Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
elik_49/ Elu - Jakie piękne sadzoneczki ! Moje mniejsze.. , ale urosną , już wczoraj posadziłem.. Ja bym zachartował dobrze i posadizł , moje sie tydzień na balkonie chartowały .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zabrałam moje aksamitki z powrotem do domu. Jest okropnie zimno ...
Zauważyłam, że odmiana "bolero" rośnie dużo wolniej od pozostałych. W zeszłym roku zakwitła dopiero w sierpniu. Myślałam, że to z powodu wysiania nasion wprost do gruntu. Jednak teraz przekonałam się, że ona jest "opóźniona w rozwoju" z natury.
Zauważyłam, że odmiana "bolero" rośnie dużo wolniej od pozostałych. W zeszłym roku zakwitła dopiero w sierpniu. Myślałam, że to z powodu wysiania nasion wprost do gruntu. Jednak teraz przekonałam się, że ona jest "opóźniona w rozwoju" z natury.
- nata133
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Kontakt:
Moje aksamitki juz od paru dni rosną na dworze .
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Agrokasia pisze:Zabrałam moje aksamitki z powrotem do domu. Jest okropnie zimno ...
Może zbyt późno wysiewałaś i dlatego tak późno ci kwitła, jeśli ją wysiałaś niedawno to nie ma czego oczekiwać. Ja bym powiedziała że bolero jest aż nad wyraz rozwinięta umysłowo, zdecydowanie przoduje we wzroście np. z Klaunem czy Małą Anią bo już ma pączki kwiatków a pozostałe jeszcze nie
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 100p
- Od: 13 mar 2007, o 18:19
Ponawiam pytanie- czy wasze aksamitki Lulu też są takie wątłe i maciupeńkie?
Aneta
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lulu - jak dobrze kojarzę - to aksamitka wąskolistna. One są bardziej wiotkie, cienkie i mają silniejszy wzrost niż a. rozpierzchła. Ja wysiałam ją po raz drugi (2009 i 2010) wprost do gleby
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
Moje są dokładnie takie same, ale powiem, ze najlepiej wzeszły bezpośrednio w ogrodzie.Ponawiam pytanie- czy wasze aksamitki Lulu też są takie wątłe i maciupeńkie?
Siałam je pierwszy raz, ale spokojnie co roku teściowa sieje i wiem,że tylko tak pozornie wyglada odmiana lulu ale i tak ładnie wyrosną i bedzie pieknie w naszych ogrodach!!!
Kaśka
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Ja już lulu wysiałam do gruntu. Część wysokich (chyba mieszanka Hawaii) i zwykłe niskie już nawet w gruncie wykiełkowały
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Pierwsze aksamitki wsadziłąm do gruntu tak jak się odgrażałam - pod koniec kwietnia. Kwitną cudnie i nielicznie, choć deszcz po nich leje okrutnie. Znosżą go z cierpliwością godniejszą od maków, które to potargane i pozbawione płatków paskudny czas w moim ogrodzie, tylko niezapominajki zarosły wszystko i bez szaleje zapachem. Większość kwiatów czeka w pąkach na powrót słońca.
jeśli dobrze kojarzę co to Lulu, to tak ich sadzonki mają delikatniejszy, bardziej wiotki pokrój. Taka uroda.czy wasze aksamitki Lulu też są takie wątłe i maciupeńkie?
Pozdrawiam, Ilona
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Czy znacie producenta czerwonych aksamitek?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2010, o 20:03
Ja maiłem już aksamitki wsadzone do gruntu.Ale zostały zalane i porwane przez wodę .
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Agrokasiu na pewno producentem czerwonej aksamitki jest ROLTICO , podejrzewam że jest ich wielu, to informacja z tego wątku, jeśli naprawdę interesują cię te kwiatki i ich uprawa czasami warto prześledzić cały wątek.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności