Świerk biały - Conica i inne - zasycha,zamiera
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: conica
Nie, nie- na tych zdjęciach działalności przędziorków nie widzę. Na pewno suche trzeba uciąć- może jak się przyjrzeć, to będzie widać sprawcę i metodę uszkodzenia. Na wszelki polać(oprysk+podlanie w jednym) Aliette.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dla mnie to na 99% przędziorka robota.
Magus 200 SC np. zastosowac .
Magus 200 SC np. zastosowac .
- maryann
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Wiem że to nie wygląda jak typowa inwazja przędziorka ale rok temu spotkałem się dokładnie z takim samym świerkiem i był identycznie obeschnięty od góry.Gdy podstawiłem białą kartkę zobaczyłem maleńkie pajęczaki.Uciołem obeschnięty czubek i po roku świerk wykształcił nowy przewodnik i praktycznie śladu nie ma bo zabiegu drastycznym
- maryann
A, z tym się zgodzę- jak rok temu zezarły, to teraz tak wygląda. Ale mamy początek czerwca po mokrym maju. Nawet 'ruskie' przędziory nie dały by rady!
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 gru 2015, o 17:34
Dlaczego moja Conica zrzuca igły ?
Witam!
Mam problem z Conicą ogrodową - brązowieje i zrzuca igły.
Szukam porady jak ją uzdrowić
Mam problem z Conicą ogrodową - brązowieje i zrzuca igły.
Szukam porady jak ją uzdrowić
- myszaxs
- 100p
- Od: 27 paź 2015, o 22:03
Re: Dlaczego moja Conica zrzuca igły ?
Witaj!!!
Twoją conicę zaatakowały pewnie przędziorki jest to piękny świerk ale niestety bardzo go lubią te pajączki. Profilaktycznie jesienią lub wiosną opryskuje się iglaki środkami na bazie oleju parafinowego , które uniemożliwiają rozwój szkodników w przyszłym sezonie. Dobrą metodą podobno jest też częste zraszanie świerka wodą bo przędziorki tego nie lubią, a niestety ubiegłe lato było bardzo gorące i suche a to sprzyjało rozwojowi tych szkodników.
Twoją conicę zaatakowały pewnie przędziorki jest to piękny świerk ale niestety bardzo go lubią te pajączki. Profilaktycznie jesienią lub wiosną opryskuje się iglaki środkami na bazie oleju parafinowego , które uniemożliwiają rozwój szkodników w przyszłym sezonie. Dobrą metodą podobno jest też częste zraszanie świerka wodą bo przędziorki tego nie lubią, a niestety ubiegłe lato było bardzo gorące i suche a to sprzyjało rozwojowi tych szkodników.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam też problem ze swoimi conicami,którym brązowieją i opadają igliwia.Otóż w to upalne lato zlewałem je od góry w dół zimną wodą i może je w jakiś sposób"sparzyłem".Na początku i końcu jesieni dałem oprysk ze syngenty na przędziorki.Może ten oprysk nie wybił wszystkich faz rozwojowych tego cholerstwa. Później jeszcze dałem nawóz specjalistyczny na brązowienie igieł.W końcu jesieni zauważyłem,że na zbrązowiałych gałązkach na czubkach rozwijają się młode jasnozielone pędy.Mam ich pięć sztuk-dwie znich są nietknięte.W koło nich mam rozłożone szyszki.Nie wiem co mam jeszcze zrobić by zapobiec temu zjawisku?Może ta zima coś pomoże bo wymrozi wszystko(jest już u nas drugi tydzień -15 stopni).Pomóżcie,proszę.Szkoda mi tych pięknych iglaków
- myszaxs
- 100p
- Od: 27 paź 2015, o 22:03
Chyba zrobiłeś wszystko co można i poczekaj do wiosny, a wtedy opryskaj ponownie od przędziorka. Tutaj jest link z forum z podobnym tematem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=6698
-
- 200p
Re: Świerk 'Conica' - żółknie
Moje też to cholerstwo dostały.Dałem nawóz mineralny na brązowienie igieł,potem opryskałem środkiem Ortus z firmy Sumin.Lekko już zaczeły zmieniać kolor z ciemno brązowego w ciemno zielony. Chyba rany się goją mimo że jest zima.
-
- 200p
A niech ktoś mi jeszcze powie czy mogły być to przędziorki w takiej małej wielkości paznokcia gniazdku z pajęczynki.Szukałem ich wczoraj z latarką w nocy,żeby było lepiej widać i właśnie to znalazłem. Niczego więcej nie zauważyłem.Co mogę teraz zimą zrobić?Czy mróz ich nie zabije?
- maryann
W gniazdku, to raczej nie przędziorki...
Teraz też nic nie rób, mróz im nie zaszkodzi, tym bardziej taki, jakie mamy od ostatnich lat.
Za to bliżej wiosny, zanim zaczną pękać pąki rośliny przędziorkopodatne trzeba opryskać jakimś preparatem olejowym.
Teraz też nic nie rób, mróz im nie zaszkodzi, tym bardziej taki, jakie mamy od ostatnich lat.
Za to bliżej wiosny, zanim zaczną pękać pąki rośliny przędziorkopodatne trzeba opryskać jakimś preparatem olejowym.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 200p
A możesz podać jaki to ten środek olejowy?