Czym nawozić pomidory-cz.4
- Robertkicia25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.4
Jacku dzięki.
Przekopujesz w kwietniu ?
Aniu rozsypałem tylko w foliaku pod pomidory .
Przekopujesz w kwietniu ?
Aniu rozsypałem tylko w foliaku pod pomidory .
Pozdrawiam Robert :-)
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli zmieszałeś z glebą to azot nie powinien się ulatniać, wymywal też się nie będzie.
W oborniku też jest azot, w dodatku głównie w podatnej na ulatnianie, formie amonowej, a często stosuje się go jesienią.
Yara Complex działa szybko, więc wystarczyłoby wysiać 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady.
W oborniku też jest azot, w dodatku głównie w podatnej na ulatnianie, formie amonowej, a często stosuje się go jesienią.
Yara Complex działa szybko, więc wystarczyłoby wysiać 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady.
Pozdrawiam, Jacek
- Robertkicia25 +
Zmieszałem dobrze grabiami , a w marcu lub kwietniu zamierzam przekopać .
Skoro 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady na Yare wystarczy to na przyszłość będę pamiętał , że zdąży się rozpuścić.
W gruncie dam wtedy na wiosnę.
Wiesz jak to jest Jacku , pogoda jesienna człowiek już myśli o pomidorach, a że miałem chęć to sypnąłem .
Przejście na pewno też przekopujesz?
Skoro 2 tygodnie przed sadzeniem rozsady na Yare wystarczy to na przyszłość będę pamiętał , że zdąży się rozpuścić.
W gruncie dam wtedy na wiosnę.
Wiesz jak to jest Jacku , pogoda jesienna człowiek już myśli o pomidorach, a że miałem chęć to sypnąłem .
Przejście na pewno też przekopujesz?
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, może masz racje z tą siarką. Tak się jeszcze zastanawiam ile faktycznie tego wapnia do gleby dostarczę. Piszesz, że dajesz 50% wapń 200g na metr. Z moich obliczeń wynika, że na litr gleby dostarczysz tylko 79mg wapnia, a pomidor wymaga znacznie więcej. Źle coś liczę ?
Ja daję maksymalną dawkę z opakowania czyli 150g/m². Ogólnie stosuję połączenie 150g Complex + 200g obornika granulowanego kurzego. Nawożę krótko przed sadzeniem. W ten sposób nawoziłem kilka różnych warzyw i plony były udane.Robertkicia25 + pisze: ↑24 gru 2024, o 14:50 Hej
Ile dajecie nawozu YaraMila complek na 1m kwadratowy w tunelu i gruncie przygotowując podłoże?
- Robertkicia25 +
Rowerzysto dzięki za informacie.
Z dwa tygodnie przed sadzeniem coś dorzucę .
Z dwa tygodnie przed sadzeniem coś dorzucę .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli zastosowałeś wyższą dawkę, czyli 40g/m2, a zawartość CaO to 42,9% to wychodzi w zaokrągleniu 17,2g CaO/m2.Rowerzysta pisze: ↑27 gru 2024, o 13:28 Tak się jeszcze zastanawiam ile faktycznie tego wapnia do gleby dostarczę.
Po przeliczeniu na formę pierwiastkową (mnożnik 0,715) wychodzi 12,3g Ca/m2, czyli 12300 mg Ca/m2.
Przyjmując, że w 1m2 znajduje się 200 litrów podłoża, wychodzi że dostarczyłeś 61,5 mg Ca/1l gleby.
Nie wiem czy źle, ale na pewno inaczej niż ja.Rowerzysta pisze: ↑27 gru 2024, o 13:28 Piszesz, że dajesz 50% wapń 200g na metr. Z moich obliczeń wynika, że na litr gleby dostarczysz tylko 79mg wapnia, a pomidor wymaga znacznie więcej. Źle coś liczę ?
Wg moich wyliczeń wychodzi 357,5 mg Ca/m2.
Dawka 200g na m2 o zawartości CaO 50%, to 100g CaO/m2.
100g CaO x 0,715 daje 71,5g Ca/m2, czyli 0,3575g Ca/1l, więc 357,5 mg/1l podłoża.
Wysiałem też dolomit z którym wnoszę dodatkowe 214 mg Ca/1l.
Dochodzi jeszcze wapń wniesiony z obornikiem i kompostem, ale tu nie pokuszę się o szacunki, w jakiej ilości.
Badanie gleby po sezonie określiło wapń na poziomie 1000 mg Ca/l, plus wapń z nawozów, w zaokrągleniu 570 mg Ca/l, plus wapń w ilości "x" z nawozów naturalnych i jeszcze co nieco z saletry wapniowej.
Łącznie pewnie blisko 2000mg Ca/l, a SZW pewna jak potępienie.
Pozdrawiam, Jacek