Nasionnica trześniówka
Re: Nasionnica trześniówka
Z lepami różnie bywa na forum sadowniczym kiedyś czytałem żale jak to nic na nich nie było a czereśnie robacze.
Są dwa gatunki muszek Rhagoletis cerasi oraz Rhagoletis cingulata. I z tego co widziałem na swoich wiśniach które owoc miały pod koniec lipca termin dla jednej z nich nie ma znaczenia (też część robacza), gdzieś natknęłem się, że dobrze już było a teraz potrafią latać i w sierpniu.
Są dwa gatunki muszek Rhagoletis cerasi oraz Rhagoletis cingulata. I z tego co widziałem na swoich wiśniach które owoc miały pod koniec lipca termin dla jednej z nich nie ma znaczenia (też część robacza), gdzieś natknęłem się, że dobrze już było a teraz potrafią latać i w sierpniu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu są komunikaty Internetowy System Sygnalizacji Agrofagów
Pozdrawiam Andrzej.
Moje pierwsze doświadczenie z tymi muchami w tym roku nie bardzo pasuje mi do wszystkiego co przeczytałem w tym wątku.
Czereśnia to Buttnera Czerwona, od tygodnia jest dojrzała i cały czas jest pora zbiorów.
Muchy na żółtej tablicy lepowej pojawiły się ok. dwa tygodnie temu, sporo bo przez kilka dni naliczyłem ich 12.
Oprysk nie miał sensu.
Do dzisiaj na kilka kilogramów zjedzonych czereśni znalazłem tylko 3 sztuki robaczywe.
Niemożliwe żeby przy takiej liczbie much tablica załatwiła sprawę, na wielu czereśniach widzę wgłębienie i czarny punkcik ale robaków generalnie brak, no chyba że jeszcze lada moment się pojawią.
A może czereśnie już były zbyt blisko dojrzewania i wówczas natura tak pokierowała muszkami "tu nie inwestuj swojej energii bo i tak oberwą czereśnie zanim się larwa rozwinie" i muszki zrezygnowały ...
Czereśnia to Buttnera Czerwona, od tygodnia jest dojrzała i cały czas jest pora zbiorów.
Muchy na żółtej tablicy lepowej pojawiły się ok. dwa tygodnie temu, sporo bo przez kilka dni naliczyłem ich 12.
Oprysk nie miał sensu.
Do dzisiaj na kilka kilogramów zjedzonych czereśni znalazłem tylko 3 sztuki robaczywe.
Niemożliwe żeby przy takiej liczbie much tablica załatwiła sprawę, na wielu czereśniach widzę wgłębienie i czarny punkcik ale robaków generalnie brak, no chyba że jeszcze lada moment się pojawią.
A może czereśnie już były zbyt blisko dojrzewania i wówczas natura tak pokierowała muszkami "tu nie inwestuj swojej energii bo i tak oberwą czereśnie zanim się larwa rozwinie" i muszki zrezygnowały ...
chyba czas wylęgu to 10 dni wiec i tak jesz z jajkami, ale eko
żeby zrobić oprysk to trzeba miej wiecej wiedzieć kiedy owoce sa dobre do zbioru, na taki mospilan karencja 14 dni
no i obserwować komunikaty na https://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=WA
żeby zrobić oprysk to trzeba miej wiecej wiedzieć kiedy owoce sa dobre do zbioru, na taki mospilan karencja 14 dni
no i obserwować komunikaty na https://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=WA
Te komunikaty to jakiś żart.
Patrzę na nie od dwóch tygodni ale ani w moim powiecie ani w sąsiednich ani w całym województwie nie ma słowa o nasionnicy.
Może zależy od województwa kto i jak się przykłada do aktualizacji.
Patrzę na nie od dwóch tygodni ale ani w moim powiecie ani w sąsiednich ani w całym województwie nie ma słowa o nasionnicy.
Może zależy od województwa kto i jak się przykłada do aktualizacji.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Tedeusz , pułapka feromonowa na Nasionnicę Trześniówkę i będziesz miał własną sygnalizację .
Mam tablice, jak pisałem, na niej mnogo much już od ponad dwóch tygodni a w komunikatach zero info, więc dla mnie są niewiarygodne.
Coś tam piszą, u nas rzekomo tylko zaraza ziemniaczana ...
Dzisiaj wspiąłem się na drzewo na na sam czubek bo tam najładniejsze czereśnie są i w tym przypadku dużo więcej robaczywych.
Na dole bardzo mało larw (pojedyncze) na górze sporo, może tak to robią muszki że te owoce wyżej chętniej atakują.
Obserwuję je ...
Pozwolę larwom opaść i się zakopać a na wiosnę agrotkanina pod całą czereśnię i duszenie dziada.
