Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Kfir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2008, o 18:33

Pień draceny wysycha

Post »

Witam! Wczoraj kupiłem sobie dracenę Golden Coast, ale zauważyłem, że jej pieniek w miejscu odcięcia nie jest pokryty żadnym zabezpieczeniem. Gdy się uważniej przyjrzałem, zobaczyłem, że zaczyna wysychać dalsza część pnie. Nie wiem co mam zrobić. Czy zalać go woskiem? Odciąć uschniętą cześć? Niestety wtedy musiał bym odciąć jeden z pióropuszy, gdyż jest on na wysokości owego defektu. Proszę o pomoc!

A to zdjęcia:

dracena:
Obrazek

pieniek:
Obrazek

uschnięta część:
Obrazek

P.S. Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robione telefonem.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żaden zabieg już nie pomoże teraz spokojnie możesz tylko poczekać aż schnięcie pnia samoczynnie się zatrzyma a zatrzyma się na pewno bo od dołu pióropusze pobierają soki z pnia więc poniżej nich nie będzie schnął, nic roślinie nie będzie. :D
Kfir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2008, o 18:33

Post »

Dziękuję bardzo, kamień spadł mi z serca, już myślałem, że trzeba będzie się pożegnać z roślinką :)
denis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2008, o 07:25

Dracena i Juka

Post »

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum :D w domu mam dracenę i ostatnio zakupiłem małą jukę i mam w związku z tym kilka pytań.
Obydwa kwiatki są w pokoju słonecznym (słońce od rana do godz 13 - 14) dracena stoi od okna ok 2m, natomiast juka przy oknie na półce.
Dracenę mam w doniczce bez dziurki (chyba nie dobrze bo nie ma odprowadzenia wody) - ma się całkiem dobrze nie zrzuca liści. Podlewam ją ok raz na tydzień gdy warstwa górna jest sucha, raz na 3 tyg. podlewam nawozem do kwiatów doniczkowych a raz na jakiś czas zraszam wodą.
Jukę dopiero zaczynam pielęgnować, kupiłem ją w tym tygodniu, jest na razie w doniczce sklepowej :D czy przesadzić ją już odrazu do większej i z nową ziemią czy poczekać do wiosny?
Czy nowa doniczka musi mieć na spodzie żwir i dziurę do odprowadzenia wody? Czy takze ją zraszać?
Doczytałem że obydwa kwiatki lubią sucho niż za morko. Podlewanie zalezy od suchości ziemi.
Dziękuje za wszystkie wskazówki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O jukach i dracenach jest bardzo dużo wątków na Naszym Forum.
Doniczki - zdecydowanie z dziurkami (minimum 1). To nie tylko odpływ wody ale także napowietrzanie ziemi i korzeni od dołu.
Swoje - podlewam na maksa aż woda wypływa dołem, następnie daję ziemi przeschnąć. Żwirku ani keramzytu także nie stosuję. Spryskuję raz na tydzień, teraz jesienią i później w zimie można częściej.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odpływ w doniczce musi być.Na dnie pewnie jest błotko,pierwsze objawy nadmiaru wody to żółknięcie liści które zaczynają robić się jakby obwisłe u nasady.
denis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2008, o 07:25

Post »

Wielkie dzięki za podpowiedzi. Musze zrobić kilka dziur w doniczkach, a jeszcze jedno czy teraz gdy zacznie się zima można i jukę i dracenę spryskiwać co 2 - 3 dni?
Co jeszcze możecie mi podpowiedzieć :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Bardzo podoba mi się dracena...Mam niesłoneczny pokój, temperatura w pokoju w okresie zimowym 20-22'C.
Czy ta piękna roślina ma u mnie szansę na rośnięcie????
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, moja dracena rosła w takich warunkach, jak Ty podajesz. Nigdy nie zraszana, podlewana od wielkiego święta, zdala od okna, a wyglądała tak:
Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
BissousPourToi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 sie 2008, o 22:40

Post »

moja dracena "lubi" jak mokrą szmatką ścieram kurz z liści .... :D :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Denis,, dobrze, że raz na 3 tygodnie nawozisz roślinkę, ale pamiętaj, że w czasie spoczynku, od jesieni do początku wiosny musisz dać jej odpocząć, więc zaprzestań naważania. Niech przezimuje bez nawozu aby potem ruszyć z kopyta w jej okresie wegetacji.
Pozdrawiam cieplutko
Kaśka
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Kochani, w jaką ziemię przesadzić dracenę( i zamioculcasa)?? w kupną, do kwiatów czy przytachać z ogrodu??
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Dracena i zamiokulkas wymagają innej ziemi, dla draceny zastosował bym palmową z dodatkiem żwiru i piasku natomiast dla zamiokulkasa kaktusową z dodatkiem piasku i odrobiny torfu. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”