Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o rodzaju Paeonia cz.II
Na przykład tutaj:
http://www.helpmefind.com/peony/plants.php
Strona jest po angielsku ale do sprawdzenia może przydać się każdemu.
W okienko wpisujemy np. Bartzella
I czytamy: - Intersectional Hybrid / Itoh.
I już wiemy
Można też zapytać tutaj:
W moim wątku na 66 stronie są fotki kłącz Itoch (mam nadzieję) od jednego ze sprzedawców. Jakby co na PW powiem kto to.
http://www.helpmefind.com/peony/plants.php
Strona jest po angielsku ale do sprawdzenia może przydać się każdemu.
W okienko wpisujemy np. Bartzella
I czytamy: - Intersectional Hybrid / Itoh.
I już wiemy
Można też zapytać tutaj:
W moim wątku na 66 stronie są fotki kłącz Itoch (mam nadzieję) od jednego ze sprzedawców. Jakby co na PW powiem kto to.
Kupiłam dziś 'Prima Vera'.Czy ona faktycznie będzie żółta o pojedynczych płatkach jak to widać na załączonym obrazku
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Kupiłam kłącze peonii. Dorodne, ładne. Ma kształt 4 połączonych na górze marchewek. Jak je posadzić? Na samej górze - tak jak natka w marchewce - widać trzy zeszłoroczne zaschnięte łodygi. Z tego też miejsca wyrastają piękne nowe pędy. Czy mam tę "marchewkę" zakopać na płasko - i pędy się wygną, czy posadzić ją tak jak marchew czy inne o palowym korzeniu? Czy to nie będzie za głęboko?
- raistand
Ważna jest głębokość na której znajdą się te "pypcie" z których wyrastają łodygi.
Ja posadziłbym tak jak marchew ;) tak żeby oczka były tuż pod powierzchnia ziemi.
(Nie głębiej niż 5 cm. )
Ja posadziłbym tak jak marchew ;) tak żeby oczka były tuż pod powierzchnia ziemi.
(Nie głębiej niż 5 cm. )
Ok. Czyli nie na płasko, tylko jak marchew. Miejsce wyłażenia pędów zakopane na 3-4 cm.
Też wybrałam sobie kłącze, zresztą sama wybierałam. Szukałam dorodnego i nie zwiędniętego. A potem, w domu miałam problem z sadzeniem.
W zeszłym roku, sadząc kłącza, wszystkie sadziłam jakoś tak poziomo. Chyba dobrze, bo w tym roku wszystkie mają pączki. Nawet takie zdechlaki z przeceny.
To ostatnie kłącze marchewkowe skłoniło mnie do zastanowienia się skąd właściwie wyłażą pędy z kłącza. Bo np. taka canna ma kłącza, z których pędy wyłażą z całego kłącza, nie ma tam żadnego wierzchołka. Kosaćce germanica (te kłączowe) chyba też. Wiadomo, żeby sadzić je poziomo. A np. dalie mają wierzchołek bardzo wyraźny - sadzenie pionowe.
Tak się zastanawiam, że w zasadzie nigdy nie przyglądałam się kłączom peonii. Nie mam doświadczenia, bo dopiero zaczęłam je uprawiać w zasadzie od zeszłego roku. Wcześniej się bałam, bo mi naopowiadano, jakie to one są niewdzięczne. Może ktoś ma jakieś poglądowe zdjęcia z miejscem wyłażenia pędów na kłączu peonii? Czy one wyłażą z całej długości kłącza, czy w jakiegoś wierzchołka? I czy te kłącza pod ziemią potem, w miarę rozwoju, ścielą się także tuż pod ziemią, czy rosną bardziej w głąb?
Też wybrałam sobie kłącze, zresztą sama wybierałam. Szukałam dorodnego i nie zwiędniętego. A potem, w domu miałam problem z sadzeniem.
W zeszłym roku, sadząc kłącza, wszystkie sadziłam jakoś tak poziomo. Chyba dobrze, bo w tym roku wszystkie mają pączki. Nawet takie zdechlaki z przeceny.
To ostatnie kłącze marchewkowe skłoniło mnie do zastanowienia się skąd właściwie wyłażą pędy z kłącza. Bo np. taka canna ma kłącza, z których pędy wyłażą z całego kłącza, nie ma tam żadnego wierzchołka. Kosaćce germanica (te kłączowe) chyba też. Wiadomo, żeby sadzić je poziomo. A np. dalie mają wierzchołek bardzo wyraźny - sadzenie pionowe.
