Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o rodzaju Paeonia cz.II

Post »

Na przykład tutaj:
http://www.helpmefind.com/peony/plants.php
Strona jest po angielsku ale do sprawdzenia może przydać się każdemu.
W okienko wpisujemy np. Bartzella
I czytamy: - Intersectional Hybrid / Itoh.
I już wiemy :)

Można też zapytać tutaj:

W moim wątku na 66 stronie są fotki kłącz Itoch (mam nadzieję) od jednego ze sprzedawców. Jakby co na PW powiem kto to.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kupiłam dziś 'Prima Vera'.Czy ona faktycznie będzie żółta o pojedynczych płatkach jak to widać na załączonym obrazku :roll:
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli Prima Vera to to samo co Primavera to:

http://www.helpmefind.com/peony/l.php?l=21.95663
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Kupiłam kłącze peonii. Dorodne, ładne. Ma kształt 4 połączonych na górze marchewek. Jak je posadzić? Na samej górze - tak jak natka w marchewce - widać trzy zeszłoroczne zaschnięte łodygi. Z tego też miejsca wyrastają piękne nowe pędy. Czy mam tę "marchewkę" zakopać na płasko - i pędy się wygną, czy posadzić ją tak jak marchew czy inne o palowym korzeniu? Czy to nie będzie za głęboko?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ważna jest głębokość na której znajdą się te "pypcie" z których wyrastają łodygi.
Ja posadziłbym tak jak marchew ;) tak żeby oczka były tuż pod powierzchnia ziemi.
(Nie głębiej niż 5 cm. )
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Ok. Czyli nie na płasko, tylko jak marchew. Miejsce wyłażenia pędów zakopane na 3-4 cm.

Też wybrałam sobie kłącze, zresztą sama wybierałam. Szukałam dorodnego i nie zwiędniętego. A potem, w domu miałam problem z sadzeniem. :roll:
W zeszłym roku, sadząc kłącza, wszystkie sadziłam jakoś tak poziomo. Chyba dobrze, bo w tym roku wszystkie mają pączki. Nawet takie zdechlaki z przeceny. ;:138

To ostatnie kłącze marchewkowe skłoniło mnie do zastanowienia się skąd właściwie wyłażą pędy z kłącza. Bo np. taka canna ma kłącza, z których pędy wyłażą z całego kłącza, nie ma tam żadnego wierzchołka. Kosaćce germanica (te kłączowe) chyba też. Wiadomo, żeby sadzić je poziomo. A np. dalie mają wierzchołek bardzo wyraźny - sadzenie pionowe. :tan

Tak się zastanawiam, że w zasadzie nigdy nie przyglądałam się kłączom peonii. Nie mam doświadczenia, bo dopiero zaczęłam je uprawiać w zasadzie od zeszłego roku. Wcześniej się bałam, bo mi naopowiadano, jakie to one są niewdzięczne. Może ktoś ma jakieś poglądowe zdjęcia z miejscem wyłażenia pędów na kłączu peonii? Czy one wyłażą z całej długości kłącza, czy w jakiegoś wierzchołka? I czy te kłącza pod ziemią potem, w miarę rozwoju, ścielą się także tuż pod ziemią, czy rosną bardziej w głąb?
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak formalnie to piwonie chyba nie mają kłączy tylko bulwy (karpy). Może ktoś biegły w botanice mógłby to doprecyzować?
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p

Post »

Więc może faktycznie? Bo bulwa to z pewnością nie to samo czo kłącze.

Jeśli bulwa, to znaczy, że pędy wyrastają z jednego miejsca, i to ono właśnie nie może znaleźć się głębiej nią te magiczne 5 cm pod ziemią ??? A reszta "korzeni" może sobie być głębiej ??? I wcale nie trzeba poziomo pojedynczego kawałka "korzenia" peonii ???

Może faktycznie znajdzie się ktoś znający się na rzeczy. Bo wszyscy skupiamy się na kwiatach, i na tym, żeby nie za głęboko sadzić, bo nie zakwitną, i na tym, żeby nie przesadzać bo nie zakwitną, i na tym, żeby ... a co pod ziemią siedzi to już nie ważne? :roll:
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie tak.
Fachowo to się chyba nazywa bulwa korzeniowa.

Gdy sadzisz piwonię to widzisz na bulwie oczka, czyli miejsca skąd wyrosną łodygi. One nie są rozmieszczone na całej powierzchni tylko w części "górnej". Właśnie tak jak u dalii.
marysia2009
50p
50p
Od: 13 lis 2009, o 21:34

Post »

Oj nie zawsze, nie zawsze. Większość odmian ma oczywiście oczka od góry przy starych łodygach kwiatowych, ale są odmiany, które puszczają pąki w jakichś zakamarkach i trzeba bardzo uważać, aby ich nie uszkodzić przy dzieleniu dorosłego krzaka.

Różne są też korzenie piwonii i to też zależy od odmiany - niektóre mają korzeń rozłożysty i bardzo łatwo się dzielą, inne mają korzeń palowy i pąki skupione wokół starej łodygi. Wtedy podział takiej odmiany (zwłaszcza jak cena jest wysoka) wymaga naprawdę dużej wprawy.
Marysia
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Marysia II pisze:Mam ochotę zakupić piwonie Itoh ale nie wiem które to są. Sprzedawcy nie wiedzą, na allegrooo żaden sprzedawca też nie informuje. Czy jest gdzieś taki wykaz które są Itoh a które nie.Gdzie szukać?
Itoh hybrid :
GARDEN TREASURE(Hollingworth 1984)
YELLOW HEAVEN (Itoh-Smirnow 74)
Bratzella (Anderson)
Pastel Splendor (Anderson R.F. 1996)
Kopper Kettle (Anderson)
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Po długim oczekiwaniu zakwitły pierwsze piwonie

Paeonia mlokosewitchii Rosea

Obrazek