Amaretto dla ''ubogich'',taki przepis znalazłam w sieci.Pestki zalane spirytusem,po 40 dniach, pestki wyrzucamy i dodajemy wodę z cukrem.Odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy.
Pigwowiec owocowanie
Re: Pigwowiec owocowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie zapomnijcie o opryskach na moniliozę bo u b. wielu działkowców pigwowce co rok kwitną bardzo obficie a owoców jest dosłownie garstka. Zwykle już dość duże zawiązki żółkną i masowo opadają i nie jest to brak wody czy zapylenia tylko choroba i nawet dwa opryski najzwyklejszym miedzianem w połowie i na koniec kwitnienia wydatnie poprawią sytuację.
-
Teraz w czasie kwitnienia na początku i pod koniec, podobnie jak wiśnie i śliwy. Dostępne środki to Signum 33 , Switch 62,5, Score 250 jeżeli ktoś ma ze starych zapasów. Nawet zwykły Miedzian jest lepszy niż jego brak.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
kaLo
Zwróciłeś uwagę na interesujący przypadek u pigwowca. Chodzi o oprysk na moniliozę. Miałem problem podobny do twojego opisu, z pigwowcem w czasie lata i później. Kwitł ciągle i zrzucał owoce lekko podmarszczone i podwiędnięte, niedojrzałe. Obrywałem kwiaty, bo ciągle kwitł, tym samym chyba pomagając mu w infekcji.
Po konsultacji z panią prof. ze Skierniewic pod koniec lata, ustaliliśmy, że nie będę mu obrywał kwiatów.
Teraz zakwitł, dzisiaj opryskałem Switchem. Mam jeszcze Folpan i Miedzian. Zobaczę efekty jesienią.
Pozostanie pytanie co mu pomoże, jeżeli będą zmiany.
Zwróciłeś uwagę na interesujący przypadek u pigwowca. Chodzi o oprysk na moniliozę. Miałem problem podobny do twojego opisu, z pigwowcem w czasie lata i później. Kwitł ciągle i zrzucał owoce lekko podmarszczone i podwiędnięte, niedojrzałe. Obrywałem kwiaty, bo ciągle kwitł, tym samym chyba pomagając mu w infekcji.
Po konsultacji z panią prof. ze Skierniewic pod koniec lata, ustaliliśmy, że nie będę mu obrywał kwiatów.
Teraz zakwitł, dzisiaj opryskałem Switchem. Mam jeszcze Folpan i Miedzian. Zobaczę efekty jesienią.
Pozostanie pytanie co mu pomoże, jeżeli będą zmiany.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
Widziałem też podobnego pigwowca i od razu zwróciłem na niego uwagę bo u mnie były już niemal wyrośnięte owoce a ten kwitł mimo połowy lata ale owoców nie było. Nie mam pojęcia czy to była taka odmiana czy jakaś anomalia genetyczna. Może u Ciebie jest podobnie i na to nie poradzisz.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możecie polecić odmianę pigwowca pośredniego (to chyba to samo co wspaniałego), który by dawał najsmaczniejsze owoce?
-
Mam kilka różnych pigwowców ale pozyskiwałem je osobiście z odrostów korzeniowych z krzewów, które miały najbardziej aromatyczne owoce. Wielkość i plenność była na drugim miejscu.