Tak się zastanawiam, że w zasadzie nigdy nie przyglądałam się kłączom peonii. Nie mam doświadczenia, bo dopiero zaczęłam je uprawiać w zasadzie od zeszłego roku. Wcześniej się bałam, bo mi naopowiadano, jakie to one są niewdzięczne. Może ktoś ma jakieś poglądowe zdjęcia z miejscem wyłażenia pędów na kłączu peonii? Czy one wyłażą z całej długości kłącza, czy w jakiegoś wierzchołka? I czy te kłącza pod ziemią potem, w miarę rozwoju, ścielą się także tuż pod ziemią, czy rosną bardziej w głąb?
- raistand
Tak formalnie to piwonie chyba nie mają kłączy tylko bulwy (karpy). Może ktoś biegły w botanice mógłby to doprecyzować?
Więc może faktycznie? Bo bulwa to z pewnością nie to samo czo kłącze.
Jeśli bulwa, to znaczy, że pędy wyrastają z jednego miejsca, i to ono właśnie nie może znaleźć się głębiej nią te magiczne 5 cm pod ziemią ??? A reszta "korzeni" może sobie być głębiej ??? I wcale nie trzeba poziomo pojedynczego kawałka "korzenia" peonii ???
Może faktycznie znajdzie się ktoś znający się na rzeczy. Bo wszyscy skupiamy się na kwiatach, i na tym, żeby nie za głęboko sadzić, bo nie zakwitną, i na tym, żeby nie przesadzać bo nie zakwitną, i na tym, żeby ... a co pod ziemią siedzi to już nie ważne?
Jeśli bulwa, to znaczy, że pędy wyrastają z jednego miejsca, i to ono właśnie nie może znaleźć się głębiej nią te magiczne 5 cm pod ziemią ??? A reszta "korzeni" może sobie być głębiej ??? I wcale nie trzeba poziomo pojedynczego kawałka "korzenia" peonii ???
Może faktycznie znajdzie się ktoś znający się na rzeczy. Bo wszyscy skupiamy się na kwiatach, i na tym, żeby nie za głęboko sadzić, bo nie zakwitną, i na tym, żeby nie przesadzać bo nie zakwitną, i na tym, żeby ... a co pod ziemią siedzi to już nie ważne?
- raistand
Właśnie tak.
Fachowo to się chyba nazywa bulwa korzeniowa.
Gdy sadzisz piwonię to widzisz na bulwie oczka, czyli miejsca skąd wyrosną łodygi. One nie są rozmieszczone na całej powierzchni tylko w części "górnej". Właśnie tak jak u dalii.
Fachowo to się chyba nazywa bulwa korzeniowa.
Gdy sadzisz piwonię to widzisz na bulwie oczka, czyli miejsca skąd wyrosną łodygi. One nie są rozmieszczone na całej powierzchni tylko w części "górnej". Właśnie tak jak u dalii.
-
- 50p
- Od: 13 lis 2009, o 21:34
Oj nie zawsze, nie zawsze. Większość odmian ma oczywiście oczka od góry przy starych łodygach kwiatowych, ale są odmiany, które puszczają pąki w jakichś zakamarkach i trzeba bardzo uważać, aby ich nie uszkodzić przy dzieleniu dorosłego krzaka.
Różne są też korzenie piwonii i to też zależy od odmiany - niektóre mają korzeń rozłożysty i bardzo łatwo się dzielą, inne mają korzeń palowy i pąki skupione wokół starej łodygi. Wtedy podział takiej odmiany (zwłaszcza jak cena jest wysoka) wymaga naprawdę dużej wprawy.
Różne są też korzenie piwonii i to też zależy od odmiany - niektóre mają korzeń rozłożysty i bardzo łatwo się dzielą, inne mają korzeń palowy i pąki skupione wokół starej łodygi. Wtedy podział takiej odmiany (zwłaszcza jak cena jest wysoka) wymaga naprawdę dużej wprawy.
Marysia
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Itoh hybrid :Marysia II pisze:Mam ochotę zakupić piwonie Itoh ale nie wiem które to są. Sprzedawcy nie wiedzą, na allegrooo żaden sprzedawca też nie informuje. Czy jest gdzieś taki wykaz które są Itoh a które nie.Gdzie szukać?
GARDEN TREASURE(Hollingworth 1984)
YELLOW HEAVEN (Itoh-Smirnow 74)
Bratzella (Anderson)
Pastel Splendor (Anderson R.F. 1996)
Kopper Kettle (Anderson)
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Po długim oczekiwaniu zakwitły pierwsze piwonie
Paeonia mlokosewitchii Rosea
Paeonia mlokosewitchii hybr.
Paeonia mlokosewitchii Rosea
Paeonia mlokosewitchii hybr.