Chińska róża,hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)- problemy w uprawie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hibiskus - błagam o pomoc bo chyba umiera!!!
Pytanie tylko - co to za hibiskus? Bo będą różnice w akcji ratunkowej... Mozesz napisać coś więcej?
Zielonym do góry!!!
A więc Bixxx to Hibiscus Summerific Sultury Kiss. Tak pisało na plakietce, gdy go kupiłam. Bardzo proszę o pomoc i za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
- Od: 8 sie 2007, o 20:32
Hibiskus ogrodowy Wiosną powinien odbić
Pozdrawiam, Mirka
Mirko, a czy może powinnam go obciąć do tego "żywego" miejsca, jak myślisz???
-- 6 lut 2014, o 13:10 --
-- 6 lut 2014, o 13:10 --
Tak jak pisałam to Hibiscus Summerific Sultury Kiss i czekam na radę bo wszystko teraz może mu pomóc.Bixxx pisze:Pytanie tylko - co to za hibiskus? Bo będą różnice w akcji ratunkowej... Mozesz napisać coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
Ja bym go zostawiła tak jak jest teraz
Pozdrawiam, Mirka
To zostawię tak jak jest bo boję się trochę, że zrobię jeszcze gorzej
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
- Miroslawa
- 200p
Iza, ja mam na działce hibiskusa, innego co prawda, ale każdy hibiskus na zimę zamiera, dopiero wiosną wyrastają nowe pędy od korzenia Nie martw się, na pewno odbije
Pozdrawiam, Mirka
Och, to mnie pocieszyłaś Kochana Mirko. Taką też miałam nadzieję i dalej będę miała. Dziękuję za pocieszenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Iza
Iza ja też mam takiego hibiskusa tylko inna odmianę, w ogrodzie zimuje i na wiosnę bardzo późno wybija na powierzchnię. Trzymaj go w jasnym miejscu ale nie za ciepłym, bo z pewnością w domu ruszy wcześniej i z braku światła łodyżki mogą się wyciągnąć. Ma mieć nie za ciepło, jasno i uważaj żeby go nie przelać. I nic już nie obcinaj, jak wyjdą nowe pędy to suche wytniesz. To trochę tak jak z piwonią
Re: Hibiskus w kropki
Mam problem z hibiskusami. Po ich obcięciu zaczął wypuszcza nowe odrosty, tylko, że wypuszczające listki są bardzo jasno zielone. Natomiast listki już w pełni rozwinięte schną lub skurczają się.
I właśnie nie wiem czy to przez to, że był wystawiany na dwór, czy może przez oprysk miedzianem i decisem na szkodniki albo przez małe białe robaczki, które zauważyłem na spodniej części liścia. To chyba te wspomniane przędziorki, czy myślicie, ze to wszystko przez nie?
I właśnie nie wiem czy to przez to, że był wystawiany na dwór, czy może przez oprysk miedzianem i decisem na szkodniki albo przez małe białe robaczki, które zauważyłem na spodniej części liścia. To chyba te wspomniane przędziorki, czy myślicie, ze to wszystko przez nie?
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Zafundowałeś mu terapię szokową, więc tak zareagował.
Przede wszystkim jest jeszcze zbyt zimno na wystawianie hibiskusa na dwór. Odchorowuje też opryski. Nie pryskaj na razie żadną chemią. Lepiej w tej sytuacji często spryskiwać wodą. Przędziorki też tego nie lubią, a roślince to nie szkodzi.
Listki pewnie dla tego są jasne, bo hibiskusy to bardzo żarłoczne rośliny i potrzebują sporo nawozu. Ale na początek lepiej zacznij nawozić biohumusem, a dopiero po jakimś miesiącu, dwóch - jak zobaczysz poprawę w stanie rośliny, stosuj nawozy do roślin kwinących w pełnej dawce jaka jest napisana na opakowaniu.
Przede wszystkim jest jeszcze zbyt zimno na wystawianie hibiskusa na dwór. Odchorowuje też opryski. Nie pryskaj na razie żadną chemią. Lepiej w tej sytuacji często spryskiwać wodą. Przędziorki też tego nie lubią, a roślince to nie szkodzi.
Listki pewnie dla tego są jasne, bo hibiskusy to bardzo żarłoczne rośliny i potrzebują sporo nawozu. Ale na początek lepiej zacznij nawozić biohumusem, a dopiero po jakimś miesiącu, dwóch - jak zobaczysz poprawę w stanie rośliny, stosuj nawozy do roślin kwinących w pełnej dawce jaka jest napisana na opakowaniu.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
ok, dzięki, zaprzestanę więc wynoszenia na dwór, niech sobie jeszcze w domu posiedzą, nawiozłem też biohumusem(na początku w małych ilościach),
Ps: Od kiedy zacząc wynosic roślinki na dwór? Od maja najwcześniej?
Ps: Od kiedy zacząc wynosic roślinki na dwór? Od maja najwcześniej?
- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Ja wynoszę po 15 maja, ale mieszkam na polskiej Syberii
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1