacieszyć irysami SDB, czyli dla niewtajemniczonych - tymi malutkimi i wczesnymi. Kwitnie już tylko ostatni. Każdego dnia rozkwitają już jednak te wysokie, dostojne, najpiękniejsze
Będzie dużo zdjęć, niestety nie mogę się powstrzymać Część zdjęć już wspominkowa, część aktualna.
Wiolu - Tulipanka zapwene znalazłaś niejednego pączka na swoich różyczkach, a teraz pewnie lada dzień będą rozkwitać
Aniu - Troja nie wszystko od razu, spokojnie Czasem pomysły muszą dojrzeć w głowie, czasem dopiero na rabatce. Zawsze można rośliny przesadzić, gdy koncepcja się zmieni. Chyba mało kto jest zadowolony ze swoich nasadzeń. Choćby na naszym forum - każdy ciągle coś zmienia
Małgosiu - clem tak jak słusznie podejrzewałaś, po przymusowym odpoczynku i przerwie ruszyłam na ogródeczek ze zdwojoną siłą, ale mam nadzieję, że będzie w końcu i trochę czasu na dłuższe zatrzymanie się i podziwianie urody kwiatów. Dziękuję za miłe słowa
Beatko - Bazyla - bardzo dziękuję, również pozdrawiam i mam nadzieję, że i Ty miło spędziłaś majówkę
Wandziu - mimoza z tymi tulipanami tak to już jest, że są kapryśne i krótkowieczne. Te moje przy alejce były sadzone jesienią, stąd tak ładnie się prezentowały. Jak będzie w przyszłym roku? Z pewnością część zaniknie... Wcześniej sadziłam tulipany w koszyczkach i potem były wykopywane, ale wiele to nie dawało. Jeśli odmiana była słaba, to cebulki były marniutkie i nawet nie było sensu ich sadzić ponownie. Teraz nie sadzę w koszyczkach i nie wykopuję, mam nadzieję, że nornice nie zwęszą smakołyków... Z bardziej trwałych odmian polecam na pewno mieszańce Darwina (do których należą m.in. Van Eijk w różnych kolorach) i niskie Greiga.
Aniu - Lady-r to jedyny plus sadzenia przy południowej ścianie - szybsza wegetacja Będziemy podziwiać różyczki już wkrótce
Gosiu - Margo - zdjęcia naszych upraw na pewno zrobię, miałam obfocone rozsady, ale nie było czasu wstawić Teraz już wszystko posadzone, rośnie Teściowa śmieje się, że tyle tego posadziliśmy, że mąż wyśle mnie z warzywami na targ Pomidorki już mają pączki, tylko chyba sama pójdę je zapylać, bo na ogródku nie ma ani jednej pszczółki! Zostały tylko same trzmiele. Wszystkie "moje" pszczoły urzędują teraz w rzepaku
Masz swój warzywnik? To wspaniale! Niech Ci wszystko pięknie obrodzi. Koniecznie muszę znaleźć więcej czasu i zajrzeć do Waszych wątków!
9.05 rozkwitła pierwsza róża w tym sezonie. To absolutny rekord w moim ogrodzie
Irysy SDB to już niestety wspomnienie
Wzbogaciłam się o kilka rhododendronów, ale i część starych już zakwitła:
Ogólnie:
I rozpoczynające sezon irysowy pierwsze wysokie:
Change of Pace
Stairway to Heaven
Trilion
Flights of Fancy
Fabulous Frills
Miłego weekendu
Znowu długo mnie nie było, ryłam w ogródku wzdłuż i wszerz, ale już prawie wszystkie prace ukończone
Pogoda nas rozpieszcza, takiej wiosny to ja długo nie widziałam. Rośliny chyba też nie, bo rosną na wyścigi, jakby jutro miał się skończyć świat Ciekawe, jakie czeka nas lato? Odkąd mam ogród, chyba nigdy jeszcze róże nie miały tak wcześnie pączków. Ba, jedna wyrywna pani zdążyła już zakwitnąć, a w kolejce ustawią się wkrótce kolejne panny. Cieszy to wszystko ogromnie, wszystko tak bucha kolorem i kwieciem, że nie wiadomo na co patrzeć i co fotografować
Drżę na samą myśl, że kiedy róże rozkwitną, pogoda w końcu się popsuje i będzie po kwiatach... ale na razie - chwilo trwaj!
Myśli póki co zaprzątają irysy, drepczę wokół każdego pączka, może to już jutro... szczególne bicie serca wywołują te, które zakwitną po raz pierwszy, zupełnie jak z różami
Zdążyłam się już nacieszyć irysami SDB, czyli dla niewtajemniczonych - tymi malutkimi i wczesnymi. Kwitnie już tylko ostatni. Każdego dnia rozkwitają już jednak te wysokie, dostojne, najpiękniejsze
Będzie dużo zdjęć, niestety nie mogę się powstrzymać Część zdjęć już wspominkowa, część aktualna.
