Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
-
- 50p
- Od: 19 mar 2010, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hosty - uprawa w donicach i pojemnikach.
I ja dziś wsadziłam po raz pierwszy na razie jedną hostę do donicy ,myślę żeby w koło posiać coś jednorocznego zwisającego może nasturcje?
Mucho, hosty pojawiły się w bardzo zimnej Mandżurii, następnie wędrowały w stronę Kamczatki i Sachalina , potem na wyspy japońskie... )))
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A hosta w połączeniu z niecierpkiem, byłaby ładną kompozycją?
Przepraszam, dla mnie nie. Lepiej wyglądałaby jednak z czymś wiszącym u stóp.meluzyna pisze:A hosta w połączeniu z niecierpkiem, byłaby ładną kompozycją?
Poza tym ja nie znoszę niecierpków.
- meluzyna
Może i tak. Po raz pierwszy chcę kupić hostę na balkon do dość dużej donicy i przydałoby się coś zwisającego, a zarazem cieniolubnego.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
A dlaczego w koło hosty chcesz cokolwiek sadzić? Czy donica jest aż tak duża?andziora pisze:I ja dziś wsadziłam po raz pierwszy na razie jedną hostę do donicy ,myślę żeby w koło posiać coś jednorocznego zwisającego może nasturcje?
Hosty według mnie w donicy wyglądają najlepiej bez dodatkowej dekoracji, w trakcie sezonu ich liście i tak zakrywają jej całą górna powierzchnię.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- meluzyna
Widziałam dzisiaj w Biedronce hosty, pojedyncze sztuki po 5,99 zł. Chciałabym posadzić w 10- litrowej donicy. Czy wystarczy jedna roślina czy więcej, Andrzeju?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Teraz rozumiem Twoje pytanie dotyczące sadzenia czegoś w koło hosty - 10-cio litrowa donica to wielkość wiadra.
Pojedyncza hosta w niej to faktycznie trochę mało. To co widziałem w Biedronce (hosta w kartonach) to była chyba seboldiana, czyli duża hosta, której nie polecam sadzić w donicy ze względu na jej wielkość. Ale z drugiej strony przez dwa trzy sezony w tak dużej donicy powinna wytrzymać - pojedyncze kłącze nie będzie jednak stanowić dekoracji dopóki się nie rozrośnie.
Tak wyglądała sieboldiana (tylko w nieco mniejszej donicy) w moim ogrodzie - miała chyba cztery, albo pięć odrostów.
http://www.encyklopediahost.info/images/p054_1_04.jpg
Pojedyncza hosta w niej to faktycznie trochę mało. To co widziałem w Biedronce (hosta w kartonach) to była chyba seboldiana, czyli duża hosta, której nie polecam sadzić w donicy ze względu na jej wielkość. Ale z drugiej strony przez dwa trzy sezony w tak dużej donicy powinna wytrzymać - pojedyncze kłącze nie będzie jednak stanowić dekoracji dopóki się nie rozrośnie.
Tak wyglądała sieboldiana (tylko w nieco mniejszej donicy) w moim ogrodzie - miała chyba cztery, albo pięć odrostów.
http://www.encyklopediahost.info/images/p054_1_04.jpg
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- meluzyna
O tę właśnie mi chodzi , no chyba, że wokół niej posadzę kilka karłowych. Mam co prawda balkon zachodni, ale też i zakamarki cieniste więc chyba w sam raz dla host. A to piękne rośliny
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zgadzam się a tą opinią. Życzę powodzenia w ich uprawiemeluzyna pisze: A to piękne rośliny
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- meluzyna
Masz rację, w mojej Biedronce była hosta Sieboldiana, ale też była Patriot. Kupiłam tę drugą.
Och Meluzyno...uważaj na wirusy, w tych miejscach są masowo pozarażane. Właśnie z Biedrony kolega kupił zawirusowane Wide Brim, Blue Cadet, fortunei Aureomarginata, Halcyon, sieboldianę, Patriot ... więcej chyba nie kupował.
W ostatnim poście dałem zdjęcia kilkuletniej sieboldiany z Biedrony, przeczytaj to w temacie HOSTA WIRUS HVX
Patriot z marketu:
W ostatnim poście dałem zdjęcia kilkuletniej sieboldiany z Biedrony, przeczytaj to w temacie HOSTA WIRUS HVX
Patriot z marketu:
- meluzyna
To mnie pocieszyłeś! Ale co tam, bez nadziei nie ma życia.
Oczywiście dzięki za ostrzeżenie i za link.
Oczywiście dzięki za ostrzeżenie i za link.