Ogród Gośki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki, na pewno zastosuję się do rad, a jak już coś będzie widac to pochwalę się na forum.
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Piękne masz roślinki, modrzew też mnie się podoba.....a do Ciebie boćki nie przylatują? :lol:
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Jeszcze parę moich roślinek

bluszcz odmiana weiss bunt

Obrazek

Canna

Obrazek

wierzba ale nie wiem jaka

Obrazek

wierzba Hakuro

Obrazek

wierzba Salix magnifica

Obrazek

berberysy

Obrazek Obrazek

Trzmieliny

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wiciokrzew Pomorski Serotina

Obrazek

Barwinek pstrolistny Vinca major 'variegata'

Obrazek

Pióropusznik strusi

Obrazek

Wilczomlecz sosnka

Obrazek

Rośliny w większości sama oznaczałam, więc proszę mnie poprawić gdy coś "skopałam" ...
A tutaj poszę o pomoc w oznaczeniu :D

Obrazek Obrazek

cdn ...
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Katarynka pisze::D Piękne masz roślinki, modrzew też mnie się podoba.....a do Ciebie boćki nie przylatują? :lol:
Przyleciały już ... Jeden w 2000 r. i dwa końcem lutego tego roku :P :P :P
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Bardzo piękne i ciekawe roślinki masz Gosiu i tworzysz niezwykle piękne aranżacje. Zwłaszcza ta z „bochenkami chleba” jest urzekająca w swej szlachetnej i czystej formie. Znalazłam tu też cycasa, bardzo ucieszyłam się, bo nie mam żadnego doświadczenia ogrodniczego i może Ty pomożesz mi rozwikłać pewien dylemat. Trafiam na dwie nieco sprzeczne informacje na jego temat. Ogólnie mówi się, że lubi słońce, ale też spotykam informacje, że nie lubi słońca bezpośredniego. W necie widziałam zdjęcia plantacji i tam rosły w pełnym słońcu. Być może w klimacie pełnym wilgoci to jest możliwe. Mój był na tarasie, ale trochę sie przestraszyłam zbyt ostrego słońca (taras jest bardzo moco nasłoneczniony) i przeniosłam go do dobrze oświetlonego salonu. Martwię się też co z nim zrobię zimą. Nie mam piwnicy, a w garażu prawie nie ma światła. Może zostawię go na tarasie i bedę tylko zabierać go do domu, w chłodniejszym okresie( szczęśliwie nie trwa on tu długo). Pokazujesz też kwiatki o których coraz częściej myślę t.zn. cytrynkę, mandarynkę, migdałka. Mam od niedawna bananowca. Niesamowicie szybko rośnie ! Przybywają mu 4 liście na miesiąc i w przeciągu tego miesiąca urósł ok.30 cm i teraz ma 120cm. Nieopodal mnie, w pewnym ogrodzie rosną dwa banany, które wiosną prezentowały się rozpaczliwie i nie wierzyłam, że jeszcze z nich coś będzie. Ostatnia zima była dość „długa”, bo trwała ok. 3tygodni i zimnym porankom(-5°C) towarzyszyły niekiedy dość silne wichury. Obecnie drzewa są w niezłym stanie, a nawet wydały kwiaty. U innego sąsiada rośnie on w ogródku bardzo osłoniętym i jest wyjątkowo piękny. Niestety, ja nie mam podobnie zacisznego miejsca i u mnie wiatry targają roślinami we wszystkich kierunkach, a więc ziçmą zabiorę banana do domu. Pozdrawiam. ;:100
aha, bardzo lubie jeszcze Twoje iglaczki, ciekawe gatunki masz.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

Witaj Gosiu ponownie :)
Zrobiłam sobie małą powtórną rundkę po twoim ogrodzie i muszę przyznać że było bardzo miło. Bardzo mi się podobają twoje rośliny i cięcia które wykonujesz .Masz np jeden przycięty w formie jakby spirali :) Gratuluję wygląda bardzo ciekawie .Ja nie mam odwagi :) choć jest kilka szt które chciała bym mieć w takiej formie :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedziny, jest mi bardzo miło Was gościć :P

