Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach nie mam zamiaru narażać mojego męża na taki stres wywołany płaceniem, sama zaopiekuję się jego portfelem, a właściwie to naszym. Mamy wspólny, ale.... jak mawia moja mama: czego oczy nie widzą.... :mrgreen:
Oczywiście efekty zobaczą później, tego nie da się ukryć, ale przynajmniej najgorszego mu oszczędzę, jaka ja jestem wspaniałomyślna ;:10
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

oj dziewczyny jaka szkoda, że mam tak daleko do was ;:183 bo mogłybyśmy spotkać się na tej wystawie i poszaleć z portfelami naszych mężów ;:191
Lucynko wysłałam Ci p.w. ;:225
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatem zapraszam do wątku: Propozycja na...... Tam zamieściłam zdjęcia z wrocławskiej wystawy. Zdjęcia są autorstwa mojego męża, a tu jak dla mężczyzny opisy nie były ważne. Nie ma tam jakiś nieznanych nam gatunków, więc chyba każdy będzie wiedział, co jest co.
Do moich zdobyczy po wystawie mogę zaliczyć Phalaenopsis bellina i pantherina, malutkie sadzonki, nie ma jeszcze czego fotografować, ale jestem z nich dumna ;:3
Spodziewałam się czegoś większego, być może po mojej pierwszej wystawie jaką widziałam w życiu, a było to w Łodzi, moje oczekiwania były zbyt duże. Mimo tego można było pooglądać piękne kwiaty, zarówno hybrydy, jak i botaniczne.
Moich upragnionych storczyków nie było, ale za to będę dłużej spełniać swoje marzenia ;:54 .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To kupiłyśmy to samo :)
A jakich nie spotkałaś a są na Twojej liście marzeń?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooo..., to cieszę sie ogromnie Madziu, będziemy mogły porównywać, jak rosną nasi podopieczni. Coś mi sie wydaję, że nieźle się obłowiłaś na tej wystawie. Ja ograniczyłam się tylko do wpomnianych nabytków, a co jeszcze ukrywasz ze swoich ? Co do wymarzonych, u mnie niezmiennie to phalaenopsis mariaee i luedemanniana, niestety tych nie było, ale .... z pewnością kiedyś je sobie sprezentuję.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Później napiszę u siebie co kupiłam :) Teraz mąż obrabia zdjęcia z wystawy i wstawiamy je w odpowiednim wątku :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno nic nie pokazywałam w moim wątku, więc taka mała ciekawostka na początek. To kwiatuszki mojego Phalaenopsisa, który został zaprezętowany już wcześniej. Najpierw kwiatuszek od dołu
Obrazek
Tak jak widać, jest taki, jaki powinien być.

A teraz kwiatuszek górny, wspomniana wcześniej niespodzianka

Obrazek
Czy nie jest waszym zdaniem troszkę vandowaty ? Dla udowodnienia jeszcze jedno zdjątko tej samej rośliny

Obrazek
Ot takie psikusy potarfią nam sprawiać nasi podopieczni.

Teraz zdjęcie mojego ratowanego Oncidium
Obrazek
Rośnie sobie właśnie w sphagnum, a to co widać po lewej stronie, to właśnie efekt leczenia. Nowa okrąglutka pseudobulwka, która ma już z boku jakiś malutki przyrost. Właśnie o tą roślinkę chodziło mi wcześniej. Zostawić, czy przesadzić do nowego właściwego podłoża ?

Tu widać storczyka w całości, a nowy przyrost tym razem widać z prawej strony.

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

on jest po prostu zdeformowany ;P Vandy też nie przypomina, bo Vandy maja warżki, zazwyczaj jedną, ale widziałam kiedyś Ascocendę, co miała po 2 warżki na kwiatach. takie deformacje się zdarzają. moja Vanda (żółta) miała 2 kwiaty zdeformowane, bo miały 4 płatki zamiast 5, ale warżki były...
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa oczywiście, że wiem o deformacji :? .
Nie chodziło mi o to, aby udowadniać, że jest czymś innym, ale o pokazanie, jakie psikusy robią nam nasze roślinki. Proszę czytaj uważniej.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - moim skromnym zdaniem skoro Twojemu Oncidium dobrze w sphagnum to nie ma co tego zmieniać :)
A "wybryk" ciekawy :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale nawet jak jest zdeformowany, i tak jest ładny. takie rzeczy się zdarzają na storczykach... czasami puszcza 2 warżki, czasami ani jednej. ja tak nie miałam, ale widziałam takie zdeformowane storczyki.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu dziękuję za zainteresowanie moim choruszkiem. Z ciekawości po przeschnięciu sphagnum ( nie zauważyłam, że za bardzo wyschło) wyciągnełam w całości z doniczki. Okazało się, że korzonki przeszły już całą warstwę sphagnum i weszły sobie w drenaż, którym jest pokruszony styropian.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Piękny ten różowy phalaenopsis. Nie mogę się doczekac, kiedy w końcu rozkwitnie jeden z moich różowych. Bo aż mi brakuje tego koloru wśród moich. ;:6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”