Miskanty są najżywotniejsze na obrzeżu kępy, odkopałaś silą rzeczy z brzegu, dlatego masz silnie rosnącą sadzonkę, a z' matecznej' został w większości zamierający środek kępy.Niektóre odmiany szybko zamierają w środku, trzeba je często dzielić i odmładzać oddzielając boki, a wyrzucając środek.Mania pisze:Ja bym dała czas miskantowi. W zeszłym roku "uszczknęłam" sobie kawałek od bliskich, którzy mają miskanta kilkunastoletniego (ogromniasta kępa), wysadziłam i generalnie myślałam, że u mnie ten sposób podziału się nie sprawdził a roślina padła. Ale tego roku to ta wielka mateczna karpa wygląda słabiutko (1,5 tyg. temu ja widziałam - ledwo, co odbiła) a mój nabytek, choć siłą rzeczy malutki - na wysokość rozrośnięty niczym okaz prosto ze sklepu (3-4 razy wyższy). T
Pzdr.
Miskanty
Re: świeżo posadzone miskanty
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: świeżo posadzone miskanty
Mariusz, które Miskanty przeżyły u Ciebie na pewno? Może podasz listę (i cennik). Może być na prw. Pozdrawiam!Mariusz_Surowinski pisze:1. Dużo sadzonek miskantów w doniczkach zmarzło, jest szansa, że jeszcze coś odbije. Jak przez najbliższe 2 tygodnie nie da znaku życia to znaczy, że do wyrzucenia.
2. Istnieje wątek o miskantach, sugerowałbym nie powielać wątku i przenieść tam dalszą dyskusję.
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Re: Miskanty
Witam.Mam pytanie,ponad tydzień temu posadziłam Miskanta Zebrinus,zauważyłam,że zaczyna jakby brązowieć od podstawy NIe wypuszcza również nowych liści,czy jest jeszcze szansa,że się przyjmie?czy może kupić nową sadzonkę.
Ewka
Ja tam czekam panikując!
Mój nowozakupiony miskant chiński siedzi w ziemi i nic poza tym. Przy tych temperaturach i pogodzie wyjdzie może w październiku. Jeśli w ogóle wyjdzie...
Natomiast inny - zebrinus - już wyszedł, choć był kupiony jako sadzonka gołokorzeniowa w torfie i folii, więc był chyba trzymany pod dachem. Cieplej miał to wylazł.
Mój nowozakupiony miskant chiński siedzi w ziemi i nic poza tym. Przy tych temperaturach i pogodzie wyjdzie może w październiku. Jeśli w ogóle wyjdzie...
Natomiast inny - zebrinus - już wyszedł, choć był kupiony jako sadzonka gołokorzeniowa w torfie i folii, więc był chyba trzymany pod dachem. Cieplej miał to wylazł.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak był zimowany w doniczce to może równie dobrze być trup jak i jeszcze odbić. Dwa dni temu zacząłem wywalać z doniczek miskanty, które nie odbiły po zimie i w części doniczek były żywe kiełki. Wstrzymałem likwidację
Czyli ubiegłoroczne mogą jeszcze wyjść z gleby.
Czyli ubiegłoroczne mogą jeszcze wyjść z gleby.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 50p
Dzisiaj byłam w sklepie gdzie kupowałam zembrinusa,i te sadzonki są również brązowe i poobcinane
Ewka
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Sama się przekonałam, że na Miskanty długo się czeka. Nawet na pierwszy rzut oka trupy po wyjęciu z doniczki wyjawiają swoje żyjące strony. Wstrzymać więc wszelką likwidację!
-
- 50p
Na pewno się wstrzymam.Do tej pory trawy,które kupowałam w doniczkach stały na przykład trzy kikuty i zero nowych listków,ale po jakimś czasie ruszały.A ta zbrązowiała obcięłam i czekam.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i rady,pozdrawiam
Ewka
O tej porze , miskanty powinny mieć już najmniej kilkanaście centymetrów nowych przyrostów . Moim zdaniem już nic z nich nie będzie . Też kupiłem u Mariusza miskanta , ale niestety jest martwy. W sprawie reklamacji jakaś cisza . Chyba zmienię zdanie co do rzetelności sprzedawcy .
- Mariusz_S
- Kontakt:
Amadyn
1. Między tym co być powinno (wg Ciebie) a tym co faktycznie jest istnieje rozbieżność. Duża część zimowanych w pojemnikach pros, miskantów, piórkówek zmarzła całkowicie a część częściowo. Te ostatnie odbijają jeszcze i pewnie to jeszcze ze dwa tygodnie potrwa. Dlaczego tak późno - bo jest zimno. Większość ciepłolubnych traw (np. miskantów) wygląda marnie i w gruncie i w pojemnikach. W ubiegłym roku w doniczkach miałem miskanty o tej porze roku co najmniej półmetrowe a teraz dziesięciocentymetrowe.
2. Co do Twoich uszczypliwości wobec mnie - nie mam z ubiegłego roku zarówno kupionego przez Ciebie 'Yakushima Dwarf' jak i innych, które chciałeś. Moja żona (która zajmuje się wysyłką i wszelkimi innymi sprawami związanymi z tym związanymi) proponowała Ci zwrot pieniędzy. Reklamacje rozpatrujemy pozytywnie ale w miarę możliwości (tj. posiadanych sadzonek). Niestety żaden z nowych miskantów (z tegorocznego podziału) nie nadaje się do sprzedaży. Powód tego jest taki sam jak późnego odbijania czyli niska temperatura.
1. Między tym co być powinno (wg Ciebie) a tym co faktycznie jest istnieje rozbieżność. Duża część zimowanych w pojemnikach pros, miskantów, piórkówek zmarzła całkowicie a część częściowo. Te ostatnie odbijają jeszcze i pewnie to jeszcze ze dwa tygodnie potrwa. Dlaczego tak późno - bo jest zimno. Większość ciepłolubnych traw (np. miskantów) wygląda marnie i w gruncie i w pojemnikach. W ubiegłym roku w doniczkach miałem miskanty o tej porze roku co najmniej półmetrowe a teraz dziesięciocentymetrowe.
2. Co do Twoich uszczypliwości wobec mnie - nie mam z ubiegłego roku zarówno kupionego przez Ciebie 'Yakushima Dwarf' jak i innych, które chciałeś. Moja żona (która zajmuje się wysyłką i wszelkimi innymi sprawami związanymi z tym związanymi) proponowała Ci zwrot pieniędzy. Reklamacje rozpatrujemy pozytywnie ale w miarę możliwości (tj. posiadanych sadzonek). Niestety żaden z nowych miskantów (z tegorocznego podziału) nie nadaje się do sprzedaży. Powód tego jest taki sam jak późnego odbijania czyli niska temperatura.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Możliwe, że były "podgonione" w szklarni. Wystawione na zawnątrz mogły "załapać" jakiś przymrozek. Ale uszkodzenie liści nie powinno spowodować śmieci rośliny. Prawdopodobnie puszczą młode pędy.ewka0207 pisze:Dzisiaj byłam w sklepie gdzie kupowałam zembrinusa,i te sadzonki są również brązowe i poobcinane
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach