Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość
- Trishya
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2009, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
trzeci rok mam w ogródku lilie, zaczęłam od 5 cebul, w zeszłum roku wzeszło około 10 roślin a w tym roku opanowały całą rabatkę, jedna z lili ma wokół chyba z 10 mniejszych roślinek, w tym roku po przekwitnięciu miałam zamiar je przesadzić w inne miejsce, tak by stanowiły tło dla innych roślin ze względu na ich wysokość ale zastanawiam się czy jest sens skoro tak szybko się rozmnażają i to niekoniecznie tam gdzie była pierwsza cebula ale nawet 30-40 cm dalej. W ogródku mam poważny problem z nornicami i choć na razie nie dobrały się do lilii to pomyślałam, że dobrze było by je posadzić w doniczkach. Ograniczyło by to też niekontrolowany rozrost cebul w całym ogródku. Czy myślicie że ten pomysł ma sens?? zastanawiam się tylko jak długo będa mogły rosnąć bez przesadzania skoro teraz tak szybko sie rozmnażają
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Onko - Twoje lilie będą niskie z dwóch powodów - suszy w czasie wstępnej fazy rozwoju i z 2 powodu może to niska odmiana lub ze względu na zaakilmatyzowanie się w nowym miejscu.
Trishya - u mnie tez nornice zjadały co popadnie ale lilii nie ruszały. Pisałaś, że chcesz powsadzać ja w koszyczki - pamiętaj ze muszą być duże! ale może zamiast tego warto posadzić wokół nich żonkile i szachownice, których nornice nie jedzą ;)
Piszesz, że masz dużo małych lilii - to ze względu na to, że wokół głównej tworzą się cebulki potomne a dodatkowo na pewno nie ucinałaś przekwitłych kwiatów i nasiona rozsiały sie po ogrodzie. w tym roku obetnij przekwitłe kwiaty co wzmocni cebulki przed przesadzaniem.
Trishya - u mnie tez nornice zjadały co popadnie ale lilii nie ruszały. Pisałaś, że chcesz powsadzać ja w koszyczki - pamiętaj ze muszą być duże! ale może zamiast tego warto posadzić wokół nich żonkile i szachownice, których nornice nie jedzą ;)
Piszesz, że masz dużo małych lilii - to ze względu na to, że wokół głównej tworzą się cebulki potomne a dodatkowo na pewno nie ucinałaś przekwitłych kwiatów i nasiona rozsiały sie po ogrodzie. w tym roku obetnij przekwitłe kwiaty co wzmocni cebulki przed przesadzaniem.
Witam
czy należy wykopywać cebulki lili co roku jak np. tulipany??? w tamtym roku zasadziłam dużo lili w tym roku wyszła już jakś ich część a te co wyszły to mają drobniejsze pączki albo tylko 2 pączki malutkie co zrobić bym mogła cieszyć sie liliami przez lata ale tak samo pięknymi co roku?????
- Trishya
- 10p - Początkujący
- Od: 30 maja 2009, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy jest jeszcze jakiś sposób na odżywienie cebul lili?? Rosną w moim ogródku 2 albo 3 sezon i w tym roku są o połowę mniejsze niż wcześniej, mają cienkie łodygi. Ziemia w której rosną była nawożona obornikiem i nawozem wieloskładnikowym a i tak lilie które posadziłam niecały miesiąc temu są o wiele większe i ładniejsze od tych które już były na rabacie. Jesienią planuję zmiane miejsca w którym rosną lilie na bardziej słoneczne i chciałabym wiedzieć co mogę zrobić by w przyszłym roku piękniej zakwitły. I jeszcze jedno... spośród kilkunastu lili jedna wyróżnia się rozmiarem w tej chwili ma około 120cm wysokości i 16 ogromnych pąków, co może być przyczyną tego że tak dobrze rośnie kiedy inne nie dają sobie rady (te same warunki, gatunek lili i wiek cebul)??
- Priam
- Przyjaciel Forum
Trishyo - wzrost lilii i jakość cebul zależy od odmiany oraz od tego jakie mają warunki glebowe. Pamiętaj o tym aby lilie miały lekko kwaśny odczyn podłoża (większość lilii dobrze rośnie na lekko kwaśnym torfie). Torf miesza się z piaskiem i ziemią z ogrodu, dzięki czemu posiada wszystkie korzystne cechy.
Jeżeli lilie posadzone są blisko siebie rywalizują o wszystkie składniki pokarmowe. Stąd tak ważne aby odległość między cebulkami wynosiła nie mniej niż 15 cm.
To, że jedna z lilii jest wyraźnie większa od pozostałych może oznaczać, ze w końcu się zaklimatyzowała i ma stworzone odpowiednie warunki.
Lilie powinno się nawozić kiedy rozwijają się liście i kiedy zaczynają wybarwiać się pąki.
Pozdrawiam
Przemek
Jeżeli lilie posadzone są blisko siebie rywalizują o wszystkie składniki pokarmowe. Stąd tak ważne aby odległość między cebulkami wynosiła nie mniej niż 15 cm.
