Kompozycje z kaktusów
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompozycje z kaktusów
Osobiście to jestem przeciwnikiem ogródków bo trudno dobrać rośliny idealnie pod kątem wymagań, ale jeśli już to radziłbym ogródki z kaktusów osobno i sukulentów osobno.Nawet same kaktusy trzeba umiejętnie dobrać np nie łączyć wielkich cereusów lub opuncji z małymi kulistymi , ogródek w typie małe mamilarie z małymi mamilariami jak najbardziej. Jęsli chcesz połączyć wspomnianą krasulę z eczewerią to radziłbym do nich dobrać inne krasule lub eczewerie , wśród krasul jest tak wielka różnorodność że będzie w czym wybierać.
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za radę Napisałam tu przed założeniem takiego ogródka, aby nie popełnić błędów. Będę szukać czegoś w krasulach i mam nadzieję, że wyjdzie dobrze
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Popatrz może w wątkach "Moje kaktusy i sukulenty" na szybko chocby tylko przeglądając foty bez czytania, ostatnio ładne ogródki z haworcji zamieściła nolina, ja dziś sfoce swój jedyny ogródek i wrzucę do mojego wątku. Z takim ogródkiem z roślin o róznej sile wzrostu jest ten problem ,że to ładnie wygląda na początku , później jedna roslina zagłusza drugą.Poza tym jedna ma światła w sam raz inna jest wypłoniona z jego braku, dlatego lepiej kaktusy osobno i pozostałe sukulenty osobno.
Z resztą daleko nie szukać , nad Twoim postem jest fotka gdzie kaktusy wyraźnie cierpią z braku światła podczas gdy innym to powiedzmy odpowiada.
Z resztą daleko nie szukać , nad Twoim postem jest fotka gdzie kaktusy wyraźnie cierpią z braku światła podczas gdy innym to powiedzmy odpowiada.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sie 2012, o 21:30
przesliczne macie te kompozycje ;))) takie , kolorowe , bajeczne, pomysłowe , oryginalne )))) po prostu cudeńka ;) tez mi się takie marzą ;)))) na razie mam jedną ;)))
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poczytałam sobie o Waszych kompozycjach kaktusów i sukulentów, i pewnie wrócę
do swojego pomysłu z wiosny i znów sobie takie porobię, miałam takie:
teraz zostawiłam tylko sukulenty
ale wiosna zrobię znów bo mam kilka kaktusów i sukulentów,
tylko wcześniej - a zima długa - poczytam żeby dobrać
mniej więcej o takich samych wymaganiach, obrazki z tego wątku mogą być świetna
inspiracją, a zwłaszcza gdy ktoś ma mało miejsca na parapetach
do swojego pomysłu z wiosny i znów sobie takie porobię, miałam takie:
teraz zostawiłam tylko sukulenty
ale wiosna zrobię znów bo mam kilka kaktusów i sukulentów,
tylko wcześniej - a zima długa - poczytam żeby dobrać
mniej więcej o takich samych wymaganiach, obrazki z tego wątku mogą być świetna
inspiracją, a zwłaszcza gdy ktoś ma mało miejsca na parapetach
- lbanek
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 16:40
Ale oczywiście robimy te kompozycje na własną odpowiedzialność , bo wiadomo,
ze jakby się przyplątały -co nie daj Boże - jakieś choróbska lub robale to niestety
można stracić wszystko, dlatego ja się teraz zastanawiam nad kompozycjami
sukulentowymi czysto, bo tych kilku kaktusów co je mam mi szkoda,
i jak przyjdzie wiosna to się coś wymodzi
ze jakby się przyplątały -co nie daj Boże - jakieś choróbska lub robale to niestety
można stracić wszystko, dlatego ja się teraz zastanawiam nad kompozycjami
sukulentowymi czysto, bo tych kilku kaktusów co je mam mi szkoda,
i jak przyjdzie wiosna to się coś wymodzi
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
Witam
Piękne są wasze kompozycje. Pomyślałam że może też się pochwalę moimi skromnymi ogródkami....
