Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.II

Drzewa ozdobne
Zablokowany
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

U mnie, na jesieni, w pobliskim sklepie pojawiły się wzmiankowane hortensje ale za ponad 30 złotych :? no... to ja sobie poczekam.

Zwłaszcza, że na razie to nie mam miejsca :lol:
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Śliczna ta hortensja Pepe68!
:shock: :)
Ja nie jestem jeszcze biegła w hodowli, mam dwie hortensje 1-roczną i dwuletnią.
Dwuletnia w zeszłym roku kwitła ładnie. Ta jednoroczna po wysadzeniu w lecie do ogrodu już nie kwitła (miała piękne kwiaty w doniczce na wiosnę).
Obie dobrze zabezpieczyłam na zimę.
Moje hortensje rosną właściwie w cieniu, słońce pojawia się ok. 16-tej :? Czy to za dużo światła?

Pozdrawiam, Ania
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

AniaZ pisze:Moje hortensje rosną właściwie w cieniu, słońce pojawia się ok. 16-tej :? Czy to za dużo światła?
Chyba nie powinno być za dużo słońca ale czas pokaże. . . a dokładnie to lipcowe upały. :wink:
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje hortensje rosną od południa i południowy zachód - rosną pięknie,w gorące dni muszę tylko dużo podlewać.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

To, że trzeba lać im dużo wody to wiem, podobno dobrze jest jeszcze stosować nawóz do hortensji (dopóki nie przekwitną) :wink:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Chciałam pokazać moją hortensję pnącą.Nie sądziłam ,że będzie taka silna i ekspansywna.Latem musiałam ją poskromić bo zaczęła wypychać płytki i lampę.I mam nadzieję,że nie będzie przymrozków wiosennych które uszkodzą pąki no i w końcu pnie się do góry
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tak wygląda krzewiasta-teraz po lekturze wiem co robić,żeby była bardziej okazała
Obrazek
Obrazek

i też już chcę lata.......
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Teraz dopiero uświadomiłam sobie ,że na hortensji pnącej są uschnięte kwiatostany-co ja mam z nimi zrobić ? Ona tak kwitła po raz pierwszy w ubiegłym roku bo mróz jej nie popsuł i nie miałam do tej pory kwiatów-z którymi nie wiem co robić :shock: :shock: :shock: :shock:
Ładnie to zimą wyglądało ale.....
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam pytanie odnośnie hortensji pnącej. Posadziłam ją w zeszłym roku, ale stanowisko nie bardzo jej odpowiada i chciałabym przesadzic ją do donicy i ustawic w bardziej odpowiednim, ale nie wiem czy nawet w dużej donicy da radę. Jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobic?
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Podpisuję się pod pytaniem kiedy najlepiej przesadzić hortensję? Muszę na wiosnę przesadzić hortensje sadzone tej jesieni do donic, będą posadzone być może latem lub jesienią do gruntu. Kiedy więc to zrobić i jak duże muszą być donice?
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam cieplutko wprawdzie u mnie z 10 cm. śniegu :D
Zaraziłam się potrzebą posiadania hortensji( a to wszystko wina Kasi -cilla77 podziwiając jej ogród) i zamówiłam Anabelle, Grandiflorę i Pink D.
Mam pytanie jak przygotować stanowisko dla nich ?
jak głęboki dołek im wykopać ? czy jak wymieszam worek substratu +worek torfu kwaśnego będzie dobrze? jaką im przestrzeń życiową zostawić wokół 1m czy 2m?
czy mogą być w pełnym słońcu lub może posadzić przy płocie ze sztachet wystawa południowa?
Dogaduję się z różami 8) ale zawsze lubiłam wyzwania i w tym roku "próbuję się" z powojnikami i właśnie z hortensjami .
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Wszystko to co napisałaś jest ok :D . Musisz im przygotować lekko kwaśne i wilgotne staniwska w słońcu ewentualnie lekkim pólcieniu. Dołek dość duży.

Jedna tylko uwaga - według mojego gustu oczywiście :lol: - nie sadziłabym ich wszystkich obok siebie ,bo trudno będzie je wyróżnić i podziwiać ich niesamowitą urodę zwłaszcza ,ze nie różnią się niemal kolorem kwiatów. Ja porozrzucałabym je po ogrodzie, albo czymś oddzieliła.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

igielka78 pisze:Też mam pytanie odnośnie hortensji pnącej. Posadziłam ją w zeszłym roku, ale stanowisko nie bardzo jej odpowiada i chciałabym przesadzic ją do donicy i ustawic w bardziej odpowiednim, ale nie wiem czy nawet w dużej donicy da radę. Jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobic?
To silne pnącze, nawet jeśli na razie niepozornie wygląda, nie nadaje się do donicy.Może poszukaj miejsca, gdzie mogłaby rosnąc jako okrywowa, jeśli nie masz odpowiedniego na pnącze :)

Kwiatostany obcinam pod koniec lata, można teraz, ale nie trzeba, zakryją je nowe liście.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

A może wytrzymałaby w sporej donicy do jesieni lub przyszłej wiosny?? Bo miejsce dla niej mam tylko jeszcze na etapie zagospodarowywania... A nadawałaby się do puszczenia po siatce?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”