Arbuz rosario
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Arbuz rosario
Ja mam jednego arbuza w gruncie, zawiązał trzy owoce i też nie wiem czy już zrywać czy nie.. niby wydają głuchy odgłos przy pukaniu ale nic nie trzeszczy ani nie przysycha
Owoce są duże i już chyba nie rosną. Wolę jeszcze poczekać niż zerwać zieleninę, ale z drugiej strony żeby nie przejrzały..
Owoce są duże i już chyba nie rosną. Wolę jeszcze poczekać niż zerwać zieleninę, ale z drugiej strony żeby nie przejrzały..
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żeby arbuz dojrzał potrzeba co najmniej 3tyg ładnej słonecznej pogody od momentu skończenia wzrostu ... A najlepsza jest metoda sprawdzenia dojrzalości przez ściskanie , MUSI trzeszczeć !
Witam
U mnie metoda na zaschnięty ogonek sie nie sprawdza (wszystkie ogonki są zielone, pomimo dojrzałości arbuza). Jedyną udaną metodą jest opukiwanie puk, puk ;)
U mnie metoda na zaschnięty ogonek sie nie sprawdza (wszystkie ogonki są zielone, pomimo dojrzałości arbuza). Jedyną udaną metodą jest opukiwanie puk, puk ;)
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
A to mój największy arbuz odmiana bingo. Na pewno jest juz dojrzały wieczorem go zerwę i zrobię foty jak w środku wygląda
http://img137.imageshack.us/img137/4755/zdjcie0042p.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/4755/zdjcie0042p.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
Tomek , oby był dojrzały !! Bo może być niespodzianka , na zdjeciu wszystko wygląda podobnie jak u mnie . Sporo liści zaschniętych , ale to nie z powodu zakończonej wegetacji , a z powodu żerowania przędziorka ... Przypuszczam ,że Twój arbuz też rósł w tunelu , a tam przędziorka trzeba zwalczać regularnie - bo mnoży sie bardzo szybko i zjada nawet 2m pokrzywy w mgnieniu oka . Dziś znów prysnąlem , może uratuje sie troche liści , bo bez nich owoc nie wykarmi sie i cukrów nie przybierze ...
-
Własnie wpadłem na kolejny trop w kwestii określania dojrzałości arbuza .. Otóż dojrzały arbuz plywa w wodzie , a niedojrzały idzie na dno ... Więc trzeba wziąść duże wiadro z wodą i delikatnie owoc przełożyć do wody , to da sie zrobić ...
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Frant niezła metoda. To będziemy topić nasze arbuzy.
Ja wczoraj odkryłam nowy zawiązany arbuz (rosario), ale chyba nie da rady już dojrzeć.
Ja wczoraj odkryłam nowy zawiązany arbuz (rosario), ale chyba nie da rady już dojrzeć.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
W tym roku po raz pierwszy wysiałam arbuzy, i 2 już zjedliśmy, niestety nie pamiętam jaka odmiana, ale były pyszne, jednak jest różnica co ze sklepu, a co swoje, a oto zdjęcie:
http://yfrog.com/n3zmianarozmiarudsc07852j
http://yfrog.com/n3zmianarozmiarudsc07852j
jakiego koloru skórka?
Madzik, smakowicie wygląda Twój arbuz Ile ważył?
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
harlej1 skórka jest bardzo ciemna zieleń
aciek nie wiem, nie ważyliśmy go, powiem szczerze, że nawet nie przyszło mi to do głowy, ale nie raz takiej wielkości arbuzy kupowałam w sklepie, ale warto się potrudzić dla samego smaku, bo nie ma porównania do takiego ze swojego ogródka, a sklepowego
aciek nie wiem, nie ważyliśmy go, powiem szczerze, że nawet nie przyszło mi to do głowy, ale nie raz takiej wielkości arbuzy kupowałam w sklepie, ale warto się potrudzić dla samego smaku, bo nie ma porównania do takiego ze swojego ogródka, a sklepowego
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Mojemu zaczęły usychać liście i łodygi od końców, to chyba jakaś choroba. A owoce nadal nie trzeszczą, ogonki też zielone, chyba zacznę je topić jak radzicie
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
A opryskujecie czymś te arbuzy np. od mączniaka rzekomego?