Zostaną te przejezdne, może za dużo ich nie przyleci.
Coś tam piszą, u nas rzekomo tylko zaraza ziemniaczana ...
Dzisiaj wspiąłem się na drzewo na na sam czubek bo tam najładniejsze czereśnie są i w tym przypadku dużo więcej robaczywych.
Na dole bardzo mało larw (pojedyncze) na górze sporo, może tak to robią muszki że te owoce wyżej chętniej atakują.
Obserwuję je ...
Pozwolę larwom opaść i się zakopać a na wiosnę agrotkanina pod całą czereśnię i duszenie dziada.
Zostaną te przejezdne, może za dużo ich nie przyleci.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeżeli ktoś ma możliwość wypuszczenia kur pod czereśnie- to jest idealne rozwiązanie, wyzbieraja co do robaczka. Włókniną jest skuteczna o ile nie ma w pobliżu żadnych nasadzeń , płotków, kwiatków itp.i można przykryć cała troszkę większa powierzchnie niż sięga korona drzewa.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A kiedy te kury? U mnie czasem chodzą, ale robaków troche jest. Jak spadają czereśnie? Jak wychodzą do lotu?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
U znajomych na wsi kury łażą pod czereśnia cały czas, obok jest kurnik. Ci znajomi mówią, ze zdarza się robak ale bardzo rzadko. U sąsiadów tez są czereśnie to pewnie muchy przylatują.
Pozdrawiam! Gienia.
Powiedzcie mi moi mili, w jakiej fazie rozwoju owoc zostaje zainfekowany? Czy jak jest zielony - twardy, czy jak już zaczyna dojrzewać i robi się miękki bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na ten temat.
-
wikipedia i nie tylko :file:///C:/Users/pc/Downloads/Nasionnica_trzesniowka_.pdf
17.2 Biologia i krótki opis szkodnika:
Zimują poczwarki tzw. bobówki w wierzchniej warstwie gleby. Wylot much rozpoczyna się
w końcu maja lub na początku czerwca i trwa do połowy lipca. Jest on bardzo zróżnicowany
w zależności od czynników atmosferycznych, rodzaju gleby i ukształtowania terenu. Samice
składają jaja w miękisz owocu, najczęściej blisko szypułki. W miejscu złożenia jaja widoczny jest
nacięcie w kształcie przecinka. Jaja składane są najpierw na odmianach wcześniej dojrzewających
(od 2 tygodnia) a potem na odmianach późniejszych. Samica składa około 30 jaj. Larwy wylęgają
się po 10 dniach i żerują w owocach gdzie przechodzą cały rozwój larwalny. Następnie opuszczają
owoce, wypadają na glebę wciskają się między grudki gleby i tworzą kokony poczwarkowe zwane
bobówkami. Owad dorosły to czarna, błyszcząca muchówka długości 4-5 mm z żółtopomarańczową tarczką między nasadami skrzydeł. Jej skrzydła są przeźroczyste z cienkimi
poprzecznymi czarnymi pasami. Larwa jest beznoga biała, pod koniec rozwoju osiąga długość
około 4 mm.
17.2 Biologia i krótki opis szkodnika:
Zimują poczwarki tzw. bobówki w wierzchniej warstwie gleby. Wylot much rozpoczyna się
w końcu maja lub na początku czerwca i trwa do połowy lipca. Jest on bardzo zróżnicowany
w zależności od czynników atmosferycznych, rodzaju gleby i ukształtowania terenu. Samice
składają jaja w miękisz owocu, najczęściej blisko szypułki. W miejscu złożenia jaja widoczny jest
nacięcie w kształcie przecinka. Jaja składane są najpierw na odmianach wcześniej dojrzewających
(od 2 tygodnia) a potem na odmianach późniejszych. Samica składa około 30 jaj. Larwy wylęgają
się po 10 dniach i żerują w owocach gdzie przechodzą cały rozwój larwalny. Następnie opuszczają
owoce, wypadają na glebę wciskają się między grudki gleby i tworzą kokony poczwarkowe zwane
bobówkami. Owad dorosły to czarna, błyszcząca muchówka długości 4-5 mm z żółtopomarańczową tarczką między nasadami skrzydeł. Jej skrzydła są przeźroczyste z cienkimi
poprzecznymi czarnymi pasami. Larwa jest beznoga biała, pod koniec rozwoju osiąga długość
około 4 mm.
Pozdrawiam! Gienia.
Zakupiłem żółte tablice lepowe, rozwieszać już czy się jeszcze wstrzymać ? Patrząc na akacje w mojej okolicy to chyba jeszcze trochę czasu upłynie nim zakwitnie.