Kawon ( arbuz ) - część 9
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
Mam pytanko do osób które już mają doświadczenie z arbuzami. Ze względu na niezbyt spory ogród chcę mieć tylko 1 max 2 krzaki arbuza. Proszę o informację którą odmianę wybrać, ważne aby była możliwie najsłodsza - przeznaczona dla dzieci. Co polecicie ?. Ile arbuzów mogę spodziewać się z jednego krzaczka ?. Czy ziemia ogrodowa uniwersalna będzie odpowiednia do uprawy arbuza w przydomowym ogrodzie ?.
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli dasz troche kompostu/obornika czy innego zielonego nawozu pod sadzonki to bedzie ok. W sezonie mozesz nawozic troszke to pomoze. Oryginalnie arbuzy pochodza z dosc ubogich glebowo miejsc wiec da rade, ale czym zasobniej tym wiecej owocow/wiekszych. Co do ilosci to ja z 1 krzaka Sugar baby mialem 2-3 szt kilka lat temu i to w polcieniu.kamil_kluczbork pisze:Czy ziemia ogrodowa uniwersalna będzie odpowiednia do uprawy arbuza w przydomowym ogrodzie ?.
- jurek47
- 100p
- Od: 19 paź 2016, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli chodzi o Previcur to ja stosuję od dwóch lat,podlewam rozsadę pomidora po posadzeniu ,oraz czosnek.W tym roku to samo zrobie z arbuzem.Doskonale zabezpiecza przed chorobami szyjki korzeniowej,z czym miałem problemy.
Twój czas jest ograniczony,więc nie marnuj go na bycie kimś,kim nie jesteś.
Dzisiaj u mnie na dworze 4 stopnie a w folii 24 więc swoje 5 sadzonek przeniosłem na dzień do foliaka, a na noc przeniosę do domu mam nadzieje że będzie codziennie tak słoneczne to sadzonki urosną bardzo ładne
Z arbuzami będzie mój debiut w tym roku. Bardzo je lubimy, każdego sezonu kupujemy duże ilości. Fajnie byłoby wyhodować swoje. Te zdjęcia z taczkami pełnymi arbuzów działają na wyobraźnię
Naczytałem się o waszych uprawach. Mam upatrzone zbocze, ziemia piaszczysta, przygotuję dołki zasilane obornikiem, nasiona wysieję w połowie kwietnia. Jedno poletko będzie od strony południowo-wschodniej, drugie pełny zachód, na każdym inna odmiana. Odległość pomiędzy nimi około 150m. Może jest szansa, że nie dojdzie do skrzyżowania odmian?
Naczytałem się o waszych uprawach. Mam upatrzone zbocze, ziemia piaszczysta, przygotuję dołki zasilane obornikiem, nasiona wysieję w połowie kwietnia. Jedno poletko będzie od strony południowo-wschodniej, drugie pełny zachód, na każdym inna odmiana. Odległość pomiędzy nimi około 150m. Może jest szansa, że nie dojdzie do skrzyżowania odmian?
Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku też po raz pierwszy spróbuję uprawy arbuzów. Nie planowałam ich, ale w tym tygodniu w sklepie ogrodniczym zobaczyłam Polyversum i tak mi się jakoś z arbuzami skojarzyło, że kupiłam i to i nasiona trzech odmian. Przez to forum i tak przenoszę część upraw na działkę za domem rodziców, bo na swojej się nie zmieszczę . Kupiłam co było: Janosika, Bingo i Złoto Wołolicy, nie zamawiam nasion innych super odmian, bo to nie ma sensu, w tym roku przetestuję termin wysiewu i nawożenie. Zamierzam sadzić na agrowłókninie.
Dajnas arbuzy chcesz sadzić pod ogrzewaną folię/szklarnię, czy do gruntu? Do bezpiecznego wysadzenia do gruntu masz ok. 8 tygodni, czyli chyba za długo dla sadzonek takich roślin. Ale ja debiutuję w temacie arbuzów, mogę się mylić .
Dajnas arbuzy chcesz sadzić pod ogrzewaną folię/szklarnię, czy do gruntu? Do bezpiecznego wysadzenia do gruntu masz ok. 8 tygodni, czyli chyba za długo dla sadzonek takich roślin. Ale ja debiutuję w temacie arbuzów, mogę się mylić .
Jowita37
Arbuzy sadze do tunelu foliowego. Od kilku lat sieje arbuzy w tym terminie i jest okej ale są to zagraniczne odmiany więc wydaje mi się że trzeba posiać je troche wcześniej. A resztę będe siał 6 kwietnia odmianę rosario i bingo.
Arbuzy sadze do tunelu foliowego. Od kilku lat sieje arbuzy w tym terminie i jest okej ale są to zagraniczne odmiany więc wydaje mi się że trzeba posiać je troche wcześniej. A resztę będe siał 6 kwietnia odmianę rosario i bingo.
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Ja w poprzednim roku po raz pierwszy posadzilem arbuzy- 2 sadzonki kupione na rynku. Nie wiem co to za odmiana była, ale urosły dosyć spore i dały po dwa owoce wielkości kuli do kręgli, bardzo smaczne
"Artificem commendat opus"
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Wysiałam na początek dwie odmiany, w przyszłym tygodniu reszta
Arbuz Charleston Grey i Rosario
kamil_kluczbork- Rosario, Bingo, Sugar Baby moje dzieci uwielbiają te arbuzy. Posiej w ziemi uniwersalnej, w połowie maja wysadź do ogródka, przygotuj miejsce. Troszkę obornika, nawóz z pokrzyw też się przyda i nic więcej nie potrzeba. Rosną świetnie ,nie potrzeba im żadnych przyspieszaczy chemicznych, takie arbuzy, owoce i warzywa są w sklepach, a przecież nie o to nam chodzi Może Ci się uda dwa owoce na krzaku. Powodzenia
Arbuz Charleston Grey i Rosario
kamil_kluczbork- Rosario, Bingo, Sugar Baby moje dzieci uwielbiają te arbuzy. Posiej w ziemi uniwersalnej, w połowie maja wysadź do ogródka, przygotuj miejsce. Troszkę obornika, nawóz z pokrzyw też się przyda i nic więcej nie potrzeba. Rosną świetnie ,nie potrzeba im żadnych przyspieszaczy chemicznych, takie arbuzy, owoce i warzywa są w sklepach, a przecież nie o to nam chodzi Może Ci się uda dwa owoce na krzaku. Powodzenia
Ile czasu powinny wchodzić arbuzy ? Posiane razem z melonami ponad 1.5 tygodnia temu. Melony wykiełkowały po 3 dniach i pojawiają się im obecnie pierwsze liście właściwe.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Dareku, moje Rosario już wyszły , wysiane 22 marca.. czyli 5 dni.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Eksperymentalnie można zaszczepić. Jest jeszcze marzec, więc w razie niepowodzenia jest czas na poprawkowe wysiewy i szczepienia. Ja będę siał w połowie kwietnia.
Pamiętaj o wilgotności w boxie i przez pierwsze 3-4 dni o zacienieniu inkubatora.
Właśnie testuję na pomidorach GROW LEDy, które zastosuję przy doświetlaniu inkubatora w późniejszej fazie.
Pamiętaj o wilgotności w boxie i przez pierwsze 3-4 dni o zacienieniu inkubatora.
Właśnie testuję na pomidorach GROW LEDy, które zastosuję przy doświetlaniu inkubatora w późniejszej fazie.