Felu - ekspertem od ciepłolubnych nie jestem :lol: Całą wiedzę czerpię z Forum: podglądam, podpytuję - i usiłuję z roku na rok te roślinki utrzymać przy życiu. :lol:

Ale jako ich amator - zapaleniec mogę z własnego doświadczenia powiedzieć Ci, że cycasa śmiało możesz trzymać na tarasie, on rzeczywiście lubi słońce. Dobrze byłoby ustawić go pod jakąś większą zacieniającą rośliną, bo faktycznie w okresie największego nasłonecznienia liście mogą zostać poparzone. Na zimę cycasa chowam do pokoju (jak zresztą większość moich południowców), gdzie praktycznie nie włączam kaloryfera. Jest to pokój północno - zachodni, dość widny.

Pochwalę się, to jego cztery nowe liście :P

Obrazek

Bananowiec, ma faktycznie delikatne liście, łatwo je uszkodzić a potem wyglądają nieciekawie - są omdlałe i szybko zasychają im końcówki. Ja mam cztery bananowce i dopiero w tym roku pokusiłam się o wyniesienie jednego na dwór. Przeżył szok :shock: to ten w rogu w doniczce

Obrazek

... ale już się zaaklimatyzował i wygląda tak

Obrazek

Felu - jednym słowem - zazdroszczę Ci klimatu :oops: :lol:

Witaj Iwonko ponownie, jesteś u mnie zawsze mile widziana. :P

Za tę spiralę dostało mi się od M - jemu na początku się nie podobało, ale już zobaczył w niej to co ja :lol: :lol: :lol: i jest ok.
Jak widzisz "do odważnych świat należy" jak chcesz - to tnij :!: :!: :!: :lol:
Mi łatwo mówić bo mam jeszczę parę sztuk nie "golonych" ... :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Po deszczu wyszło słońce ... ;:2
Obrazek

inwazyjne winogrona ale jakie dobre ... ;:13

Obrazek

kącik do przeróbki, ale nadal na forum podglądam ...

Obrazek

... w tle, skutki dzisiejszych wiatrów

Obrazek

i reszta ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Gosiu

jak cięłaś spiralę, bo ja bym chciała też ciać...
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Tess przykro mi, ale za wiele to Ci nie pomogę. Ja poszłam "na żywioł" i jakoś to wyszło :lol:

Pierwsze próbowałam sznurkiem wytyczyć linię cięcia, ale nie zdał egzaminu bo gałązki różnie wyrastają z pnia i wychodziło nierównie. Odrzuciłam sznurek i metodą: "oddalanie" - "przymróżenie oka" - cięcie - oddalanie - rzut oka na całość - cięcie ... :lol: :lol: :lol: jakoś poszło

Słyszałam o siatce - szablonie, który nakłada się na krzew i tnie, ale nie znalazłam jej w naszych ogrodniczych.

Przykro mi, że nie pomogłam - ale z niecierpliwością czekam na efekty Twojego cięcia, potem wymienimy się doświadczeniami hi, hi :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Wiesz co Gosia, Ty masz jakieś niesamowite fluidy...pytałam parę dni temu o oleander i wiesz co - patrzę wczoraj, a on ma pączki kwiatowe na końcu najdłuższego pędu!
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Gosiu modrzewie wyglądają świetnie.Cudeńka. :roll:
Bardzo podoba mi się ten kącik z ławeczką,chętnie bym tam przycupła z kawusią :lol:

Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p

Post »

Powitać miłych gości :wit

Agnieszko specjalnie dla Ciebie:

Obrazek

A tak na marginesie, ostatnio wichura wywróciła doniczkę z oleandrem i ułamała się gałązka z pąkami, nie wierząc za bardzo, że coś z tego będzie włożyłam do wody i proszę .... niespodzianka :P

Obrazek

Aniu zapraszam na kawusię, może nawet jakieś ciacho się znajdzie :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”