Grusza - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aro, mam dokładnie taki sam problem; Bonkreta posadz. 1 kwietnia tego roku, obsychają jej listki, zero nowych przyrostów, wygląda na to, że sie nie przyjmie. Jak wypuściła te listki gdzieś w połowie kwietnia, (widocznie na tyle jej sił starczyło) tak tkwią powoli obsychając. Mam zdjęcie, ale mi się fotosik buntuje. U ciebie jest chociaż troszkę przyrostu a u mnie kompletnie nic-zero,
Poczekamy, może ktoś wyda wyrok: klapa - wyrzucić, lub jeszcze poczekać!
Poczekamy, może ktoś wyda wyrok: klapa - wyrzucić, lub jeszcze poczekać!
-
-
Do wykopanego dołka wrzuciłam łopatę podłoża pieczarkowego, przesiekałam łopatą i przemieszałam, to przysypałam ziemią wybraną z dołka i dopiero na tę ziemię posadziłam drzewko, tak by korzenie gruszy nie dotykały bezpośrednio tej mieszanki. Oprócz gruszy w tym samym dniu i w ten sam sposób sadziłam też wiśnię Pandy i węgierkę Tolar, obydwa pozostałe drzewka mają się świetnie i mają już spore przyrosty. Czekam cierpliwie co się z nią stanie, oprysk miedzianem robiłam w I połowie kwietnia na wszystkich owocowych drzewkach, tę gruszę jak i pozostałe nowe nabytki też oczywiście prysnęłam.
Tylko ta grusza taka jakas niewydarzona!
Tylko ta grusza taka jakas niewydarzona!
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie?
Znaczna część pada ofiarą fizjologicznego okresu nazywanego 'czerwcowym opadaniem zawiązków'.
Znaczna część pada ofiarą fizjologicznego okresu nazywanego 'czerwcowym opadaniem zawiązków'.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może jakieś zdjęcia?...
Jak się zapędziły i zamierzają opaść, to ich nie powstrzymasz; zwykle teraz wyraźnie rozróżniają się te, które opadną a reszta zostanie. Pomijając jakieś nadzwyczajne powody fizjologiczne część zostanie(nie pamiętam procentowo, ale chyba nawet 2/3 może spaść) nastpna przyczyna problemu to atak owocnicy a potem owocówki.
Ja mam papierówkę, którą mocno jakieś mysiory podgryzły, że ledwie stoi a liście takie na pół gwizdka- ale zawiązków z tego powodu nie zrzuca.
Jak się zapędziły i zamierzają opaść, to ich nie powstrzymasz; zwykle teraz wyraźnie rozróżniają się te, które opadną a reszta zostanie. Pomijając jakieś nadzwyczajne powody fizjologiczne część zostanie(nie pamiętam procentowo, ale chyba nawet 2/3 może spaść) nastpna przyczyna problemu to atak owocnicy a potem owocówki.
Ja mam papierówkę, którą mocno jakieś mysiory podgryzły, że ledwie stoi a liście takie na pół gwizdka- ale zawiązków z tego powodu nie zrzuca.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Witam.
Renatunko ,to niestety,efekt żerowania -Miodówki gruszowej.Niestety bo to trudny szkodnik do zwalczania a i pierwsze zabiegi wykonujemy już w okresie bezlistnym.
Teraz można ewentualnie ograniczyć rozwój szkodnika,aby coś się dojrzało..
Actara,Dimilin,Rimon,zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
Pozdrawiam.
Renatunko ,to niestety,efekt żerowania -Miodówki gruszowej.Niestety bo to trudny szkodnik do zwalczania a i pierwsze zabiegi wykonujemy już w okresie bezlistnym.
Teraz można ewentualnie ograniczyć rozwój szkodnika,aby coś się dojrzało..
Actara,Dimilin,Rimon,zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
Pozdrawiam.
Gąsienice w pajęczynie?
Na mojej gruszy jest jakby gęsta, lepka pajeczyna a w niej zielone gąsienice - tak z pół cm kazda. W tych pajęczynach sa tez takie brązowe paprochy, jakby odchody (?) tych gasienic.
Co z tym zrobić?
Co z tym zrobić?
Jak można taką podłą być i miec tak ładny biust