Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Ale pięknie kwitną, kiedy moje takie będą
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Wysiałam właśnie adenium, ale chyba niepotrzebnie na zimę .
Co prawda mi wzeszły,tylko nie wiem czy coś z nich będzie.
Na wszelki wypadek zostawiłam trochę nasion do wiosny i wtedy się pobawię.
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wita cię ,kolekcja godna podziwu a i wiedza z tego co czytam wcale nie zostaje w tyle.Pozdrawiam
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Przepiękne kwiaty adenium, co za ilość!
Na swoim w tym roku nie doczekałam się kwiatków. Wiosną skróciłam przewodnik i "para" poszła w krzewienie się i w kaudeks...
Na swoim w tym roku nie doczekałam się kwiatków. Wiosną skróciłam przewodnik i "para" poszła w krzewienie się i w kaudeks...
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Kiedyś myślałem że słabo i opieszale kwitną. Kupiłem od naszych połudnowych sąsiadów kilka roślin chba 4 lub 5 lata temu i nic chociaż na nie chuchałem i dmuchałem. A ta podarowana ... sami widzicie, chociaż jakoś specjalnie obok niej nie chodzę.nyskadu pisze:Ale pięknie kwitną, kiedy moje takie będą
2 lata temu skusiłem się na allegro na zakup jeszcze kilku jednorocznych roślinek bo były w atrakcyjnej cenie po 5 zł szt. Jedna z nich w tym roku, czyli jako 2-letnia roślina mi zakwitła i co najciekawsze białym kwiatem - zdjęcie poniżej. Czyli okazuje się, przynajmniej na podstawie moich doświadczeń że nie ma reguły na te rośliny. Z tego co czytałem szybciej i obficiej kwitną mieszańce.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciało by się napisać: a nie mówiłemTrzeba by tu złożyć specjalne podzięki dla Henia za to ,że Cię namówił byś nam objawił swoje cudności.
Niesamowite, że tak niedaleko nas są ludzie, którzy maja tak świetne, fascynujące hobby.
- mgr_
Gaga1960 pisze:Wysiałam właśnie adenium, ale chyba niepotrzebnie na zimę .
Ja kiedyś raz wysiałem, ale bez powodzenia - z porcji 10 nasion nie skiełkowało nic. Więc gratuluję już tego że tobie się to udało.
Myślę że powinny się utrzymać pod jednym warunkiem - ciepło. Dla takich małych roślinek 15 stopni to minimum, a najlepiej jak miały by co najmniej 20.
Ja kiedyś straciłem kilka roślin, właśnie młodych, które stały w namiocie a w nocy temperatura spadła "tylko" do 10 stopni.
Ta moja duża bez problemu wytrzymuje takie temperatury.
Samych sukcesów życzę.
- mgr_
eba pisze:Przepiękne kwiaty adenium, co za ilość!
Ja ze swoimi 2-letnimi zrobiłem to samo. A jak ma zakwitnąć to zakwitnie i po przycięciu, czego Tobie i sobie życzę.
- mgr_
Dzięki za dobre słowo. Chyba się zaczerwieniłem od tego łęchtaniaKrzysztof Nowicki pisze:Wita cię ,kolekcja godna podziwu a i wiedza z tego co czytam wcale nie zostaje w tyle.Pozdrawiam
Musiałam zajrzeć i zostawić ślad w postaci pochwalenia różowego jak i białego adenium czy mogłabym poprosić o kilka podstawowych rad jak obchodzić się z tymi roślinami? sama mam jedno (jeszcze małe) i wszelkie wskazówki się przydadzą ;)
kochajmy zielone
pozdrawiam serdecznie Kasia
pozdrawiam serdecznie Kasia
- mgr_
Wg mnie podstawa to wysoka temperatura, szczególnie małe rośliny są wrażliwe na zimno, także 15 stopni to absolutne minimum. Może stać na wschodnim lub zachodnim oknie - u mnie tak stoją zimą. Jak ma ciepło i światło to mozna a nawet trzeba podlewać przez cały rok, oczywiście po przeschnięciu substratu i zimą troche oszczędniej. Podłoże przepuszczalne - u mnie to jest włókno kokosowe (50-60%) perlit i żwirek. Dobże jest przyciąć główny pęd w wieku ok 2 lat, wtedy utworzy się ładna zgrubiała łodyga czyli kaudeks i się rozgałęzi. I pozostaje już tylko czekać na kwiatyZofijka pisze:Musiałam zajrzeć i zostawić ślad w postaci pochwalenia różowego jak i białego adenium czy mogłabym poprosić o kilka podstawowych rad jak obchodzić się z tymi roślinami? sama mam jedno (jeszcze małe) i wszelkie wskazówki się przydadzą ;)
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapomniałem powiedziec że co najmniej dwa razy w roku jestem w okolicach Nasutowa,może będzie okazja się spotkac