Rośliny cebulowe
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cyclamen hederifolium (synonim C. neapolitanum) powinien być sadzony na głębokość 3-5cm. Powinien rosnąć w półcieniu, pod drzewami lub krzewami ponieważ nie lubi nadmiernej wilgotności. Po zaschnięciu liści wskazane jest ściółkowanie kompostem liściowym. Na zimę warto przykryć np. gałązkami świerka.Kwiaty wyrastają w połowie jesieni. Podobno rozsiewa się obficie ale jak na razie ja nie mogę tego potwierdzić. Bardziej zadowolony jestem z C. coum, który kwitnie u mnie właściwie od grudnia do tej pory.
-
Oczywiście, że są i inne cyklameny nadające się do uprawy w gruncie. C. repandum o czerwonych, różowych lub białych kwiatach (kwitnie nieco później niż cyklamen dyskowaty-C. coum)-kwiaty pojawiają się w kwietniu. W lipcu-wrześniu kwitnie C. purpurascens (dawna nazwa C. europaeum). Gatunków jest zdecydowanie więcej niż wymieniłem. Ale te są chyba najbardziej dostępne. W doniczkach rosną głównie odmiany C. persicum. Pozdrawiam! Przemek
-
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2008, o 08:31
Re: Rośliny cebulowe
U mnie kwiaty cebulowe rosną ładnie. Ostatnio wsadziłam jaskry, co prawda już przekwitły, ale miały bardzo ładne kolory. Co roku udają mi się krokusy, przebiśniegi. W tym roku kupiłam przebiśniegi pełne. Ślicznie zakwitły. Co roku tak kwitną kwiaty cebulkowe.
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,w tym roku zamierzam się z zakupem canny.Mam pytanie do osób doświadczonych w jej hodowli jak to jest z nasionami tej rośliny,po jakim czasie takie siewki zakwitną?i jeszcze jedno pytanie czy karpy canny szybko się rozrastają?Pytam bo zastanawiam się czy kupić po jednym czy po więcej kłączy jednej odmiany? Zmoderowano/Iwona
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Witaj na forum, julcia 03 zapraszam tutaj.
Siewki dobrze odżywione zakwitną tego samego roku. Kłącza ładnie się rozrastają.
Siewki dobrze odżywione zakwitną tego samego roku. Kłącza ładnie się rozrastają.