To, że jedna z lilii jest wyraźnie większa od pozostałych może oznaczać, ze w końcu się zaklimatyzowała i ma stworzone odpowiednie warunki.
Lilie powinno się nawozić kiedy rozwijają się liście i kiedy zaczynają wybarwiać się pąki.
Pozdrawiam
Przemek
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Re: Jak sadzić lilie?
No to tylko pozazdrościć, nie jeden by tak chciał
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- Priam
- Przyjaciel Forum
Droga Toniu!
Napisałaś, ze Twoje lilie rosną bardzo duże. Prawdopodobnie zakupiłaś lub dostałaś lilie z rodzaju longifolium. Są więc to rośliny dosyć duże i Twoje zabiegi na niewiele się zdadzą. Dodatkowo sprzyjają im warunki, które masz w ogrodzie i mikroklimat.
Jeśli lilie "szpecą" Twój ogród to zawsze możesz wymienić się z Forumkami na inne np lilie azjatyckie niskie. Nadają się one zarówno na skalniak jak i do ogrodu na rabaty. Osobiście mam jedną taką lilię odmiany Menton.
Wiosną w sklepach pojawi się wiele odmian i na pewno uda Ci się coś wybrać w sam raz na Twój mały ogród.
Pozdrawiam
Napisałaś, ze Twoje lilie rosną bardzo duże. Prawdopodobnie zakupiłaś lub dostałaś lilie z rodzaju longifolium. Są więc to rośliny dosyć duże i Twoje zabiegi na niewiele się zdadzą. Dodatkowo sprzyjają im warunki, które masz w ogrodzie i mikroklimat.
Jeśli lilie "szpecą" Twój ogród to zawsze możesz wymienić się z Forumkami na inne np lilie azjatyckie niskie. Nadają się one zarówno na skalniak jak i do ogrodu na rabaty. Osobiście mam jedną taką lilię odmiany Menton.
Wiosną w sklepach pojawi się wiele odmian i na pewno uda Ci się coś wybrać w sam raz na Twój mały ogród.
Pozdrawiam
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Priam! Proszę o pomoc. Widzę,że jesteś osobą kompetentną w sprawach lilii a ja mam problem. Wykopałem swoje wszystkie lilie i chcę je przetrzymać przez zimę. Jak mam z nimi postępować by nie zmarnować. Jest ich ok 50 szt. a że przeprowadzam się wiosną w inną część Polski chcę je zabrać. Obecnie umieściłem w skrzynkach balkonowych i przysypałem torfem, by nie wysychały ale co dalej. Nie chciał bym żeby się ukorzeniły w skrzynkach bo później problem z sadzeniem. W jakiej temperaturze przechowywać. Kupowałem gołe cebule na wystawie nawet w lipcu więc jakiś sposób istnieje.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Do wiadra nasyp warstwę torfu,na to warstwa cebulek ułożona luźno,znów torf,
warstwa cebulek,na wierzch warstwa torfu.Przechowywać na dworze,górę należy
okryć,aby gryzonie nie zrobiły sobie stołówki i aby deszcze nie zalały.
Te cebule powinny puścić korzenie przez zimę,wiosną trochę rozplączesz,trochę
urwiesz i posadzisz dość wcześnie.Jeśli to są azjatyckie,to może to wszystko
zamarznąć,właśnie w stanie zamrożonym cebule lilii są przywożone do kraju.
warstwa cebulek,na wierzch warstwa torfu.Przechowywać na dworze,górę należy
okryć,aby gryzonie nie zrobiły sobie stołówki i aby deszcze nie zalały.
Te cebule powinny puścić korzenie przez zimę,wiosną trochę rozplączesz,trochę
urwiesz i posadzisz dość wcześnie.Jeśli to są azjatyckie,to może to wszystko
zamarznąć,właśnie w stanie zamrożonym cebule lilii są przywożone do kraju.
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Dziękuję za radę. Nigdy nie zastanawiałem się co by było gdyby..... ale przyszedł czas przeprowadzki stąd ten dylemat. Spróbuję w ten sposób przechować. Jak nie przetrwają to i tak będę w punkcie "0" również zostawiając nowemu właścicielowi.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przed chwilą chciałem posadzić cebule lilii, i zobaczyłem na niektórych łuskach pleśń Przetarłem tą pleśń zwilżoną szmatką i nie wiem czy posadzić i czy nie zgniją w ziemi...Akurat nie mam żadnego płynu by je zamoczyć...Można np. zrobić samemu taki płyn Jeśli tak to z czego
POMÓŻCIE...
POMÓŻCIE...
- Priam
- Przyjaciel Forum
Najlepiej jutro kup w ogrodniczym środek przeciw pleśni.
Jeśli nie będzie to kup w aptece nadmanganian (VII) potasu i zmieszaj z wodą aby powstał lekko różowy kolor. Możesz tez dodać kilka kropli płynu do płukania ust.
Jeśli nie będzie to kup w aptece nadmanganian (VII) potasu i zmieszaj z wodą aby powstał lekko różowy kolor. Możesz tez dodać kilka kropli płynu do płukania ust.