Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II
Śliczna ta hortensja Pepe68!
Ja nie jestem jeszcze biegła w hodowli, mam dwie hortensje 1-roczną i dwuletnią.
Dwuletnia w zeszłym roku kwitła ładnie. Ta jednoroczna po wysadzeniu w lecie do ogrodu już nie kwitła (miała piękne kwiaty w doniczce na wiosnę).
Obie dobrze zabezpieczyłam na zimę.
Moje hortensje rosną właściwie w cieniu, słońce pojawia się ok. 16-tej Czy to za dużo światła?
Pozdrawiam, Ania
Ja nie jestem jeszcze biegła w hodowli, mam dwie hortensje 1-roczną i dwuletnią.
Dwuletnia w zeszłym roku kwitła ładnie. Ta jednoroczna po wysadzeniu w lecie do ogrodu już nie kwitła (miała piękne kwiaty w doniczce na wiosnę).
Obie dobrze zabezpieczyłam na zimę.
Moje hortensje rosną właściwie w cieniu, słońce pojawia się ok. 16-tej Czy to za dużo światła?
Pozdrawiam, Ania
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam pokazać moją hortensję pnącą.Nie sądziłam ,że będzie taka silna i ekspansywna.Latem musiałam ją poskromić bo zaczęła wypychać płytki i lampę.I mam nadzieję,że nie będzie przymrozków wiosennych które uszkodzą pąki no i w końcu pnie się do góry
a tak wygląda krzewiasta-teraz po lekturze wiem co robić,żeby była bardziej okazała
i też już chcę lata.......
a tak wygląda krzewiasta-teraz po lekturze wiem co robić,żeby była bardziej okazała
i też już chcę lata.......
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam cieplutko wprawdzie u mnie z 10 cm. śniegu
Zaraziłam się potrzebą posiadania hortensji( a to wszystko wina Kasi -cilla77 podziwiając jej ogród) i zamówiłam Anabelle, Grandiflorę i Pink D.
Mam pytanie jak przygotować stanowisko dla nich ?
jak głęboki dołek im wykopać ? czy jak wymieszam worek substratu +worek torfu kwaśnego będzie dobrze? jaką im przestrzeń życiową zostawić wokół 1m czy 2m?
czy mogą być w pełnym słońcu lub może posadzić przy płocie ze sztachet wystawa południowa?
Dogaduję się z różami 8) ale zawsze lubiłam wyzwania i w tym roku "próbuję się" z powojnikami i właśnie z hortensjami .
Zaraziłam się potrzebą posiadania hortensji( a to wszystko wina Kasi -cilla77 podziwiając jej ogród) i zamówiłam Anabelle, Grandiflorę i Pink D.
Mam pytanie jak przygotować stanowisko dla nich ?
jak głęboki dołek im wykopać ? czy jak wymieszam worek substratu +worek torfu kwaśnego będzie dobrze? jaką im przestrzeń życiową zostawić wokół 1m czy 2m?
czy mogą być w pełnym słońcu lub może posadzić przy płocie ze sztachet wystawa południowa?
Dogaduję się z różami 8) ale zawsze lubiłam wyzwania i w tym roku "próbuję się" z powojnikami i właśnie z hortensjami .
Pozdrowionka ))
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wszystko to co napisałaś jest ok . Musisz im przygotować lekko kwaśne i wilgotne staniwska w słońcu ewentualnie lekkim pólcieniu. Dołek dość duży.
Jedna tylko uwaga - według mojego gustu oczywiście - nie sadziłabym ich wszystkich obok siebie ,bo trudno będzie je wyróżnić i podziwiać ich niesamowitą urodę zwłaszcza ,ze nie różnią się niemal kolorem kwiatów. Ja porozrzucałabym je po ogrodzie, albo czymś oddzieliła.
Jedna tylko uwaga - według mojego gustu oczywiście - nie sadziłabym ich wszystkich obok siebie ,bo trudno będzie je wyróżnić i podziwiać ich niesamowitą urodę zwłaszcza ,ze nie różnią się niemal kolorem kwiatów. Ja porozrzucałabym je po ogrodzie, albo czymś oddzieliła.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
To silne pnącze, nawet jeśli na razie niepozornie wygląda, nie nadaje się do donicy.Może poszukaj miejsca, gdzie mogłaby rosnąc jako okrywowa, jeśli nie masz odpowiedniego na pnączeigielka78 pisze:Też mam pytanie odnośnie hortensji pnącej. Posadziłam ją w zeszłym roku, ale stanowisko nie bardzo jej odpowiada i chciałabym przesadzic ją do donicy i ustawic w bardziej odpowiednim, ale nie wiem czy nawet w dużej donicy da radę. Jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobic?
Kwiatostany obcinam pod koniec lata, można teraz, ale nie trzeba, zakryją je nowe liście.