I jeszcze jedna. Dodam że doniczka mojej roboty
A jeszcze nie tak dawno kompozycja w niej wyglądała tak. Ale bezchlorofilowce padły.....
Piękne są wasze kompozycje. Pomyślałam że może też się pochwalę moimi skromnymi ogródkami....
I jeszcze jedna. Dodam że doniczka mojej roboty
A jeszcze nie tak dawno kompozycja w niej wyglądała tak. Ale bezchlorofilowce padły.....
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doniczka świetna - co najmniej dwa nieba lepsza, niż masówki
I bardzo rozsądnie wsadziłaś doniczkę z dziurką do naczynia bez odpływu
Co do drugiej kompozycji natomiast, to na dłuższą metę sadzenie gruboszy razem z kaktusami nie przejdzie.
I bardzo rozsądnie wsadziłaś doniczkę z dziurką do naczynia bez odpływu
Co do drugiej kompozycji natomiast, to na dłuższą metę sadzenie gruboszy razem z kaktusami nie przejdzie.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Pytanie, gdzie trzymasz te wszystkie rośliny?
Z tego co widzę, to przynajmniej te na pierwszym zdjęciu nie mają bezpośredniego dostępu do słońca.
Zresztą zarówno kaktusy i grubosze potrzebują słonecznego (najlepiej południowego) parapetu, a nie stolika gdzieś pod ścianą z dala od okna.
Kolejna rzecz, co zauważyła onectica mieszanka Gruboszy i kaktusów, to faktycznie nie jest dobre rozwiązanie, ponadto te drugie powinny być zimowane w niższej temperaturze, niż pokojowa.
Z tego co widzę, to przynajmniej te na pierwszym zdjęciu nie mają bezpośredniego dostępu do słońca.
Zresztą zarówno kaktusy i grubosze potrzebują słonecznego (najlepiej południowego) parapetu, a nie stolika gdzieś pod ścianą z dala od okna.
Kolejna rzecz, co zauważyła onectica mieszanka Gruboszy i kaktusów, to faktycznie nie jest dobre rozwiązanie, ponadto te drugie powinny być zimowane w niższej temperaturze, niż pokojowa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Wiem, a szkoda. Tak w rzeczywistości to doniczka jest przeznaczona na kaktusy a ze nie mam na te chwile maluszków to dosadziłam malych sukulentów szczepki właściwie. Wezmę sobie rady do sercaonectica pisze:Doniczka świetna - co najmniej dwa nieba lepsza, niż masówki
Dziękuje
W pokoju w którym stoją jest najchłodniej (grzejnik słabo grzeje). W całkowity chłodzie trzymam grusona,i mamilarie karwinskiana ze względu na ich spore rozmiary. Oprócz tego mam tez tam kwiaty balkonowe i malo miejsca, wiec maluszki spędzają zimę cieplej.norbert76 pisze:Pytanie, gdzie trzymasz te wszystkie rośliny?
Staram sie na najbardziej słonecznych parapetach latem większość była na dworze.
Tak to prawda te w kielichu stoją na stoliku (na razie) to nadwyżka i nie mam obecnie gdzie ich postawić
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
A w jakiej konkretnie? Optymalna dla kaktusów to ok. +8 - +10 stopni. Grubosze można zimować w wyższej.
A jakie stanowisko - na parapecie, jaka wystawa?
A jakie stanowisko - na parapecie, jaka wystawa?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
Przepraszam za te cytaty , ale namieszałam
Mają tam ok. 10 stopni nie ogrzewana dość sucha komórka. Zeszłą zimę tam spędził grusoni z mamilarią. Mam tam maly parapet gdzie słońce praktycznie nie zagląda zimą a latem tylko o świcie dodatkowo zasłaniają drzewa(parter)
A te w domu mają cieplej jakieś 18 stopni i wystawę południową...
Mają tam ok. 10 stopni nie ogrzewana dość sucha komórka. Zeszłą zimę tam spędził grusoni z mamilarią. Mam tam maly parapet gdzie słońce praktycznie nie zagląda zimą a latem tylko o świcie dodatkowo zasłaniają drzewa(parter)
A te w domu mają cieplej jakieś 18 stopni i wystawę południową...