Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) cz.2
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus)
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 wrz 2016, o 20:47
Hibiskus
Witam Was wszystkich; mam pytanie odnośnie hibiskusa; jest połowa września mój hibiskus jest pełen pączków i większa część z nich nie zakwitła. Z czego może to wynikać? Niedostateczne nawodnienie? Przeziębienie rośliny? Nie przecięcie wczesną wiosną? Jak myślicie?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
LadyK piękny na zdjęciu, ale czy taki będzie w rzeczywistości to nie wiem Może to zależeć od pH ziemi.
Joasiapoznan wg mnie to zależy od opadów i temperatury. Jak jest zimno i wilgotno to nie wszystkie kwiaty się rozwijają. Dobrze jest wtedy jak jest ciepło i sucho potrząś krzewem aby one opadły i nie rozwijała się na nich pleśń.
magdalek11 młode krzewy dobrze jest zabezpieczyć na zimę, tym bardziej , że mają płytki system korzeniowy. Lepiej sadzić wiosną aby przyzwyczaiły się do środowiska w jakim będą rosły.
Joasiapoznan wg mnie to zależy od opadów i temperatury. Jak jest zimno i wilgotno to nie wszystkie kwiaty się rozwijają. Dobrze jest wtedy jak jest ciepło i sucho potrząś krzewem aby one opadły i nie rozwijała się na nich pleśń.
magdalek11 młode krzewy dobrze jest zabezpieczyć na zimę, tym bardziej , że mają płytki system korzeniowy. Lepiej sadzić wiosną aby przyzwyczaiły się do środowiska w jakim będą rosły.
- LadyK
Jolek mam go 3 lata i taki właśnie jest, co prawda w wielkiej donicy ale ziemię dawałam kwiatową i z kompostu. Zdjęcie robione wieczorem co prawda ale moje własne nie podkolorowane, dlatego trochę nie zrozumiałam czemu mówisz czy taki będzie w rzeczywistości.
Pozdrawiam Katarzyna
- Jolek
No to masz farta bo jak ja kupuję kwiat w kolorze ,,blue" to mam róż, fiolet a ostatnio był i pomarańczowy
Pozostaje mi życzyć aby pięknie rósł i cieszył Twoje oczy a nas, fotkami jakie wstawisz
Pozostaje mi życzyć aby pięknie rósł i cieszył Twoje oczy a nas, fotkami jakie wstawisz
- LadyK
Jolu bo niektóre kwiaty po prostu nie występują w kolorze niebieskim w przyrodzie i dlatego kupując np, niebieską różę trzeba się liczyć z tym, że ona tylko umownie jest "niebieska" a w rzeczywistości ni to fiolet ni to róż.
Ten hibiskus ma też domieszkę fioletu i różowe oczko w środku płatków ale jest jednak już mu bliżej do niebieskiego koloru niż wielu innym kwiatom.
Fotka na razie taka bo nie chce mi zakwitnąć naraz tylko rozwija po jednym kwiatku, w ubiegłym roku pięknie kwitł prawie naraz a ja czemuś zdjęcia nie zrobiłam.
Ten hibiskus ma też domieszkę fioletu i różowe oczko w środku płatków ale jest jednak już mu bliżej do niebieskiego koloru niż wielu innym kwiatom.
Fotka na razie taka bo nie chce mi zakwitnąć naraz tylko rozwija po jednym kwiatku, w ubiegłym roku pięknie kwitł prawie naraz a ja czemuś zdjęcia nie zrobiłam.
Pozdrawiam Katarzyna
Jak zabezpieczacie swoje hibiskusy na mrozy? Moje krzaczki muszą przejść pierwszą zimę. Zastanawiam się jak je okryć. Myślałam np o tym żeby wziąć doniczkę, rozciąć bok z góry na dół i na dnie doniczki zrobić otwór na pieniek. Tą doniczkę napełnić popiołem i nakryć wierzch 2 doniczką. Może tak byc czy lepiej nie ? jak okryć?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje hibiskusy pierwszą zimę okryłam kapturami z włókniny zimowej. Zrobiłam trochę większe , korzenie przykryłam też a włókninę pozaczepiałam patykami do szaszłyków.Gałązki pod włókniną związałam wstążką Góra i dół rośliny były okryte i dały radę. Miałam naszykowane jeszcze gałęzie iglaste ale nie było potrzeby. Teraz po 3 latach okrywam tylko korzenie.
Pozdrawiam Ela
Ja w ubiegłym roku sadziłam latem mające ok.50-60cm wysokości, na zimę nie okrywałam i pięknie tego lata mi kwitły (jedyne co-to są wyściółkowane korą). Nie okrywałam, bo trochę drażni mnie widok takich kokonów i dały radę. W tym też nie okrywam. Latem dokupiłam sobie jeszcze jedno drzewko.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A gdzie dokładnie mieszkasz? Bo może klimat u Ciebie łagodniejszy
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- Jolek
Młode rośliny dobrze jest zabezpieczyć. Najbardziej cierpią na przednówku gdy za dnia słońce a w nocy mróz. Nie ma co śpieszyć się z ich odkrywaniem. Ponieważ jednego swojego wiekowego przesadzałam to wiem , że mają płytki system korzeniowy. Ja swoje początkowo owijałam kartonem i okopywałam jak róże.
- LadyK
Ja jedną ketmię nabytą w tym roku ale sporej wielkości bo ponad metr, zostawiłam na zimę dla eksperymentu bo trochę to na nic tyle kwiatów zabierać na zimę. W tej chwili jest okopczykowana i okryta gałązkami świerku na całej wysokości. Jak przyjdą większe mrozy to dam jeszcze agrowłókninę.
Pozdrawiam Katarzyna
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Mam tegoroczne małe siewki ketmi, wys. ok. 20-25 cm .Zadołowałam je wraz z doniczkami w tunelu foliowym. Czy powinnam je jeszcze dodatkowo przykryć np . agrowłókniną?
Pozdrawiam, Marta.