Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczka, agrest- jaką odmianę kupic?
U mnie wszystkie krzewy owocują lepiej u sąsiada, ale graniczę z nim od południa, więc lgną do słonka.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Podkleję się do tematu, chciałam spytać czy można jeszcze teraz przesadzić agrest i porzeczkę szczepioną w inne miejsce, czy ma ona szansę to przetrwać? Pytam bo niestety mamy problem z szambem, a te rosły 3 m. od niego i jakoś mi się nie uśmiecha jeść owoce, które rosły tak blisko i chłonęły składniki z niego. Czy lepiej w tym roku owoce oddać muszkom owocówkom itp... ?
Zapomniałam dodać, że w poprzednich latach wspaniale owocowały.
Zapomniałam dodać, że w poprzednich latach wspaniale owocowały.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Nie jest to najlepsza pora, ale z dużą bryłą korzeniową może się powieść tylko podlewać trzeba dość intensywnie, bo już ciepławo się zrobiło (u nas było wczoraj na słońcu ponad trzydzieści stopni.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A można wiedzieć jakież to składniki z tego szamba tak Ci nieodpowiadaną i niepokoją, przy spożywaniu owoców z tych krzewów? Na dobrą sprawę to w zasadzie to samo, co byś podlewała te krzewy gnojówką i obkładał obornikiem.MsJutka pisze:Pytam bo niestety mamy problem z szambem, a te rosły 3 m. od niego i jakoś mi się nie uśmiecha jeść owoce, które rosły tak blisko i chłonęły składniki z niego.
Mam posadzoną czarną porzeczkę odm. TITANIA, krzaki mają już ok. 20 lat i chcę w ogrodzie w innym miejscu kilka krzaków porzeczki czarnej wsadzić. Co polecacie, jaką odmianę? Głównie chodzi mi o dobry smak owoców, plenność mniej ważna dla mnie.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- Card
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Kontakt:
Może Gofert?
Z opisu wynika, że jest bardzo smaczna w bezpośrednim spożyciu, jak i bardzo plenna.
http://www.inhort.pl/files/wdrozenia/wd ... 6_2011.pdf
Ja w tym roku posadziłem 9 szt.
Z opisu wynika, że jest bardzo smaczna w bezpośrednim spożyciu, jak i bardzo plenna.
http://www.inhort.pl/files/wdrozenia/wd ... 6_2011.pdf
Ja w tym roku posadziłem 9 szt.
Mam od dwóch sezonów porzeczkę czarną Ben Conan kupioną w szkółce Markiewicz. Ma duże, smaczne owoce (nawet nasz wybredny synek się skusił), pełne grona, a same krzewy są zdrowe. Na tyle nam się spodobały, że teraz domówiliśmy sobie jeszcze kilka krzaczków Nie wiem, jak smakuje z nich dżem, bo tegoroczna ilość starczyła tylko na bezpośrednie spożycie, ale czytałam, że nie nadają się na sok.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
Myślicie że odstęp 90cm między agrestem invicta a porzeczką tisel i titania jest wystarczający?
Myślicie że odstęp 90cm między agrestem invicta a porzeczką tisel i titania jest wystarczający?
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Zdecydowanie za mało. Myślę , że 1,5m a porzeczki i tak puszczone swobodnie wejdą na siebie.
Pozdrawiam Jarek
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
kupiłam dzisiaj dwie czerwone porzeczki pienne. Jutro będę sadzić. Czy po posadzeniu należy je przyciąć?
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Nie, zrób to wiosną, jak roślina zacznie wypuszczać liście.
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Czy ktoś mógłby mi poradzić, która z odmian porzeczki czarnej ma ładny, kulisty pokrój krzaczka i owoce dobre na dżemy i konfitury? Czy jeszcze mogę je sadzić?
-- 21 lis 2013, o 20:11 --
I jeszcze jedno pytanie. czy posadzone sadzonki kopczykować na zimę?
-- 21 lis 2013, o 20:12 --
-- 21 lis 2013, o 20:11 --
I jeszcze jedno pytanie. czy posadzone sadzonki kopczykować na zimę?
-- 21 lis 2013, o 20:12 --
Pozdrawiam. Ania
Ja mam odm. Titania, smaczne owoce nadają się na dżemy i konfitury.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość