Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Wysiew kaktusów - dziennik

Post »

Identyczną torebkę nasion wysiałam zeszło pięć sztuk, cena ok 7zł.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8b ... 8cd47.html
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Musiała być strasznie kiepska jakość tych nasion. U kaktusów standardem są wschody na poziomie 70-90%. Poniżej moje wysiewy z wiosny ubiegłego roku
Obrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoje wschody są świetne widać że się na tym znasz :P
Nie dziw się, nasiona były może i dobre ale to moje pierwsze sianie kaktusów. Wyszły moje błędy w opiece, inaczej kiełkuje jeden gatunek a inaczej mix. Te co zeszły wcześniej zaczęłam troszkę wietrzyć więc pozostałe nie miały warunków do skiełkowania. jeszcze podczas siania nie zauważyłam mikroskopijnych nasionek i wszystkich nie wysiałam. Zapakowane były w przezroczystą folię hermetycznie zamkniętą, wydaje mi się że nie powinny być tak pakowane lepsza jest torebka papierowa. Następnie wysiałam kamyki wschody były nawet niezłe ale sporo siewek przez cały czas wypadało w różnym stopniu wielkości. Za torebkę zapłaciłam 4zł. I tak się cieszę że cokolwiek udało mi się utrzymać. I ostatni raz wysiałam swoje nasiona Stapelii, w przeciągu kilku dni wszystkie zeszły. Mają się dobrze tylko po wschodach musiałam dosypać substratu bo korzenie miały na wierzchu za mało wcisnęłam nasiona w podłoże.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie mam doświadczenia z wysiewem stapelii, ale w przypadku kaktusów problemy z zagłębianiem się korzeni w podłożu nie są spowodowane zła głębokością umieszczania nasion tylko niewłaściwym składem substratu. Sukulenty zazwyczaj rosną w suchym klimacie w przepuszczalnym, skalnym podłożu. Jeśli wysieje się je na zbite, gliniaste podłoże to korzenie nie mają sił, by się w nie wbić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siałam w drobniutki żwirek z piaskiem z domieszką torfu, warstwa z torfem była na spodzie. Wierzchnią warstwę zrobiłam z piasku stosowanego na wylewki w większości były w nim drobne kamyczki. Wyprażyłam wszystko w piekarniku, po wschodach stosowałam też jakiś środek przeciw wypadaniu siewek. Zraszałam przegotowaną odstaną wodą. Niewielką ilość gliny dodawałam tylko do mieszanki pod duże okazy. Nie wiem czy jeszcze kiedyś spróbuję wysiewać z nasion, trzeba na prawdę mieć odpowiednie miejsce, substrat, wiedzieć kiedy wietrzyć, zraszać, zapobiegać powstawaniu glonów. Spróbować zawsze można jak dla mnie to była niezła frajda obserwować od początku jak kaktus rośnie. Z tego co piszesz nasiona też muszą pochodzić z dobrego źródła, wtedy jest pewność że wschody będą prawie stu procentowe. :P
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p
Od: 20 mar 2011, o 11:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mogę jeszcze teraz wysiać kaktusy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie widzę przeciwwskazań. Kaktusy można siać przez cały rok. Tylko trzeba im zapewnić odpowiednie warunki. Jeśli jest to jesień i zima to trzeba doświetlać i dogrzewać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p

Post »

To będzie mój pierwszy wysiew dlatego proszę wybaczyć pytanie,
czy takie młode siewki trzeba zimować? :oops: :oops: :oops:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ponieważ nie mają one szans na kwiaty na wiosnę nie trzeba ich zimować. Właściwie nie można. Aby utrzymać je przy życiu należy zapewnić im dalsze warunki do rozwoju. Zatem trzeba zbudować mnożarkę, gdzie będą doświetlane i dogrzewane. Gdy kaktusy wysiewa się w okolicach kwietnia to do jesieni urosną na tyle, by samodzielnie, w suszy przetrwać zimę. Wysiewane w tej chwili do października będą zbyt małe, by o własnych siłach przeżyć naszą zimę. Trzeba będzie im zapewnić wilgoć, ciepło i światło, by mogły dalej rosnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p

Post »

Jak wygląda sprawa z doświetlaniem, pewnie potrzebne będą specjalne lampy? Gdzie mogę znaleść szczegółową instrukcje wysiewu łącznie z instrukcją do konstrukcji mnożarki? Przeglądałam forum ale jakoś nie natrafiłam na podobny wątek.
Pozdrawiam
Monika!
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
moniaaaa
100p
100p

Post »

Dziękuje ! :wit
Pozdrawiam
Monika!
majlo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lip 2011, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wysiew kaktusów:)

Post »

wItam
:)
Mam pytanko jaką robicie mieszanke do wysiewu kaktusów ??
oraz jakie muszą mieć one warunki po wysianiu, chciał bym je wysiac do plastikowych pojemników takie jak na sałatki itp ?
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”