Piwonie (peonie) w naszych ogrodach- BAZA.
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonie (peonie) w naszych ogrodach- BAZA.
To Barbara w fazie rozkwitu.
Odkryłam w końcu.
To tak jak się nie da znaczników przy sadzeniu, tylko liczy się na dobrą pamięć.
Odkryłam w końcu.
To tak jak się nie da znaczników przy sadzeniu, tylko liczy się na dobrą pamięć.
Tutaj ona wygląda zupełnie inaczej.
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Aniu,a może znasz nazwę odmianową bardzo starej,różowej piwonii,
Odziedziczyłam ją po poprzednim właścicielu,przy mnie on ją miał chyba ze 25 lat,
ja mam ok.5 lat.Kwiaty są duże i pięknie pachną.
Odziedziczyłam ją po poprzednim właścicielu,przy mnie on ją miał chyba ze 25 lat,
ja mam ok.5 lat.Kwiaty są duże i pięknie pachną.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Aniu-Raczku - te stare odmiany są do siebie czasami bardzo podobne dlatego trudno mi w stu procentach zagwarantować właściwe rozpoznanie piwonii. Moim zdaniem to może być Edulis Superba . Pozdrawiam. Ania
Witam Do ulubionych kwiatów też uważam piwonie. U mnie jeż na jedym i tym samym stanowisku rośnie przez około sześć lat. Potrafią rosnąć bardzo długo na jednym i tym samym stanowisku.
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Witam
Ja mam 3 krzewy piwonii.Niestety nie znam odmian.To pozostałość po poprzednich właścicielach.Są raczej stare, ale słabo kwitły 2-3 pędy z kwiatami.Rosły w dziwnych jak na piwonię miejscach np. w trawie, pod drzewem iglastym.
Przesadziłam je,wymieniając całą ziemię w docelowym miejscu, nie żałując obornika i kompostu.Odwdzięczyły się z nawiązką.
Najważniejszy pierwszy plan:))A na nim spory krzew piwonii, niestety jeszcze nie rozkwitł.
Lato 2011 było bardzo deszczowe i piwonie szybko straciły swój urok.
Ja mam 3 krzewy piwonii.Niestety nie znam odmian.To pozostałość po poprzednich właścicielach.Są raczej stare, ale słabo kwitły 2-3 pędy z kwiatami.Rosły w dziwnych jak na piwonię miejscach np. w trawie, pod drzewem iglastym.
Przesadziłam je,wymieniając całą ziemię w docelowym miejscu, nie żałując obornika i kompostu.Odwdzięczyły się z nawiązką.
Najważniejszy pierwszy plan:))A na nim spory krzew piwonii, niestety jeszcze nie rozkwitł.
Lato 2011 było bardzo deszczowe i piwonie szybko straciły swój urok.
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Witam.
Oto moje piękności, niestety wszystkie NN - rosły w ogrodzie mojej babci, więc mają trochę latek.
1.
2.
3.
Oto moje piękności, niestety wszystkie NN - rosły w ogrodzie mojej babci, więc mają trochę latek.
1.
2.
3.
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Kupiłam kilka lat temu piwonię krzaczastą. Na drugi rok po posadzeniu zakwitła jednym kwiatem. Ładnie rośnie, ale.... jest zaszczepiona na pięknej, pojedynczej piwonii bylinowej, która też wyrasta bujnie i kwitnie. 2 lata temu próbowałam podkładkę wykarczować. Przesadziłam pojedyncze karpy, żeby jej nie stracić. Piwonia rośnie osobno, ale również z powrotem odrasta podkładka. Boję się radykalniej ruszyć krzew, bo mogę zniszczyć krzewiastą. Ma ktos jakiś pomysł? Może wystarczy ją wycinać co roku przy ziemi?
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu piwonii.Kupiłam ją pod nazwą Calle's Memory.Ale niestety w ubiegłym roku po zakwitnięciu okazało się że to niestety nie ona.Teraz nie wiem jaka to jest piwonia.Kwitnie wcześnie,wys ok 40 cm.
NN
Następna NN mam ją od kilku lat,może ktoś pomoże w identyfikacji.
Piwonia NN
NN
Następna NN mam ją od kilku lat,może ktoś pomoże w identyfikacji.
Piwonia NN