To witaj w klubie:) Moja chałupa na wsi ma ponad 100 lat, więc tynk samoistnie się uzupełnia Mam przed nią taki wąski pas ziemi zmieszanej z tym tynkiem, tam właśnie uprawiam niektóre swoje zioła. Rosną genialnie:)niecierpek pisze:Ja jestem fanką starego tynku Moim lawendom bardzo dobrze robi.
Trzeba go po prostu skądś zgarnąć...odrapane mury...stare stodoły...
Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam, Marta
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witam!
Ja lawendę dostałam jako gratisik przy zakupie milinu od sprzedawcy Było to kilka malutkich gałązek.W ciągu roku bardzo sie rozrosła Jak ją ciąć i kiedy?Pewnie na wiosnę.Czy z odciętych gałązek można zrobic sadzonki i w jaki sposób?
Rośnie w ziemi ogrodowej bez żadnych domieszek a woda spływa od sąsiada-różnica poziomów.Po prostu w zeszłym roku nie miałam za bardzo gdzie jej wsadzić bo ogród jest dopiero w fazie zakładania.
Zimę przetrwała bez okrycia i "szwanku".
Ja lawendę dostałam jako gratisik przy zakupie milinu od sprzedawcy Było to kilka malutkich gałązek.W ciągu roku bardzo sie rozrosła Jak ją ciąć i kiedy?Pewnie na wiosnę.Czy z odciętych gałązek można zrobic sadzonki i w jaki sposób?
Rośnie w ziemi ogrodowej bez żadnych domieszek a woda spływa od sąsiada-różnica poziomów.Po prostu w zeszłym roku nie miałam za bardzo gdzie jej wsadzić bo ogród jest dopiero w fazie zakładania.
Zimę przetrwała bez okrycia i "szwanku".
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic nie rób Ja mam glebę piaszczystą i kwaśną. Lawendy rosną u mnie znakomicie i pięknie kwitną.daria00 pisze:NA STR. 2 ktpś napisał, że gleba musi mieć dużą zawartość kredy. Mam u siebie glebę piaszczystą... wsazałam ją na stanowisko i ani nie piaskowałam, ani nie dałam drenażu... to co mam zrobić właściwie?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i mam kompletny mętlik w głowie
Należy ciąć dwa razy do roku, w marcu i po kwitnieniu, tak?
U mnie lawenda nadal kwitnie A śnieg za pasem!!!
Jeśli teraz nie zetnę, to za chwilę będzie mroźna zima i nie będę miała pachnących gałązek lawendy w domu. Ale jeśli teraz zetnę (po kwitnieniu), to co będę ciąć w marcu? A może "po kwitnieniu" oznacza "w sierpniu"?
Należy ciąć dwa razy do roku, w marcu i po kwitnieniu, tak?
U mnie lawenda nadal kwitnie A śnieg za pasem!!!
Jeśli teraz nie zetnę, to za chwilę będzie mroźna zima i nie będę miała pachnących gałązek lawendy w domu. Ale jeśli teraz zetnę (po kwitnieniu), to co będę ciąć w marcu? A może "po kwitnieniu" oznacza "w sierpniu"?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04