Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetnie wyglądają a to że wyrosły z pnia to normalne żadna dracena nie wyrasta prosto z ziemi samoistnie to właśnie odrosty z pnia tylko wybiły z ziemi bo tam miały wilgoć. :D
x-C-j
---

Post »

Bo odmładzanie wykonuje sie w ostateczności a u Ciebie nie widzę innej formy poprawy wyglądu rośliny. :D
olala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2008, o 23:49

Co to za dracena i co jej może dolegać?

Post »

dostałam na rekonwalescencję taki kwiatuszek.
otóż liście rośliny brązowieją i zasychają od zewnątrz w kierunku pnia (stopniowo od dołu rośliny). korzeń w porządku, wygląda raczej na zasuszoną niż na przelaną. ziemia nie jest pokryta plesnią, ale może biaława? jak jej pomóc?
oto foto:
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Ola
x-C-j
---

Post »

Przesadzić w nową większą o 4 cm w średnicy doniczkę w ziemię dla palm,juk, dracen(jest taka w sprzedaży) ewentualnie w typową dla juk lub palm, na podstawek dać keramzyt, poprzycinaj te uschnięte części liści tak by zostały 3mm suchej tkanki przy zdrowym liściu, podlewanie raz na tydzień a codziennie rano zraszanie letnią odstaną wodą lub woda destylowaną, co drugi tydzień przemyj wszystkie liście wilgotną bawełnianą szmatką, stanowisko jasne ale nie bezpośrednio nasłonecznione, do każdego podlewania dodawaj biohumus(nawóz organiczny z dżdżownic kalifornijskich) a od marca dodatkowo do wody z biohumusem nawóz mineralny(azotowy) aż do końca sierpnia, potem całkowicie zaprzestań nawożenia - do podlewania tylko czysta woda. :D
olala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2008, o 23:49

Post »

Przemo ! wielkie dzięki! zaczynam działać. za jakiś czas ją pokażę mam nadzieję w szałowej formie! pozdrawiam, o.
ania2-5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2008, o 13:19

Dracena Massangeana

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!
Mam poważny problem z moją draceną massangeana. Kwiat jest przepiękny. Dostałam ją we wrześniu. Kwiat jest bardzo duży w jednej doniczce były 3 draceny. Przez 2,5 miesiąca nie było z nią żadnego problemu. W połowie listopada zauważyłam że końcówki liści zaczynają żółknąc a potem usychać. Wokół draceny zaczęły też latać małe muszki przypominające "owocówki". Miała bardzo mała plastikową doniczkę i miałam wrażenie, że miała zbyt mokro. Przesadziłam ją w większą ceramiczną , rozdzieliłam. Postawiłam ją również w inne miejsce bo liście zaczęły dotykać sufitu. Pomimo tego liście nadal żółkną i usychają. Proszę o rade.

Obrazek Obrazek Obrazek
ania2-5
x-C-j
---

Post »

Bardzo ładna dracena tfu tfu, co do schnących końcówek liści jest to efekt zbyt suchego powietrza, musisz ją codziennie rano zraszać letnią odstaną wodą lub wodą destylowaną na podstawek dobrze by było dać keramzyt w celu zwiększenia wilgotności powietrza dodatkowo koło draceny. Poucinaj te suche końcówki liści tak by zostało 3mm suchej tkanki przy zdrowym liściu, możesz dać jej do każdego podlewania biohumus(organiczny nawóz z dżdżownic kalifornijskich) w celu zasilenia a ziemię w doniczce z draceną spryskać po podlaniu Karate (ziemia musi być do oprysku wilgotna) latające muszki to najprawdopodobniej owady dorosłe ziemiórek. Od marca zacznij do podlewania również oprócz biohumusu dodawać nawóz mineralny(azotowy). A o dracenach i ich wymaganiach poczytaj tutaj :D
ktosia0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2008, o 20:47

PILNIE POTRZEBA POMOC - DRACENA - CHYBA UMIERA :(((

Post »

Witam, mam problem z Draceną, mianowicie jej czubki wygladaja jakby były sklejone, są żółte i jak zaglądam do środka są takie jakby nie mogły się same rozwinąć... nie ma insektów ani plamek, zamieszczam fotki i prosze o pilna pomoc :((

na dodatek jest strasznie wysoka, cienka i powyginana ale to juz nie problem teraz sie martwie o te czubki... z góry dziekuje za pomoc

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

czy nie ma przypadkiem za mokro?
Awatar użytkownika
Tarlama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2008, o 22:06

Post »

Tez mi sie wydaje, ze jest przelana...
Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer

Obrazek
ktosia0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2008, o 20:47

Post »

no nie wydaje mi sie ... jest podlewana raz w tygodniu... i to nie dostaje duzo wody tak ok 1,5 szklanki...a ma doniczke na tyle duza ze musi stac na podlodze, nic jej nie przeszkadza, z racji iz stoi w sklepie meblowym o duzej powierzchni, nie swieci na nia slonce wiec nie wiem co jest :( moze bym musiala ja przesadzic do nowej ziemi??
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O swojej dracenie mówiłam dokładnie to samo: niemożliwe,żeby była przelana,bo raczej zasuszam rośliny niż przelewam. Jednak okazało się,że doniczka miała za mały otwór i słaby drenaż... Nawet po przesadzeniu roślinka umierała.Obcięłam więc pióropusze,bo pień zrobił się miękki i włożyłam do wody ( kiedyś zrobiłam tak samo z juką i jest ok).Proponuję poczekać na Przemka-on jest specjalistą i na pewno Ci pomoże..
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

przy tak rzadkim podlewaniu to chyba faktycznie nie jest przelana,
aczkolwiek najlepiej stosować zasadę, ze podlewamy jak ziemia lekko przeschnie na wierzchu,
wprawdzie, piszą w książkach , że powinna mieć latem wilgotno, ale z doświadczenia wiem ,
że najbezpieczniejsze podlewanie to właśnie gdy ziemia się trochę przesuszy

ważne aby na podstawce nie stała woda

jeśli to nie to, to też moze byc jakaś choroba grzybowa

może również nie odpowiadać jej powietrze w sklepie

ja bym zaryzykowała i obejrzała korzenie, czy są zdrowe, czy nie podgniły

jeśli nie to spróbowałabym potraktować ją delikatnym preparatem przeciwgrzybowym

w ostateczności zawsze można ściąć wierzchołek i zrobić sadzonkę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”