Wiolu - Tulipanka zapwene znalazłaś niejednego pączka na swoich różyczkach, a teraz pewnie lada dzień będą rozkwitać
Aniu - Troja nie wszystko od razu, spokojnie Czasem pomysły muszą dojrzeć w głowie, czasem dopiero na rabatce. Zawsze można rośliny przesadzić, gdy koncepcja się zmieni. Chyba mało kto jest zadowolony ze swoich nasadzeń. Choćby na naszym forum - każdy ciągle coś zmienia
Małgosiu - clem tak jak słusznie podejrzewałaś, po przymusowym odpoczynku i przerwie ruszyłam na ogródeczek ze zdwojoną siłą, ale mam nadzieję, że będzie w końcu i trochę czasu na dłuższe zatrzymanie się i podziwianie urody kwiatów. Dziękuję za miłe słowa
Beatko - Bazyla - bardzo dziękuję, również pozdrawiam i mam nadzieję, że i Ty miło spędziłaś majówkę
Wandziu - mimoza z tymi tulipanami tak to już jest, że są kapryśne i krótkowieczne. Te moje przy alejce były sadzone jesienią, stąd tak ładnie się prezentowały. Jak będzie w przyszłym roku? Z pewnością część zaniknie... Wcześniej sadziłam tulipany w koszyczkach i potem były wykopywane, ale wiele to nie dawało. Jeśli odmiana była słaba, to cebulki były marniutkie i nawet nie było sensu ich sadzić ponownie. Teraz nie sadzę w koszyczkach i nie wykopuję, mam nadzieję, że nornice nie zwęszą smakołyków... Z bardziej trwałych odmian polecam na pewno mieszańce Darwina (do których należą m.in. Van Eijk w różnych kolorach) i niskie Greiga.
Aniu - Lady-r to jedyny plus sadzenia przy południowej ścianie - szybsza wegetacja Będziemy podziwiać różyczki już wkrótce
Gosiu - Margo - zdjęcia naszych upraw na pewno zrobię, miałam obfocone rozsady, ale nie było czasu wstawić Teraz już wszystko posadzone, rośnie Teściowa śmieje się, że tyle tego posadziliśmy, że mąż wyśle mnie z warzywami na targ Pomidorki już mają pączki, tylko chyba sama pójdę je zapylać, bo na ogródku nie ma ani jednej pszczółki! Zostały tylko same trzmiele. Wszystkie "moje" pszczoły urzędują teraz w rzepaku
Masz swój warzywnik? To wspaniale! Niech Ci wszystko pięknie obrodzi. Koniecznie muszę znaleźć więcej czasu i zajrzeć do Waszych wątków!
9.05 rozkwitła pierwsza róża w tym sezonie. To absolutny rekord w moim ogrodzie
Irysy SDB to już niestety wspomnienie
Wzbogaciłam się o kilka rhododendronów, ale i część starych już zakwitła:
Ogólnie:
I rozpoczynające sezon irysowy pierwsze wysokie:
Change of Pace
Stairway to Heaven
Trilion
Flights of Fancy
Fabulous Frills
Miłego weekendu
Pozdrawiam serdecznie, Ania
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu, pospacerowałam po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona! Bajecznie u Ciebie!
Taki ogród marzeń... i wszystko, to co lubię!
Ile Ty masz róż???!!!!
Na pewno często będę zaglądać
Taki ogród marzeń... i wszystko, to co lubię!
Ile Ty masz róż???!!!!
Na pewno często będę zaglądać
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Aniu gratuluję pierwszego różanego kwiatu i pięknego popisu kwitnienia irysów
Faktycznie, jak na tę porę roku to wszystko jest bardzo zaawansowane. W zeszłym roku w długi majowy weekend dopiero zaczynała kwitnąć u mnie jabłoń, a w tym ma już pozawiązywane owoce o śr. ok. 1 cm. To samo z wiśnią. Wczoraj już jadłam pierwsze jagody kamczackie.
Powtórzę się, ale bardzo mi się u Ciebie podoba - pochwały dla Gospodyni
Majówka i u mnie spędzona bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Faktycznie, jak na tę porę roku to wszystko jest bardzo zaawansowane. W zeszłym roku w długi majowy weekend dopiero zaczynała kwitnąć u mnie jabłoń, a w tym ma już pozawiązywane owoce o śr. ok. 1 cm. To samo z wiśnią. Wczoraj już jadłam pierwsze jagody kamczackie.
Powtórzę się, ale bardzo mi się u Ciebie podoba - pochwały dla Gospodyni
Majówka i u mnie spędzona bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Iryski piękne, kompletnie mnie na nie wzięło
Róża już ci zakwitła? A to panna pospieszalska...
Rh masz przepiękne Ja się jakoś obawiam ich wymagań...
Róża już ci zakwitła? A to panna pospieszalska...
Rh masz przepiękne Ja się jakoś obawiam ich wymagań...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Cudne iryski ja mam tylko te stare odmiany bo i na więcej miejsca nie starcza.Muszę wybierać między irysami które nie bardzo rosną u mnie a różami ,więc wybrałam te drugie i się nimi cieszę a iryski będę podziwiać u Ciebie Aniu
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Róża sprinterka.
Piękne Iryski. Szkoda, że kończą kwitnienie. Mogłyby choć z tydzień dłużej.
Piękne Iryski. Szkoda, że kończą kwitnienie. Mogłyby choć z tydzień dłużej.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Aniu, gratuluję pierwszej różyczki. Faktycznie wyrywna. Pewnie teraz już dużo więcej ich kwitnie.
Kolekcja irysów imponująca. Co jeden to ładniejszy. Ja już nie mam na nie miejsca, więc zostaje mi podziwianie u innych.
Kolekcja irysów imponująca. Co jeden to ładniejszy. Ja już nie mam na nie miejsca, więc zostaje mi podziwianie u innych.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Aniu podziwiam bogatą kolekcje irysów Róża chyba się pospieszyła, ale taki mamy obecnie klimat
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, dawno nie zaglądałam, a tutaj istny irysowy szał Cudne masz odmiany a ich barwy i różnorodność przyprawiają o szybsze bicie serca. Niestety ja nie mam już miejsca, więc będę podziwiać Twoje.
Róża faktycznie wyrywna. Z niecierpliwością czekam na kolejne królewny
Róża faktycznie wyrywna. Z niecierpliwością czekam na kolejne królewny
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Piękne irysowe szaleństwo
Śliczne irysy i iryski.U mnie syberyjskie mają pąki, a niski dopiero się rozwija,inne niskie już przekwitły.