Kompozycje z kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompozycje z kaktusów

Post »

Osobiście to jestem przeciwnikiem ogródków bo trudno dobrać rośliny idealnie pod kątem wymagań, ale jeśli już to radziłbym ogródki z kaktusów osobno i sukulentów osobno.Nawet same kaktusy trzeba umiejętnie dobrać np nie łączyć wielkich cereusów lub opuncji z małymi kulistymi , ogródek w typie małe mamilarie z małymi mamilariami jak najbardziej. Jęsli chcesz połączyć wspomnianą krasulę z eczewerią to radziłbym do nich dobrać inne krasule lub eczewerie , wśród krasul jest tak wielka różnorodność że będzie w czym wybierać.
Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Od: 12 maja 2012, o 23:21
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za radę :) Napisałam tu przed założeniem takiego ogródka, aby nie popełnić błędów. Będę szukać czegoś w krasulach i mam nadzieję, że wyjdzie dobrze :)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Popatrz może w wątkach "Moje kaktusy i sukulenty" na szybko chocby tylko przeglądając foty bez czytania, ostatnio ładne ogródki z haworcji zamieściła nolina, ja dziś sfoce swój jedyny ogródek i wrzucę do mojego wątku. Z takim ogródkiem z roślin o róznej sile wzrostu jest ten problem ,że to ładnie wygląda na początku , później jedna roslina zagłusza drugą.Poza tym jedna ma światła w sam raz inna jest wypłoniona z jego braku, dlatego lepiej kaktusy osobno i pozostałe sukulenty osobno.

Z resztą daleko nie szukać , nad Twoim postem jest fotka gdzie kaktusy wyraźnie cierpią z braku światła podczas gdy innym to powiedzmy odpowiada.
doruszka25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 sie 2012, o 21:30

Post »

przesliczne macie te kompozycje ;))) takie , kolorowe , bajeczne, pomysłowe , oryginalne :))))) po prostu cudeńka ;) tez mi się takie marzą ;)))) na razie mam jedną ;)))
Obrazek
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczytałam sobie o Waszych kompozycjach kaktusów i sukulentów, i pewnie wrócę
do swojego pomysłu z wiosny i znów sobie takie porobię, miałam takie:
Obrazek

Obrazek

teraz zostawiłam tylko sukulenty
Obrazek

Obrazek
ale wiosna zrobię znów bo mam kilka kaktusów i sukulentów,
tylko wcześniej - a zima długa - poczytam ;:101 ;:37 żeby dobrać
mniej więcej o takich samych wymaganiach, obrazki z tego wątku mogą być świetna
inspiracją, a zwłaszcza gdy ktoś ma mało miejsca na parapetach ;:224
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

Ale oczywiście robimy te kompozycje na własną odpowiedzialność :oops: , bo wiadomo,
ze jakby się przyplątały -co nie daj Boże - jakieś choróbska lub robale to niestety
można stracić wszystko, dlatego ja się teraz zastanawiam nad kompozycjami
sukulentowymi czysto, bo tych kilku kaktusów co je mam mi szkoda,
i jak przyjdzie wiosna to się coś wymodzi ;:224
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

Witam no i ja przyszłam z moją małą kompozycją :D

Obrazek

Obrazek
Basia8585
100p
100p
Od: 18 lis 2015, o 18:03

Post »

Witam :D

Piękne są wasze kompozycje. Pomyślałam że może też się pochwalę moimi skromnymi ogródkami....

Obrazek

I jeszcze jedna. Dodam że doniczka mojej roboty :D

Obrazek

A jeszcze nie tak dawno kompozycja w niej wyglądała tak. Ale bezchlorofilowce padły.....

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczka świetna - co najmniej dwa nieba lepsza, niż masówki ;:138

I bardzo rozsądnie wsadziłaś doniczkę z dziurką do naczynia bez odpływu ;:333
Co do drugiej kompozycji natomiast, to na dłuższą metę sadzenie gruboszy razem z kaktusami nie przejdzie.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Pytanie, gdzie trzymasz te wszystkie rośliny?
Z tego co widzę, to przynajmniej te na pierwszym zdjęciu nie mają bezpośredniego dostępu do słońca.
Zresztą zarówno kaktusy i grubosze potrzebują słonecznego (najlepiej południowego) parapetu, a nie stolika gdzieś pod ścianą z dala od okna.

Kolejna rzecz, co zauważyła onectica mieszanka Gruboszy i kaktusów, to faktycznie nie jest dobre rozwiązanie, ponadto te drugie powinny być zimowane w niższej temperaturze, niż pokojowa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Basia8585
100p
100p

Post »

onectica pisze:Doniczka świetna - co najmniej dwa nieba lepsza, niż masówki ;:138

Dziękuje :D

Co do drugiej kompozycji natomiast, to na dłuższą metę sadzenie gruboszy razem z kaktusami nie przejdzie.
Wiem, a szkoda. Tak w rzeczywistości to doniczka jest przeznaczona na kaktusy a ze nie mam na te chwile maluszków to dosadziłam malych sukulentów szczepki właściwie. Wezmę sobie rady do serca :D

norbert76 pisze:Pytanie, gdzie trzymasz te wszystkie rośliny?

Staram sie na najbardziej słonecznych parapetach latem większość była na dworze.

Z tego co widzę, to przynajmniej te na pierwszym zdjęciu nie mają bezpośredniego dostępu do słońca.
Zresztą zarówno kaktusy i grubosze potrzebują słonecznego (najlepiej południowego) parapetu, a nie stolika gdzieś pod ścianą z dala od okna.

Tak to prawda te w kielichu stoją na stoliku (na razie) to nadwyżka i nie mam obecnie gdzie ich postawić

Kolejna rzecz, co zauważyła onectica mieszanka Gruboszy i kaktusów, to faktycznie nie jest dobre rozwiązanie, ponadto te drugie powinny być zimowane w niższej temperaturze, niż pokojowa.
W pokoju w którym stoją jest najchłodniej (grzejnik słabo grzeje). W całkowity chłodzie trzymam grusona,i mamilarie karwinskiana ze względu na ich spore rozmiary. Oprócz tego mam tez tam kwiaty balkonowe i malo miejsca, wiec maluszki spędzają zimę cieplej.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

A w jakiej konkretnie? Optymalna dla kaktusów to ok. +8 - +10 stopni. Grubosze można zimować w wyższej.
A jakie stanowisko - na parapecie, jaka wystawa?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Basia8585
100p
100p

Post »

Przepraszam za te cytaty , ale namieszałam :oops:

Mają tam ok. 10 stopni nie ogrzewana dość sucha komórka. Zeszłą zimę tam spędził grusoni z mamilarią. Mam tam maly parapet gdzie słońce praktycznie nie zagląda zimą a latem tylko o świcie dodatkowo zasłaniają drzewa(parter)

A te w domu mają cieplej jakieś 18 stopni i wystawę południową...
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”