Pierwszy storczyk

Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwszy storczyk

Post »

Chciałam wtrącić swoje pięć groszy co do Orchidsklepik i Orchidshop. To są dwie różne firmy. A wiem to stąd, że kupiłam podłoże w LM, to w przeźroczystym worku, (duże kawałki kory i białe kamyki) zrobiłam zdjęcie etykiety i napisałam do Orchidsklepiku z zapytaniem, czy to oni produkują te podłoże. Odpisali, że nie. Wniosek taki, to dwie różne firmy ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

No i sprawa podłoża wyjaśniona, mamy podłoże z Orchidsklepiku i Orchidshopu

Mis20 ciężko Ci będzie wyczuć to nowe podłoże jeżeli chodzi o podlewanie, jak jest wilgoć na doniczce to trzeba jeszcze zaczekać a korzenią daj troszkę czasu, jak coś to wstawiaj zdjęcia ;:108
Awatar użytkownika
vega7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 mar 2011, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znowu się czegoś dowiaduję
Wy podlewacie storczyki ? :shock:
Ja nigdy nie podlewam - nawadniam zanurzając w schłodzonej, przegotowanej wodzie raz na tydzień .....źle?
Jolanta (gr. ion + anthos ? fiołek + kwiat) ? imię żeńskie pochodzenia greckiego - pozdrawiam :)
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Jolu. Dlaczego źle? Ja też tak robię i moje storczyki nie protestują. Jeśli kwiatom pasuje taki sposób i częstotliwość podlewania (moczenia) to nie ma powodu do paniki. Chyba, że coś złego by się z nimi działo to wtedy warto zastanowić się i rożważyć zmianę sposobu i częstotliwości podlewania (moczenia)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

andzia0801 pisze:Chciałam wtrącić swoje pięć groszy co do Orchidsklepik i Orchidshop. To są dwie różne firmy. A wiem to stąd, że kupiłam podłoże w LM, to w przeźroczystym worku, (duże kawałki kory i białe kamyki) zrobiłam zdjęcie etykiety i napisałam do Orchidsklepiku z zapytaniem, czy to oni produkują te podłoże. Odpisali, że nie. Wniosek taki, to dwie różne firmy ;)
Czyli dobrze podejrzewałam :). Ale podłoża w środku chyba są podobne, więc roślinom to będzie jeden kit.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Dusiu podejrzewam że te podłoża idą z jednej beczki, naklejki są wykonane chyba przez tą samą firmę, są do siebie bardzo podobne pod względem wykonania, skład jedynie może się troszkę różnić, trochę inną mieszankę robią dla orchidsklepiku a inną dla orchidshop, myślę że i jedno i drugie podłoże jakościowo jest takie same

a co do podlewania to ja też zanurzam doniczkę w naczyniu z wodą, niektóre przelewam od góry, dla mnie i jedno i drugie to podlewanie storczyków :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też niektóre przelewam wodą. Na przykład przedszkolaki, nie chcę ich długo moczyć. Bo mogłyby zgnić w bardzo mokrym spagnum :)
Dusiu, Ty chyba Podlewasz z podlewaczki, dobrze myślę?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, podlewam podlewaczką. Kąpię tylko Vandy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli dobrze pamiętałam. Ja, latem też podlewam konewką. Ale moje storczyki dodatkowo mają rosę, która osadza się wieczorem i rano, bo stoją na zewnątrz ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis też???
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Co śnie bardzo wychodzi mi ta reanimacja falka :( Korzenie zrobiły się suche (a podlewam tyle, że nie za często bo podłoże jest mokre), dwa liście zaczęły robić się takie marniutkie i robią się żółte. Nie wiem, może coś nie tak zrobiłam, albo za późno był przesadzony :roll: . Sama nie wiem czy da się go jakoś uratować.
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, falki miałam w mieszkaniu, były moczone normalnie.
A w tym roku zamierzam je wziąć na działkę i też będą moczone w miedniczkach ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Madzia trzymam kciuki
ODPOWIEDZ