Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ZENOBIUSZ pisze:Perukowca podolski Royal Purple ma w swoim ogrodzie od 5 lat, w okresie letnim ma piękne purpurowe liście i kwitnie obficie lecz jeszcze niedoczekałem się jego peruk.
I dlatego szukam informacji gdzie i jakie popełniam błędy.
Zenobiusz, nie popełniasz żadnych, masz taką odmianę po prostu, a perukowca dorodnego i pięknego :)

Poczytaj, co pisze powyżej alys:

Obejrzałam katalog braci Kurowskich i znalazłam odmianę Perukowiec podolski Royal Purple. Cotinus coggygria.
Pisze jak byk.
Cytuje:Krzew, dorasta do 3 m wys., przyrasta ok. 15 cm rocznie. Liście bardzo ciemno purpurowo-czerwone, często z KARMINOWĄ OBWÓDKĄ. Kwiaty drobne, żółtawe, liczne, dobrze widoczne na tle ciemnych liści. Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, półcienistych i suchych glebach.

Tak więc Twój perukowiec jest zdrowiutki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli perukowiec podolski o nazwie Royal Purple może mieć albo peruczki, albo kwiaty takie, jak na zdjęciu zenobiusza, to skąd mozna wiedzieć przy zakupie, jakie te kwiaty będą? Czy można to po czymś poznac? Czy rosliny nie są dodatkowo jakoś oznaczane?
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na stronie szkółki Jagra znalazłam troszkę inny opis, niż podałaś ALYS:
Perukowiec podolski
[Cotinus coggygria Royal Purple]
Krzew szeroko rozgałęziony, wysokości 3-4 m, czasem wyrasta w małe drzewa. Pędy nagie, zawierające sok o ostrym zapachu. Drewno żółtawe. Liście skrętoległe, opadające na zimę, pojedyncze, całobrzegie, nagie, szerokoeliptyczne, u nasady klinowate i zbiegające po ogonku, na wierzchołku zaokrąglone, od spodu sinozielone, długości 3-8 cm. W jesieni przybierają piękną, czerwonopomarańczową lub żółtą barwę. Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte). Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny. Owoce - suche pestkowce długości do 4 mm, osadzone na długich szypułkach wśród pierzasto owłosionych rozgałęzień wiechy.
Występuje od południowo-wschodniej Europy do Chin i Himalajów. Rośnie w rejonach o suchym, gorącym, kontynentalnym klimacie, na suchych, słonecznych skłonach wśród zarośli innych krzewów, zawsze na glebach wapiennych. Krzew uprawiany w Europie już od XVII w. Często spotykany w starych parkach. Bardzo wytrzymały na niskie temperatury i na suszę. Najlepiej rośnie na glebach bogatych w wapń, na ciepłych, słonecznych miejscach. Szczególnie dekoracyjny w okresie po kwitnieniu (od lipca do września).

To mi pasuje bardziej o tyle, że te peruczki to owocostany. Na logikę laika, najpierw musi kwitnąc a potem powinno zawiązać owoce. Więc zółte kwiatuszki nie mogą być zamiast peruczek :)

Izo
:)
To może zamiast wątpliwej odmiany Royal Purple, lepiej zakupić odmianę Perukowca podolskiego Foliis purpureis ? Na pewno tworzy peruczki, ma ciemnoczerwone liście, podobny wzrost (do 4m.), przyrosty roczne i warunki uprawy.

Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Bo może to dwie różne odmiany???
Cotinus coggygria 'Foliis purpureis' lub Cotinus coggygria 'Royal Purple'? no nie wiem...
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Kocurku, właśnie dopisywałam odpowiedź dla Chatte w tym samym czasie co Ty :)
Tak, to 2 różne odmiany. Ale zauważ, że ten opis, który cytowałam, dotyczy też Royal Purple.

:)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z tego wynika, ze Royal Purple moze nie zawiązywać owoców. Z jakiego jednak powodu?
Czy jest gwarancja, Foliis purpurei będzie zawiązywał owoce ?
Bez względu na to, czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania, dziękuję Ci Mirko za to co napisałaś :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p

Post »

Izo :)
Nie chcę się absolutnie wymądrzać. Po prostu jak kupowałam perukowce do siebie to latałam po sieci i po książkach i czytałam opisy. Faktem jest, że przy odmianie Royal Purple już spotykałam opis, że dekoracją są te kwiaty ( ani słowa o peruczkach - co potwierdziła Alys). Czy to oznacza, że nie ma on peruczek bądź zawiązują się trudno? Nie wiem. Ale w opisie odmiany Follis podkreślona jest zawsze ozdobność peruczek a nie kwiatków. Czyli tu peruczki muszą być na bank. Stąd moje stwierdzenie :)
Pozdrawiam
Mirka
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

W katalogu braci Kurowskich jest tylko jedna odmiana - Perukowiec podolski Royal Purple. Cotinus coggygria która nie ma peruczek.
Wszystkie pozostałe odmiany zarówno czerwone jak i zielone mają peruczki.Trochę tego jest.
Perukowiec pokazany przez Zenobiusza jest dokładnie taki jak mój.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mirko, doskonale Cie zrozumiałam :D Nikt na pewno nie zarzuciłby wymądrzania się!
Jezeli nie ma nikogo, kto moze udzielic jednoznacznej odpowiedzi jako fachowiec, to tym cenniejsze są opinie i doswiadczenia czy informacje zebrane przez praktyków.
Raz jeszcze dziękuję :D
alys
200p
200p

Post »

kocurek pisze:Bo może to dwie różne odmiany???
Cotinus coggygria 'Foliis purpureis' lub Cotinus coggygria 'Royal Purple'? no nie wiem...
Tak, to są dwie różne odmiany
ALYS
Lepiej późno niż wcale
alys
200p
200p

Post »

Dla pewności znowu się posłużę opisem Braci Kurowskich
dotyczącym tym razem Foliis purpureis
cytuje:Krzew, dorasta do 4 m wys., przyrasta ok. 20 cm rocznie. Kwitnie w czerwcu. Kwiaty drobne, żółtawe. Bardzo liczne owocostany czerwone dojrzewają w VII-VIII i pokrywają całe krzewy. Liście ciemnoczerwone również bardzo dekoracyjne. Dobrze rośnie na stanowiskach suchych, słonecznych lub półcienistych. Drewno żółte, charakterystycznie pachnące.

Na zdjęciach do tej odmiany piękne peruczki.Żeby je mieć (peruczki)kupiłam w tym roku właśnie tę odmianę u Braci Kurowskich.Z rozpędu kupiłam też odmianę o białych peruczkach.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

miwia pisze:Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny.
To mi pasuje bardziej o tyle, że te peruczki to owocostany. Na logikę laika, najpierw musi kwitnąc a potem powinno zawiązać owoce. Więc zółte kwiatuszki nie mogą być zamiast peruczek :)
Nie wszystkie rośliny ,które kwitną potem zawiązują owocostany - nie jest to reguła!
Ja też mam perukowca 'Royal Purple', który po kwitnieniu nie zawiazął peruk :roll:
Jeśli jednak podany przez miwię opis jest wiarygodny to zwróćcie uwagę na jedno:

Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny

Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!! :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

aniawoj pisze:...Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!! :D
Aniu, pisząc "osobniki" nie masz chyba na myśli całego krzewu :roll: :?: W tym samy bowiem opisie jest stwierdzenie
"Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte"
Zastanawia mnie co ma wpływ na ilość wytworzonych kwiatów męskich i niedorozwiniętych, a zatem na powstanie 'peruki' :roll:
Pozdrawiam, Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”