Maliny - choroby i szkodniki
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
szkodniki malin
Zauważyłam że szczytowe młode listki malin zwijają się do środka. Po otwarciu liści widzę małe beżowe larwy. Co to za owad ?Może ktoś potrafi wskazać jaki środek zastosować Nie chciałabym stosować chemii ale obawiam się że naturalnymi środkami nie da się zwalczyć.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Re: Maliny - choroby i szkodniki
grafi26
Z opisu podchodziłaby zwójkówka różóweczka. Każdy środek owadobójczy da radę.
Pozdrawiam, Francik
Z opisu podchodziłaby zwójkówka różóweczka. Każdy środek owadobójczy da radę.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Re: szkodniki malin
jeśli zdecydujesz sie na uzywanie srodkow owadobojczych trzeba pamietac o:grafi26 pisze:Zauważyłam że szczytowe młode listki malin zwijają się do środka. Po otwarciu liści widzę małe beżowe larwy. Co to za owad ?Może ktoś potrafi wskazać jaki środek zastosować Nie chciałabym stosować chemii ale obawiam się że naturalnymi środkami nie da się zwalczyć.
wykonywac tylko wieczorem po oblocie pszczoly
wazny element to temperatura:
do 15 stopni najlepsze pyretroidy: np karate zeon 050 sc, sumi alpha, fastac 100 ec
powyzej 20 stopni np mospilan. Zobacz czy zwojkowce nie towarzysza mszyce czesty objaw pozdr
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Re: szkodniki malin
Mszyc nie ma .Są tylko dziury w liściach.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2016, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co dolega moim MALINOM JESIENNYM
Witam,
Mam problem z moimi malinami otóż jakieś 3 tygodnie temu maliny zaczęły żółknąć dziś już cała plantacja jest zżółknięta a nawet niektóre liście zrobiły się białe i zaczęły najzwyczajniej usychać. Co może im dolegać czegoś za dużo lub czegoś brakuje im ? mam nadzieję, że bardziej doświadczeni ode mnie pomogą rozwiązać ten problem Oto jak wyglądają moje maliny na dzień dzisiejszy. Dodam, że robiłem analizę gleby na wiosnę i dałem nawozy zgodnie z zaleceniami.
Mam problem z moimi malinami otóż jakieś 3 tygodnie temu maliny zaczęły żółknąć dziś już cała plantacja jest zżółknięta a nawet niektóre liście zrobiły się białe i zaczęły najzwyczajniej usychać. Co może im dolegać czegoś za dużo lub czegoś brakuje im ? mam nadzieję, że bardziej doświadczeni ode mnie pomogą rozwiązać ten problem Oto jak wyglądają moje maliny na dzień dzisiejszy. Dodam, że robiłem analizę gleby na wiosnę i dałem nawozy zgodnie z zaleceniami.
Re: Co dolega moim MALINOM JESIENNYM
No będą usychać, bo coś namieszałeś i korzenie nie mogą pobierać żelaza. Prawdopodobnie przenawoziłeś potasem / fosforem, może za baaardzo wysokie pH. Tak czy siak konieczny jest oprysk dolistny chelatem żelaza , bardzo wolno się wchłania, widoczne efekty po dobrych kilku dniach
Re: ŻÓŁKNIĘCIE LIŚCI NA ŁODYDZE NA MALINIE LETNIEJ
Moim zdaniem to; objawy niedoboru potasu - przemieszcza się on w roślinie z jej starszych części do młodszych (reutylizacja), dlatego najwcześniej objawy niedoboru występują na starszych liściach. U maliny występuje wówczas brunatnienie tkanek między nerwami, przechodzące następnie w nekrozę zaczynającą się od brzegów blaszki liściowej. Może też wystąpić zwijanie się brzegów blaszki liściowej do góry.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Re: Maliny - choroby i szkodniki
Wygląda jak poparzenie opryskiem.Najszybciej jak możesz opryskaj krzewy Asahi SL,by się to nie pogłębiało.Jakie warunki panowały w czasie oprysku;nasłonecznienie ,temperatura,czy stężenie było ok?Czy po oprysku nie zbierał się nadmiar cieczy na liściach? Czy, w czasie podlewania podczas słonecznej pogody nie są przypadkiem zraszane młode liście?
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.